Με το αέρα της ψήφου εμπιστοσύνης που έδωσε η Standard & Poors στην ελληνική οικονομία τα περασμένα εικοσιτετράωρα και με αισιοδοξία και στόχευση για επιστροφή στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 προχωρά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ολική επανεκκίνηση με βασικούς άξονες την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την προώθηση επενδύσεων και τη δημιουργία ξένων θέσεων εργασίας.
Το οικονομικό επιτελείο διαθέτει στη φαρέτρα του σημαντικά όπλα στη δύσκολη μάχη για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως είναι τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη πλέον ικανότητα της Ελλάδας να διαχειρίζεται μεγάλες κρίσεις επιδεικνύοντας υψηλά ποσοστά ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητας, καθώς επίσης μια νοικοκυρεμένη κατάσταση στα δημόσια ταμεία, παρά τις ισχυρές αναταράξεις που ακολούθησαν από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα.
Αν και βασικοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας έχουν ανοίξει ήδη τις πύλες τους μετά από το παρατεταμένο αναγκαστικό κλείσιμο, εντούτοις κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει τις βασικές κατευθύνσεις για εγρήγορση και προσήλωση στο στόχο και ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα σε αριθμούς, ενώ θα βάλει σε πρώτο πλάνο τους βασικούς στόχους για το επέκεινα της πανδημίας.
Η Κυβέρνηση έδωσε ήδη πολύ πρόσφατα μία πρώτη γεύση με δέσμη μέτρων φοροελαφρύνσεων που αναμένεται να δώσουν μια νέα δυναμική σε επιχειρήσεις, κυρίως στις μικρομεσαίες και να αποτρέψουν την απώλεια θέσεων εργασίας.
Εξάλλου, η στήριξη των μεσαίων εισοδημάτων και η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός, στρατηγικές επιλογές με φόντο τα μέλλον.
«Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, τα επίμαχα μέτρα αυξάνουν τη ρευστότητα στην αγορά, προσελκύουν επενδύσεις και βελτιώνουν το έδαφος για δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και ισχυρή ανάπτυξη.