Πρωτογενές πλεόνασμα 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπερβαίνει τον στόχο κατά σχεδόν 1,7 δισεκ., κατέγραψε η Ελλάδα το πρώτο 10μηνο του έτους, πρωτίστως χάρη στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και την καθυστέρηση ορισμένων πληρωμών.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε την το υπουργείο Οικονομικών, οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων ανέρχονται περίπου στο 60% του στόχου για ολόκληρο το έτος. Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα κυριότερα εργαλεία που διαθέτει το κράτος για την τόνωση της ανάπτυξης κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρηματοδοτηθεί για μία ακόμα χρονιά.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος το τελευταίο τρίμηνο θα πρέπει να διατεθούν ακόμα 1,3 δισεκ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο δεδομένου ότι στο υπετριπλάσιο διάστημα έως τον Οκτώβριο διοχετεύτηκαν το Πρόγραμμα λιγότερα από 2,1 δισεκ. ευρώ.
Σημαντικές υποεπιδόσεις εντοπίζονται επίσης στην χρηματοδότηση της πρόνοιας.
Κενό περίπου 3,3 δισεκ. ευρώ διαπιστώνεται στις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών Ταμείων.
Στις δαπάνες για κοινωνική προστασία – που περιλαμβάνουν τα επιδόματα ευάλωτες ομάδες – παρατηρείται υστέρηση άνω των 770 εκατομμυρίων ευρώ έναντι του στόχου.
Μία ακόμα «πλάγια» πηγή εξοικονόμησης πόρων είναι οι επιστροφές φόρων, όπου η υποεπίδοση των προηγούμενων μηνών φαίνεται πως καλύφθηκε από αναθεώρηση του στόχου, η οποία έγινε μέσω της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού για το 2019.
Ο στόχος έχει μειωθεί κατά 361 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και χάρη σε αυτή την αλλαγή δεν εμφανίζεται υστέρηση.
Το υπεπλεόνασμα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εν μέρει για την παροχή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους. Μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στην Βουλή πως η κυβέρνηση δεν θέτει ως στόχο την δημοσιονομική υπεραπόδοση.ΣΚΑΙ.GR