Νέο μήνυμα προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στέλνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε συνέντευξή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός αναφέρεται στα Ελληνοτουρκικά αλλά και στα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρεί το τελευταίο διάστημα πατριωτική στροφή στα ελληνοτουρκικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διευκρινίζει πως «στα εθνικά ζητήματα οφείλουμε να μην καλλιεργούμε στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία στη συμφωνία των Πρεσπών».
Ακόμα, στη συνέντευξή του στο libre, ο πρώην υπουργός προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με ρεαλιστικές θέσεις αρχών».
Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος εξηγεί περαιτέρω την άποψη του περί «αρχηγικού κόμματος» υποστηρίζοντας πως «δεν υποτιμώ τη συμβολή της ηγετικής ομάδας και ιδιαίτερα του επικεφαλής, στο πρόσωπο του οποίου εγγράφονται η διαδρομή, οι ιδέες και η φυσιογνωμία του κόμματος». «Θα επιμείνω ταυτόχρονα ότι χωρίς τη συλλογικότητα, χωρίς μια ικανή και οξυδερκή ηγετική ομάδα ο επικεφαλής καθίσταται ευάλωτος», ανέφερε, ωστόσο, χαρακτηριστικά.
Περιγράφοντας τον στόχο του κόμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει πως «για εμένα η ουσία είναι να αποδομήσουμε το νεοφιλελευθερισμό και να αλλάξουμε την ατζέντα.
Να μιλήσουμε για τον δημόσιο τομέα ο οποίος είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, για το περιβάλλον, για την κοινωνική δικαιοσύνη», προσθέτοντας με νόημα πως «οφείλουμε βέβαια παράλληλα να θωρακίζουμε τη χώρα από τη δυνατότητα μελλοντικής διαφθοράς και βέβαια να αντιμετωπίζουμε σκάνδαλα εκεί που υπάρχουν και να τα στέλνουμε στην δικαιοσύνη».
Τέλος, κληθείς να διευκρινίσει πως συμβαδίζει ένα μη «αρχηγικό κόμμα» με την άποψη του για τη διαδοχή του κ. Τσίπρα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει πως αντιθέτως, με την παραδοχή ότι «τον Αλέξη θα τον διαδεχθεί, κάποια στιγμή, κάποιος άλλος ή κάποια άλλη από τη νεότερη γενιά αναιρεί την έννοια του αρχηγικού κόμματος, αφού οι διαδοχές γίνονται στην επικράτεια του κόμματος, τα μέλη επιλέγουν την ηγεσία, οι ψηφοφόροι, σε τελευταία ανάλυση, εγκρίνουν ή αποδοκιμάζουν τις επιλογές στην εκλογική διαδικασία».