Κυριακή, 24 Μαΐου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρωταθλητές στο Twitter ο Ρέντσι, στο Facebook η Μέρκελ και στο διεθνές κοινό των social media ο Τσίπρας

Newsroom από Newsroom
14/03/2016 13:00
σε ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Google Πρόσθεσε το tilegrafimanews.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Σύμφωνα με έρευνα στη Λα Ρεπούμπλικα


Αν είσαι σημαντικός ηγέτης θα πρέπει να το αποδεικνύεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Την ώρα που η Ευρώπη διανύει μία από τις πιο σημαντικές κρίσεις στην ιστορία της, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο προσκήνιο, όχι μόνον αποκλειστικά από τα δημοσιεύματα στον Τύπο -όπως παλαιότερα- αλλά και με πιο άμεσο τρόπο, χάρις στα social media, που όπως φαίνεται, και οι ίδιοι γνωρίζουν να τα χειρίζονται επιδέξια.

Σε πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα για έξι από τους ηγέτες που περισσότερο απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης, προκύπτει ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναδεικνύεται ο πλέον δημοφιλής στο Twitter, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ξεπερνά όλους στο Facebook, ο Ισπανός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι είναι μακράν ο πιο δραστήριος, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι εκείνος ο ηγέτης που κατορθώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να προσελκύσει “οπαδούς/ακολούθους” κι από πολλές άλλες χώρες πλην Ελλάδος.

Απεναντίας, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας, Φρανσουά Ολάντ και Ντέιβιντ Κάμερον, είναι πιο τυπικοί από τους άλλους, χωρίς τα σχόλιά τους να είναι αρκούντως “πιπεράτα”, ή “αποκαλυπτικά” ώστε να προκαλούν αφορμή για ανάλογη συζήτηση μεταξύ των όσων τους ακολουθούν στα δίκτυα.

«Η εξουσία κατακτάται και διατηρείται ολοένα και περισσότερο μέσα από τους ψηφιακούς διαύλους», παρατηρεί ο Μάρκο Μασαρότο, διευθυντής της εταιρείας Doing που πραγματοποίησε την έρευνα, η οποία παρουσιάσθηκε στην ιταλική Βουλή.

«Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν μία πραγματική πολιτική πλατφόρμα πληροφοριών, ώστε να γίνει κατανοητό πού βαδίζει το εκλογικό σώμα και να καταστρωθεί μία κατάλληλη πολιτική στρατηγική», προσθέτει ο ίδιος.

Στην έρευνα, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.research.doing.com, οι υπεύθυνοί της κατέγραψαν και επεξεργάσθηκαν στοιχεία από τους έξι ηγέτες, τα οποία είναι προσβάσιμα στα πιο σημαντικά από τα ΜΚΔ, δηλ. το Facebook, το Twitter και το Youtube.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτήν, είναι πολύ ενδεικτικά όσον αφορά τις τάσεις του εκλογικού σώματος, τη δημοφιλία, σε σχέση με την πολιτική επικαιρότητα, τις δημογραφικές και γεωγραφικές διαστρωματώσεις του.

Έτσι, ο Ματέο Ρέντσι είναι ο ηγέτης με τους περισσότερους “ακολούθους” σε απόλυτους αριθμούς στο Twitter (2.177.652 στις 31 Δεκεμβρίου 2015) και είναι κι εκείνος του οποίου η σχετική αριθμητική δημοφιλία αυξάνεται διαρκώς (+659.818, ακολουθούμενος από τον Ολάντ +587.247, τον Ραχόι +409.439, τον Κάμερον +353.394 και τον Τσίπρα +234.986). Το tweet που έκανε τον Ρέντσι να κερδίσει περισσότερους ακολούθους είναι εκείνο της 14ης Νοεμβρίου (+6.900) και με το οποίο εξέφραζε την αλληλεγγύη του στον γαλλικό λαό μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ, κατ’ αναλογίαν για την ίδια συγκυρία, κέρδισε περισσότερους “ακολούθους”, πάνω από 100.000 μέσα σ’ ένα μήνα, και τα περισσότερα tweet σε μία μέρα, στις 13 Νοεμβρίου, τόσο στο Twitter (+41.300 “ακόλουθοι”), όσο και στο Facebook (+51.400). Όπως όμως εξηγεί ο Μ. Μασαρότο, ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ένα «πολύ φροντισμένο, προεδρικό, πολύ λίγο αυτοαναφορικό ύφος κι όχι τόσο αποτελεσματικό. Λιγοστές φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς μεγάλη απήχηση».

Ο Μ. Ρέντσι είναι εκείνος που δημοσιεύει το περισσότερο υλικό στο Twitter (τέσσερα στα πέντε) κι είναι εκείνος που αντιδρά πιο συχνά. Στο 2015 έστειλε 583 tweet, από τα οποία το 16% ήσαν απαντήσεις και το 23% retweets. Όμως, κι αυτός έχει κάποια όρια. Δεν είναι εξωστρεφής στις διεθνείς εξελίξεις και μιλά λίγο με τις γυναίκες, εξηγεί ο Μ. Μασαρότο.

Για παράδειγμα, ο Αλέξης Τσίπρας, που μολονότι είναι εκείνος με τους λιγότερους “οπαδούς/ακολούθους”, είναι ο μόνος από τους ηγέτες που έχει λογαριασμό που απευθύνεται αποκλειστικά στις διεθνείς εξελίξεις. Εξόν από την ελληνική του σελίδα στο Facebook και Twitter, έχει αντίστοιχες στα αγγλικά με τα οποία σχολιάζει τις εξελίξεις.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι εκείνος που έχει τη μεγαλύτερη ισορροπία σε “ακολούθους” όσον αφορά το φύλο, 43% γυναίκες και 57% άνδρες, έναντι 25% και 75%, αντίστοιχα με τον Ματέο Ρέντσι. Επίσης έχει τη μεγαλύτερη ισορροπία και στο διεθνές προφίλ του στα social media, με μεγαλύτερη διάδραση με πολίτες εκτός Βρετανίας.

Η Άγγελα Μέρκελ, αντίθετα, δεν έχει λογαριασμό στο Twitter κι εστιάζεται αποκλειστικά στο Facebook, όπου έχει μακράν τους περισσότερους “οπαδούς” και “like”, όπως και τη μεγαλύτερη αύξηση των “οπαδών” μέσα στο 2015 (+742.025, έναντι + 86.073 του Ρέντσι, +351.144 του Τσίπρα, +53.316 του Ραχόι, +242.973 του Ολάντ και +484.817 του Κάμερον). Η μέρα που η Άγγελα Μέρκελ είχε περισσότερες επισκέψεις (+41.100) στο Facebook ήταν η 3η Σεπτεμβρίου 2015, όταν είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής για την υποδοχή προσφύγων. Παρά την δημοφιλία της, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δημοσιεύσει μόλις 47 αναρτήσεις, μεταξύ των οποίων 19 φωτογραφίες, 10 καταστάσεις, 7 βίντεο, 6 link και κανένα άλμπουμ.

Σε απόλυτους αριθμούς ,εκείνος με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα αναδεικνύεται ο Μαριάνο Ραχόι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δημοσίευσε στο Facebook 313 αναρτήσεις (10 εκ των οποίων χρηματοδοτούμενες από sponsors), 97 βίντεο, 81 άλμπουμ, 62 φωτογραφίες, 39 συνδέσμους και 34 καταστάσεις. Επίσης κατέχει και ρεκόρ στο Twitter: 5.284 tweet.

Εντούτοις, η δημοφιλία ενός πολιτικού -άλλωστε αυτός είναι ένας παράγοντας που επισημαίνει κι ο Μ. Μασαρότο- δεν είναι ευθέως ανάλογη με τη δραστηριότητά του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Το περιεχόμενο, αλλά κι η αντίδραση του κοινού σ’ αυτό είναι τελείως διαφορετική ανά περίσταση και δεν επιβεβαιώνει πάντοτε τον “συμπεριφορικό κανόνα” της Επικοινωνίας.
 


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ 2026: Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ μέσα σε 20 ημέρες και «παράθυρο» για επιλέξιμες δαπάνες από τον Ιούνιο

24/05/2026 | 15:02
Featured

Τραγωδία στη Ζαχάρω: Νεκρός 29χρονος μετά από σφοδρή πρόσκρουση σε νταλίκα – Σοκ από τις εικόνες του διαλυμένου ΙΧ

24/05/2026 | 15:00
Featured

Μητσοτάκης: Στόχος μας η αξιοποίηση του 100% του Ταμείου Ανάκαμψης – Παράταση στο «Σπίτι μου ΙΙ»

24/05/2026 | 14:41
Featured

Τσίπρας: «Φτιάχνουμε ομάδα για πρωτάθλημα» – Ποια είναι τα συμβολικά χρώματα του νέου κόμματος

24/05/2026 | 14:35
Load More
Επόμενο Άρθρο

Εμφύλιος στην Τουρκία: Στους δρόμους 20.000 στρατιώτες και 80 άρματα μάχης (ΒΙΝΤΕΟ)


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πολιτικός σεισμός από την Καρυστιανού – Υποκλοπές, ΠΑΣΟΚ και η δίκη των δύο Ελλήνων στην Αγιά Σοφιά φουντώνουν …!

    64 shares
    Share 26 Tweet 16
  • Κονγκό: Διαδηλωτές πυρπόλησαν σκηνές με ασθενείς με Έμπολα για να πάρουν το πτώμα νεκρού

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Γιορτή σήμερα 24 Μαΐου, εορτολόγιο: Όσιος Συμεών ο Θαυμαστορείτης

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μητσοτάκης: Στόχος μας η αξιοποίηση του 100% του Ταμείου Ανάκαμψης – Παράταση στο «Σπίτι μου ΙΙ»

    60 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Καιρός: Συννεφιασμένη Κυριακή με βροχές και καταιγίδες – Έως 27 βαθμούς η θερμοκρασία

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Καρυστιανού: «Μόνο τα πρόσωπα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας είναι στελέχη»

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Μητσοτάκης με πακέτο Αυγούστου για «Σπίτι μου ΙΙ»: Στέγη, ΕΣΥ, άμυνα, χωροταξικό και μήνυμα σταθερότητας

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch