Ο ανώτερος κληρικός στην Σαουδική Αραβία ανακύρηξε το σκάκι ως παιχνίδι που προάγει «την εχθρότητα και το μίσος», κάτι που προδιαγράφει την αναγγελία φετφά για την απαγόρευσή του στην χώρα
Το βαθιά συντηρητικό και πλήρως ελεγχόμενο από τους σουνίτες ιερείς (και μάλιστα στην πιο φανατική εκδοχή της εφαρμογής της σαρία) Σαουδαραβικό καθεστώς, έχει πλέον έναν ακόμα… αντίπαλο.
Σε μήνυμά του ο ανώτερος κληρικός της χώρας, ο σεΐχης Abdul Aziz bin-Abdullah al-Sheikh, ο μεγάλος Μουφτής, είπε ότι το γνωστό και αγαπητό σε όλο τον κόσμο παιχνίδι, το σκάκι, είναι απλά ένα χάσιμο χρόνο και μια ευκαιρία για σπαταλά κανείς χρήμα.
«Είναι ένα παιχνίδι που προάγει την εχθρότητα και το μίσος» κατέληξε ο ανώτατος κληρικός της Σαουδικής Αραβίας, βάζοντας έτσι στο στόχαστρο μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και εγκεφαλικές ενασχολήσεις των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η τοποθέτηση αυτή δεν είναι καινούργια στον αραβικό κόσμο, καθώς αντίστοιχοι νόμοι από τους κληρικούς έχουν απαγορεύσει το σκάκι τόσο στο Ιράκ όσο και στο Ιράν. Στην περίπτωση του σαουδάραβα σεΐχη δεν έχει εκδοθεί ακόμα φετφά που να απαγορεύει το σκάκι στην χώρα του, όμως όπως είναι σχεδόν σίγουρο προδιαγράφει το τέλος του παιχνιδιού και στην Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος συνέκρινε το σκάκι με ένα προ-ισλαμικό αραβικό παιχνίδι, το «μαϊσίρ», το οποίο απαγορεύεται από το Κοράνι.
Η πρόταση του ανώτατου κληρικού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ομοσπονδία Σκάκι της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι διοργανώτρια ενός διεθνούς τουρνουά αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μέκκα. Ο πρόεδρός της υποστηρίζει ότι το μήνυμα του ανώτατου Μουφτή είναι παλαιότερο, και σχετίζεται με το παίξιμο του παιχνιδιού για λόγους κερδοσκοπίας ή στοιχημάτων.
Το σκάκι είναι απαγορευμένο και στο σιϊτικό Ιράκ, και μάλιστα όχι μόνο σε πραγματικές συνθήκες με αληθινά πιόνια αλλά και αυτό που παίζεται στους υπολογιστές, με τα στοιχήματα να είναι η μεγαλύτερη «αμαρτία». Στο Ιράν, το σκάκι απαγορεύεται ήδη από το 1979 όταν ανάλαβε η Ισλαμική Επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί, ενώ όπως είναι φυσικό απαγορεύται και στις περιοχές που κατέχουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων σε όλο τον κόσμο σχολιάζουν με σκωπτικό τρόπο την απαγόρευση αυτού του παιχνιδιού στην Σαουδική Αραβία, λέγοντας μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό εκεί ένα παιχνίδι στο οποίο «πέφτει» ο βασιλιάς. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι οι κληρικοί στην Σαουδική Αραβία εκδίδουν διαρκώς φετφάδες για να απαγορεύσουν ότι τους κατέβει, από το Πόκεμον και τους μπουφέδες φαγητού μέχρι το φτιάξιμο… χιονάνθρωπων!