ΘΑΝΑΤΟΣ: Ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ζωής ήταν, είναι και μάλλον θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη το τι ακριβώς συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος, η καρδιά και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος παύουν να λειτουργούν.

Οι μόνοι που μπορούν ίσως να μας δώσουν μια εικόνα για το αν υπάρχει κάτι μετά τον θάνατο είναι οι άνθρωποι που έχουν βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία.

Έξι από αυτούς περιγράφουν μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα Reddit τι είδαν και τι ένιωσαν στο διάστημα που οι ζωτικές τους λειτουργίες σταμάτησαν και μέχρι να τους επαναφέρουν στη ζωή.

1. Σαν να διαβάζεις ένα βιβλίο
Όπως αναφέρει ο χρήστης monitormonkey, πριν από πέντε χρόνια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε εκτεταμένη αιμορραγία και παρέμεινε κλινικά νεκρός για αρκετά λεπτά. «Ξύπνησα και βρισκόμουν σε έναν χώρο που έμοιαζε με το διάστημα, δεν υπήρχαν όμως αστέρια ή φώτα. Δεν ζεσταινόμουν ούτε κρύωνα, δεν πεινούσα και δεν ένιωθα κούραση –βρισκόμουν σε μια γαλήνια και ουδέτερη κατάσταση. Θυμάμαι να αναπολώ τη ζωή μου, δεν την έβλεπα όμως μπροστά μου σαν μοντάζ. Ήταν περισσότερο σαν να ξεφυλλίζω χαλαρά ένα βιβλίο και να ξεπηδούν αποσπάσματα από τη ζωή μου εδώ κι εκεί. Ό,τι κι αν ήταν αυτό που έζησα, άλλαξε τον τρόπο που βλέπω κάποια πράγματα. Εξακολουθώ να φοβάμαι τον θάνατο, όμως δεν ανησυχώ για το τι συμβαίνει μετά».

2. Μια επίσκεψη από ένα αγαπημένο πρόσωπο
Ο χρήστης schneidah7 αναφέρει ότι η επιθανάτια εμπειρία του ήταν αποτέλεσμα ενός τροχαίου που είχε με τη μηχανή του. Καθώς βρισκόταν ξαπλωμένος στον δρόμο, χωρίς να παρουσιάζει σημάδια ζωής, θυμάται ότι υπήρχε κάποιος δίπλα του και τον ενθάρρυνε. «Ξαφνικά όλα άρχισαν να μαυρίζουν και δεν ακουγόταν τίποτα. Μετά άκουσα κάποιον να μου λέει ‘έλα, σήκω, σήκω!’ και ένιωσα να χτυπά το κράνος μου. Όταν άνοιξα τα μάτια μου είδα τον αδερφό μου να κάθεται δίπλα μου στο πεζοδρόμιο, πράγμα πολύ παράξενο δεδομένου ότι πέθανε από υπερβολική δόση πριν πολλά χρόνια. Κάτι άλλο που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι ότι κοίταξε το ρολόι του και είπε κάτι του τύπου ‘θα έρθουν σύντομα’ και αμέσως μετά έφυγε.»

Διαβάστε επίσης:   Καρκίνος: Τα συμπτώματα των 5 πιο θανατηφόρων μορφών της νόσου

3. Ένας παρατημένος κήπος
Αν και πολλοί χρήστες περιέγραψαν τον θάνατό τους σαν ένα «κενό», ο IDiedForABit βίωσε μια πολύ διαφορετική εμπειρία όταν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση έκανε την καρδιά του να σταματήσει να χτυπά. «Θυμάμαι ότι ένιωθα να βουλιάζω αργά, σαν κάποιος να με τραβά μέσα στο νερό. Λίγο μετά βρέθηκα να κοιτάζω έναν κήπο. Δεν υπήρχαν λουλούδια, μόνο σκόνη και λίγο γρασίδι διάσπαρτο σε διάφορα σημεία. Υπήρχε και μια παιδική χαρά με ένα καρουζέλ στη μέση και δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, να τρέχουν γύρω γύρω από αυτό. Είναι δύσκολο να το περιγράψω, όμως ένιωθα ότι είχα την επιλογή να μείνω ή να φύγω. Όταν βέβαια προσπάθησα να φύγω ήταν σαν κάτι να με κρατούσε ακίνητο. Αναλογιζόμουν τους λόγους που ήθελα να γυρίσω πίσω και όταν είπα ότι δεν θέλω να εγκαταλείψω τη μητέρα μου ό,τι κι αν ήταν αυτό που με κρατούσε με άφησε να φύγω. Τότε ένιωσα να επιστρέφω στο σώμα μου. Η καρδιά μου είχε σταματήσει συνολικά για έξι λεπτά.»

4. Σαν ξυπνητήρι σε αναβολή
Όταν ήταν έφηβος, ο χρήστης TheDeadManWalks έκανε για αρκετούς μήνες χημειοθεραπεία. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε λόγω σηψαιμίας και μιας λοίμωξης από το βακτήριο κλωστηρίδιο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται για ένα διάστημα μεταξύ ζωής και θανάτου. «Το χειρότερο ήταν το πόσο γαλήνια ήταν η κατάσταση που βίωνα. Ήταν όπως όταν θες να πατήσεις το κουμπί της αναβολής στο ξυπνητήρι που χτυπά στις 7 το πρωί. Ξέρεις, το πατάς μία ή δύο φορές και μετά θυμάσαι ότι πρέπει να πας στη δουλειά ή στο σχολείο και ότι ο ύπνος μπορεί να περιμένει γιατί έχεις έναν σωρό πράγματα να κάνεις.»

5. Ένα αστείο
Η επιθανάτια εμπειρία του χρήστη altburger69 είχε μια γερή δόση χιούμορ, όπως ο ίδιος την περιγράφει. «Έπαθα έμφραγμα πέρυσι και η καρδιά μου σταμάτησε τρεις φορές όταν βρισκόμουν στα Επείγοντα. Κάθε φορά που οι γιατροί με επανέφεραν στη ζωή ‘ξυπνούσα’ και τους έλεγα ένα γρήγορο ανέκδοτο. Ούτε φώτα είδα ούτε τίποτα, ένιωθα απλώς σαν να κοιμάμαι.»

6. Δεν υπάρχει τίποτα μετά
Έπειτα από ένα σοβαρό τροχαίο με μηχανή, ο χρήστης Rullknuf’s σταμάτησε να αναπνέει και δεν είχε παλμό. Μετά από δύο λεπτά περίπου, ένας φίλους του που ήταν παρών κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή. «Ήταν απλώς ένα μπλακάουτ. Δεν είδα ούτε όνειρα, ούτε οράματα. Ρώτησα δεκάδες φορές τι μου συνέβη και απλώς χαίρομαι που είμαι ζωντανός», γράφει το onmed.gr.