Διαμόρφωση συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου προκειμένου να διαπραγματευτεί με την τρόικα για το ασφαλιστικό, αναμένεται να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κατ’ αρχήν προγραμματίζεται για αύριο, ενώ στη συνάντηση θα συζητηθεί και το προσφυγικό.
«Θέλω να ενισχύσετε τη θέση της χώρας, καθώς θα διαπραγματευτώ με την τρόικα για το ασφαλιστικό» αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να έχει καταλήξει πως υπάρχουν θέματα που η Αθήνα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, η μη σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά ρήτρα ανάπτυξης, η αύξηση των εισφορών αντί της μεγαλύτερης περικοπής κοκ.
Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να τα διαπραγματευτεί με την ηγεσία των θεσμών (Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ) αλλά και την Άγκελα Μέρκελ και θα ζητήσει από τα κόμματα συνεισφορά στη διαμόρφωση θέσεων και εν συνεχεία συναίνεση, ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Στη σύσκεψη, μάλιστα, θα καταθέσει πλαίσιο θέσεων της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρχει βάση συζήτησης, ενώ συζητά να προτείνει και Επιτροπή Διαλόγου για το ασφαλιστικό, στην οποία τα κόμματα θα τοποθετήσουν τους εκπροσώπους τους και τους εμπειρογνώμονές τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα δυσκολευτούν να μη στηρίξουν κοινές θέσεις σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον επικρατήσει «εποικοδομητική» αντιπολίτευση η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά ευρύτερων συναινέσεων. Είναι, επίσης, σαφές πως εφόσον δημιουργηθεί ένα κλίμα στοιχειώδους έστω συμφωνίας, θα διευκολυνθούν οι «δύσκολοι» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν τα μέτρα.
Σήμερα οι επαφές
Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους εξηγήσει γιατί προτείνει τη σύγκλιση των αρχηγών, αλλά και προκειμένου να λάβει το τελικό τους ok για την πραγματοποίησή της.
Ανησυχία για τα εσωκομματικά της αντιπολίτευσης
Ανοιχτό, πάντως, είναι το ενδεχόμενο το ασφαλιστικό και η σύσκεψη των αρχηγών γι’ αυτό όχι απλώς να εντείνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και να καταστήσει τη συναίνεση όμηρο των αντιπαραθέσεων αυτών.
Χαρακτηριστικό είναι-όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη-ότι ήδη το ασφαλιστικό έγινε αντικείμενο συγκρούσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς συγκεκριμένοι «δελφίνοι» όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας επεχείρησαν ήδη να θέσουν υπό «ομηρία», τον μεταβατικό Πρόεδρο του κόμματος Γ. Πλακιωτάκη.
Τα ίδια στελέχη παρατηρούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσπάθεια του Μάκη Βορίδη να επαναφέρει στο προσκήνιο-και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο-τον Αντώνη Σαμαρά, όπως και τις προσπάθειες στελεχών του ΠΑΣΟΚ να μην προσέλθει, ει δυνατόν, το κόμμα τους στο διάλογο. Για πολλούς, άλλωστε, καθίσταται σαφές ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος τραβά το δικό του δρόμο, ενώ σημειώνεται και η προσπάθεια του Ανδρέα Λοβέρδου να τοποθετήσει στο κάδρο της αντιπαράθεσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, τονίζει πως δεν έχει καμία βάση η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι η σύγκλιση του Συμβουλίου αποτελεί βήμα προς τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.
Διαψεύδει την ύπαρξη mail των θεσμών
Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, το βράδυ χθες διέψευσε ρεπορτάζ του Mega ότι τη συναίνεση της αντιπολίτευσης ζήτησαν με mail τους και οι δανειστές και κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων να υπονομεύσουν με οποιοδήποτε τρόπο τη σύγκλιση του Συμβουλίου».
Η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό.
Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό.