Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, επιφανών μελών του Κογκρέσου και Ελληνοαμερικανών πολιτικών, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και περισσοτέρων από 300 επιφανείς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τίμησαν στο Λευκό Οίκο την 194η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έστειλε για μια ακόμη φορά μήνυμα συμπαράστασης προς τους Έλληνες, διαβεβαιώνοντας ότι «ως μακρόχρονοι φίλοι και σύμμαχοι, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες τους για να χτίσουν ένα πιο λαμπερό μέλλον».
Θερμό ήταν και το μήνυμα του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας την ανδρεία και αρετή των Ελλήνων στους αγώνες τους ανά τους αιώνες, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το «Μολών Λαβέ» του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.
Με αναφορές εμπνευσμένες από το μήνυμα της Ανάστασης, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπενθύμισε στον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, το κυπριακό, το σκοπιανό και τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος Ομπάμα καλωσόρισε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τους πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο όπως είπε έχουν τακτικές επαφές το τελευταίο διάστημα.
Στάθηκε στην κοινή τους παρουσία στις εκδηλώσεις της Σέλμα Αλαμπάμα, για τα 50 χρόνια από την ιστορική πορεία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, όπου βρέθηκαν κι οι δύο «για να τιμήσουν τους Αμερικανούς που διέσχισαν την γέφυρα πενήντα χρόνια πριν σε αναζήτηση μίας καλύτερης Ενωσης».
«Μόλις μιλήσαμε για τον ρόλο που διαδραμάτισε η θρησκεία αυτή την ιστορική ημέρα – είπε λαμβάνοντας αφορμή από τις αναφορές του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου – και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος περπάτησε δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τη διάρκεια της πορείας του στη Σέλμα. Είχαν πει στον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει, ότι ήταν πολύ αμφιλεγόμενο, ότι θα έθετε τη ζωή του σε κίνδυνο. Πήγε παρ’ όλα αυτά, για να υπηρετήσει αυτό που ονόμαζε το πεδίο μάχης της ανθρωπότητας. Αυτή είναι μία ακόμη στιγμή στη μακρά αλυσίδα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και πολιτισμών μας».
Λαμβάνοντας αφορμή από την ομιλία του αντιπροέδρου Μπάιντεν που ανέφερε ότι οι Αμερικανοί εμπνεύστηκαν από τα δημοκρατικά ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι και «στη σύγχρονη ιστορία, αμέτρητες συνεισφορές των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών βοήθησαν να γίνουν αυτά τα ιδανικά πράξη. Οι ρίζες που μοιραζόμαστε είναι βαθιές, οι δεσμοί μεταξύ μας έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι «στεκόμαστε δίπλα στους φίλους και συμμάχους μας στην Ελλάδα σήμερα, καθώς συνεχίζουν να περνούν πολύ δύσκολες οικονομικές στιγμές. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις καθώς εργάζονται με τους διεθνείς τους εταίρους, σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Σήμερα θέλω οι Ελληνες να γνωρίζουν ότι ως μακρόχρονοι φίλοι και σύμμαχοι, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες τους για να χτίσουν ένα πιο λαμπερό μέλλον», κατέληξε ο πρόεδρος Ομπάμα.
Παρουσιάζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εγκωμίασε τη διακήρυξη που εξέδωσε με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου ο πρόεδρος Ομπάμα, για τα όσα αναφέρει για την Ελλάδα και τους αγώνες της.
«Παρουσιάζεται το κοινό πάθος και τους αγώνες για δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους, το σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα, όπως και στην προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους».
Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της Αναστάσεως του Χριστού, υπενθύμισε ότι το όραμα κι η προοπτική της Αναστάσεως ενέπνευσαν τους αγωνιστές της επανάστασης του 1821, γιατί η ανάσταση καθιερώνει το γεγονός πως τίποτε είναι αδύνατο.
Ανάφερε ότι πιστεύοντας στην Ανάσταση, μπορούν να αρθούν τα αδιέξοδα στη Μέση, Εγγύς και Απω Ανατολή, οι βίαιες συγκρούσεις στην Αφρική να καταπαύσουν, και τα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η επιμένουσα τραγική διαίρεση της Κύπρο, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα κι η συνεχιζόμενη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ να αντιμετωπιστούν επιτυχώς και να επιλυθούν.
Απόστολος Ζουπανιώτης, πρώτη δημοσίευση στο Greek News