Η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να μετακινηθεί πολιτικά προς το ζωτικό χώρο του κέντρου, τον οποίο έχει κυριολεκτικά αλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ισχυρές εσωκομματικές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν ένα οριστικό τέλος στα μεγάλα όνειρα και τις υψηλές προσδοκίες της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου σχετικά με τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης.

Την κύρια ευθύνη για την αποτυχία φέρει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που όλο το προηγούμενο διάστημα επέδειξε ατολμία να συγκρουστεί με νοοτροπίες και πρακτικές του χθες, ενώ μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 βρίσκεται διαρκώς εγκλωβισμένος στη δίνη που προκαλεί η σκληρή εσωκομματική πτέρυγα που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε προοπτική μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ.

Οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι που παραδοσιακά ανήκουν στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας δείχνουν απογοητευμένοι από τη σημερινή παρουσία του κ. Τσίπρα, από την οποία απουσιάζει ένας σύγχρονος προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πολιτικός λόγος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους παράγοντες της Κουμουνδούρου είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να προβάλλουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία θα προσέλκυε ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας που είτε ψήφισε Μητσοτάκη στις περασμένες εκλογές, είτε παραμένει πολιτικά ανέντακτο, αναζητώντας έναν σοβαρό πολιτικό μετερίζι για να εκφραστεί.

«Που είναι άραγε οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα καυτά προβλήματα της καθημερινότητας;», αναρωτιούνται πρόσωπα με σημαντική πορεία στο χώρο της Κεντροαριστεράς, τα οποία βλέπουν τα πρωτοπαλίκαρα του κ. Τσίπρα να περιορίζονται σε άναρχες κραυγές και σε διχαστικές κορώνες, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Όσο για τις απίστευτες αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Σταύρου Κοντονή για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τον ποινικό κώδικα και την σύνδεση του με την Χρυσή Αυγή, αυτές ήρθαν ουσιαστικά να δώσουν την χαριστική βολή και να σφραγίσουν την ταφόπλακα στα σχέδια Τσίπρα.