Παρά τον επί της αρχής εκνευρισμό του Μαξίμου για το μαρτύριο της σταγόνας με την εκταμίευση της δόσης και τα προαπαιτούμενα, στο κυβερνητικό επιτελείο «γκαζώνουν» για τις μεγάλες εκείνες θεσμικές αλλαγές που θα αφήσουν παρακαταθήκη το λεγόμενο στο ΣΥΡΙΖΑ «αριστερό αποτύπωμα».
Στο πλαίσιο της αλλαγής ατζέντας που επιχειρεί το Μαξίμου και της στροφής στην κυβερνησιμότητα, η Συνταγματική Αναθεώρηση για την ημέρα της Δημοκρατίας, 24 Ιουλίου βάζει πρόσω ολοταχώς τις κυβερνητικές μηχανές.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Γιώργο Κατρούγκαλο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 24 του Ιούλη, ημέρα γιορτής της Δημοκρατίας, να παρουσιαστούν από τον ίδιο οι θέσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Το έργο που έχει να γίνει είναι πολύ και ο χρόνος όχι. Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν πως τα στελέχη που θα συγκροτήσουν τη σχετική Επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις έχουν ήδη επιλεγεί. Μεταξύ τους βρίσκονται εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον συνταγματολόγο Γιώργο Κατρούγκαλο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, καθώς και άλλοι συνταγματολόγοι με βασικό προσόν το «προοδευτικό πρόσημο». Στόχος είναι η αρμόδια Επιτροπή να επεξεργαστεί όλες εκείνες τις προτάσεις κομμάτων αλλά και να αφουγκραστεί την κοινωνία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την προσαρμογή του στις ανάγκες του σήμερα με «οδηγό» το «αριστερό αποτύπωμα» και την άμεση δημοκρατία.
Ως εκ τούτου, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και η βουλευτική ασυλία. Επί τάπητος βρίσκονται και προτάσεις για σταθερούς κύκλους διακυβέρνησης τεσσάρων ετών, με τυχόν νέα κυβέρνηση εν τω μέσω της τετραετίας να έχει μπροστά της το υπόλοιπο της θητείας μέχρι τις επόμενες κάλπες.
Επιπλέον, ενισχυμένη θα είναι και η προώθηση των δημοψηφισμάτων στο πλαίσιο της αμεσότερης δημοκρατίας, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί πρόταση για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο, απευθείας από το λαό.
Μείζον ερώτημα είναι η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος δεδομένο είναι ότι θα κινηθεί προς το αναλογικότερο. Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για μείωση του μπόνους από τις 50 έδρες στις 20 ή τις 30, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιχειρήσει να μείνει πιστός στο πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για απλή και άδολη αναλογική, δεδομένου ότι θα είναι ενισχυμένος και ο Θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε περίπτωση της απλής αναλογικής στο Μαξίμου εκτιμάται ότι θα καλλιεργηθεί περαιτέρω η κουλτούρα των πολιτικών συνεργασιών, καθώς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ενώ παρά την προδιαγεγραμμένη αντίθεση της ΝΔ θα διάκεινται θετικά και τα μικρότερα κόμματα προκειμένου να περάσει με ευρεία πλειοψηφία 2/3 από τη Βουλή ώστε να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.