Της Στέλλας Νοβάκη
Με όραμα να αλλάξει την Ευρώπη και με «όχημα» το νέο του κίνημα, το DiEM25 (ή Democracy in Europe Movement 2025), o πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ευαγγελίζεται πως το καλό… θα νικήσει.
Οπως αναφέρει και ο ίδιος στο site του νέου κινήματός του, το οποίο θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη, με εισιτήριο 12 ευρώ και 8 ευρώ για τους φοιτητές και τους ανέργους, στην Πλατεία Rosa Luxemburg στο Βερολίνο, «το μόνο που απαιτείται για να θριαμβεύσει το κακό είναι η αδράνεια καλών ανθρώπων». Ενάντια, λοιπόν, στην αδράνεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης «χτίζει» την αυριανή Ευρώπη, σκοπεύοντας στον ριζικό εκδημοκρατισμό της και στην απόδειξη της θεωρίας του, ότι υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση, κάτι που δεν του επέτρεψαν να αποδείξει οι αυταρχικοί πολιτικοί μηχανισμοί που κυριαρχούν, τα συμφέροντα και οι συγκυρίες, όπως λέει χαρακτηριστικά. Οσοι επιχείρησαν τότε να κατανοήσουν την προσωπικότητα και τις απόψεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ελλάδας σκέφτηκαν αρχικά πως ο Γιάνης Βαρουφάκης με το άψογο βιογραφικό και τα εξαιρετικά αγγλικά αποτελούσε τον «δούρειο ίππο» του Αλέξη Τσίπρα, που θα κατέστρεφε τα συστήματα άμυνας των αντιδραστικών της ευρωπαϊκής «Τροίας».
Ο «ελευθεριακός μαρξιστής» δεν επιχείρησε ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει κανέναν. Πίστευε μόνο στη δική του κοσμοθεωρία κι αυτή επέστρεψε τώρα για να εφαρμόσει. Δεν είναι τυχαίο ότι για την ανακοίνωση του νέου εγχειρήματός του επέλεξε συμβολικά τη «Volksbuhne», τη «Λαϊκή Σκηνή», που βρίσκεται στο κέντρο της Πλατείας Rosa Luxemburg, ακριβώς απέναντι από τα γραφεία της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), η οποία επί Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας αποτελούσε το επίκεντρο της πολιτιστικής και πολιτικής ζωής του ανατολικού Βερολίνου.
Στη σκέψη του είναι το κίνημα να μετατραπεί γρήγορα σε κόμμα πανευρωπαϊκής εμβέλειας και να συμμετέχει στις εκλογικές διαδικασίες κάθε χώρας. Οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο και στόχος είναι να προσφερθεί ένας «τρίτος δρόμος» στους Ευρωπαίους πολίτες, μια εναλλακτική λύση απέναντι στις «αντιδημοκρατικές δομές των σημερινών ευρωπαϊκών θεσμών».
Με το νέο κόμμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να βγάλει από πάνω του το «πουκάμισο» της… Αριστεράς, έτσι όπως αυτή έχει καταχωρηθεί στη συνείδηση των Ελλήνων. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η λέξη «Αριστερά» δεν περιλαμβάνεται ούτε στον τίτλο του. Για πολλούς, επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, την ώρα της νέας μεγάλης διαπραγμάτευσης, που φαίνεται να κοστίζει πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίζει να επιστρέψει στην επικαιρότητα και να περάσει σε αποκαλύψεις, όπως όσα γνώριζε ο πρωθυπουργός για τα capital controls, το plan Χ και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τους Γερμανούς.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξέρει ότι όλα αυτά θα «πληγώσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η τακτική του δεν έχει να κάνει με πολιτικές, παρά μονάχα με την υλοποίηση του δικού του οράματος. Αλλωστε, ακόμη και η επιλογή του μέρους όπου θα παρουσιαστεί το κίνημά του έχει αναμφίβολα συμβολική σημασία, αφού ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει την ίδρυσή του εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην Ευρώπη. Στην έδρα του αντιπάλου. Στο Βερολίνο. Οσο για τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσιάζεται ως ένα απλό στέλεχος του κινήματος, ωστόσο η ιστορία για τους ιδρυτές κομμάτων σίγουρα θα επιφυλάσσει μια θέση ισχύος και για αυτόν…
Σημαντικές προσωπικότητες στο βήμα και στο πάνελ
Παρά τη μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια γύρω από το κόμμα του, παράγοντα στον οποίο πάντα βασιζόταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην παρουσίαση του κινήματός του δεν θα έχει επίσημους προσκεκλημένους, ούτε καν θα αποστείλει προσκλήσεις. Ομως, στο βήμα και στο πάνελ των ομιλητών κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Τον συντονισμό της παρουσίασης στο πρώτο μέρος θα έχει ο Κροάτης φιλόσοφος Srećko Horvat, γνωστός τόσο στη χώρα του όσο και στη Γερμανία, καθώς έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά ακτιβιστικά κινήματα, ενώ συμμετείχε και σε πολλές ομιλίες και συνέδρια μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Την έναρξη των ομιλιών θα κάνει η Auer Borea Gertraud, γενική γραμματέας του φόρουμ για τον διεθνή διάλογο «Bruno Kreisky», και θα ακολουθήσουν οι Βάλτερ Μπάγερ, οικονομολόγος και συντονιστής του δικτύου «Τransforf», Éric Fassin, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Luis Martin, δημοσιογράφος σε ισπανική εφημερίδα, και Antonio Negri, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα.
Ακόμα, ο Νίκος Παπαστεργιάδης, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ο Gerardo Pisarello Prados, Αργεντινός συγγραφέας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ο Christian Salmon, συγγραφέας και ερευνητής στο Κέντρο Ερευνας για τις Τέχνες και τη Γλώσσα στο CNRS στο Παρίσι, η Μαργαρίτα Τσώμου, δημοσιογράφος σε εφημερίδες της Γερμανίας, και ο Christophe Ventura, δημοσιογράφος.
Στο δεύτερο μέρος, τον συντονισμό θα κάνει ο Stuart Kingsley Holland, ακαδημαϊκός, οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος των Εργατικών στην Ολλανδία, ενώ στον κατάλογο των ομιλητών περιλαμβάνονται οι: Giovanni Allegrettiè, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών (CES) στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, και Julien Bayou, ακτιβιστής, πολιτικός, περιφερειακός σύμβουλος της Ile-de-France και εκπρόσωπος του κόμματος των «Πρασίνων» στην Ευρώπη. Επίσης, ο John Martin McDonnell, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, ο David McWilliams, συνιδρυτής της Kilkenomics και ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές της Ιρλανδίας, και ο Rasmus Nordqvist, Δανός πολιτικός του κόμματος «Εναλλακτική Λύση».
Το τρίτο μέρος της εκδήλωσης θα συντονίζουν ο ιδρυτής του OpenDemocracy, Anthony Barnett, και το μέλος της οργάνωσης Mary Fitzgerald. Θα ακολουθήσουν οι ομιλητές: Teodor Celakoski, ακτιβιστής από το Ζάγκρεμπ, Geert Lovink, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτισμών Δικτύου, και Sandro Mezzadra, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Αν όχι στο πάνελ ή στο βήμα του ομιλητή, στο ακροατήριο δεν αποκλείεται να δούμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Αλέξη Μητρόπουλο.