Τη μια στιγμή η κυβέρνηση «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τουσκ γιατί συνεχάρη τις χώρες (εκτός ΕΕ) που έκλεισαν τα σύνορα στους πρόσφυγες και την άλλη στιγμή παραδέχεται ότι τα σύνορα είναι εκ των πραγμάτων κλειστά.
Ενα πρωτοφανές αλαλούλ επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο έδωσε άλλη εικόνα για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τους πρόσφυγες. Ο πρωθυπουργός γύρισε από τις Βρυξέλλες δίνοντας την εντύπωση ότι πέτυχε μεγάλη νίκη με τα σύνορα, ότι καταδικάστηκαν οι μονομερείς αποφάσεις των “σκληρών” του Βίζεγκραντ και ότι μια “σωτήρια” συμφωνία με την Τουρκία θα λύσει όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.
Ωστόσο, τα γεγονότα καθημερινά διαψεύδουν αυτή την προσπάθεια ωραιοποίησης.
Αλλα λέει σήμερα η κυβέρνηση
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν σήμερα πως το θέμα πήρε διαστάσεις εξαιτίας του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προσπαθεί να άρει τη διαχωριστική γραμμή, να σβήσει με μία γόμα τη διαχωριστική γραμμή Βίζεγκραντ-προθύμων.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες.
«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη επόμενη Σύνοδο Κορυφής (17 Μαρτίου), εμείς θέλουμε να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες. Αποδοκιμασία και στο κείμενο συμπερασμάτων και πολιτική» συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση ομολογεί: Τα σύνορα είναι de facto κλειστά
Βέβαια η κυβέρνηση παρέχεται πλέον πως τα σύνορα είναι de facto κλειστά. Μάλιστα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως με βάση αυτή λειτουργούμε και στόχος μας είναι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. «Να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος (με επανεγκατάσταση από την Τουρκία) και για όσους έρχονται και για όσους είναι εγκλωβισμένοι».
Το ανησυχητικό είναι ότι οι χώρες του Βίζεγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Το κάνει ( ο Τουσκ) εκμεταλλευόμενος την αδυναμία της ΕΕ να χαράξει γραμμή, αναφέρει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου.
«Η κατάσταση είναι διπλωματικά πολύπλοκη για να φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία (χώρες σε δυσκολία με βίζα, κεφάλαια), υπάρχει μια σύνθετη διπλωματική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία. Το να υπάρχει συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει υπόβαθρο για να λυθούν όλα τα ανοιχτά θέματα. Λύθηκε επιτυχώς το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν έχουν προφίλ πρόσφυγα, γυρίζουν στην Τουρκία (επικαιροποίηση της επανεισδοχής)».
Αλλα έλεγε η κυβέρνηση ως χθες
Πώς γίνεται όμως να παραδέχεται η κυβέρνηση ότι τα σύνορα είναι de facto κλειστά, ενώ ως σήμερα διακήρυσσε ότι αυτό δεν ισχύει και πανηγύριζε;
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διέψευσε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης με το χθεσινό του τουίτ:
Ο Ντόναλτ Τουσκ ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Σερβία, ΠΓΔΜ) που έκλεισαν τα σύνορά τους, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια αλλά για εφαρμογή της κοινής απόφασης των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Επομένως, με την συνυπογραφή της Ελλάδας!
Αυτή η αναφορά προκάλεσε τόσο την αντίδραση της Ελλάδας, όσο και της νέας συμμάχου του Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Τι αποφάσεις ελήφθησαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής
Το μήνυμα του Τουσκ, ο οποίος μίλησε για κοινή απόφαση, προκαλεί ερωτήματα για τις αποφάσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα πλέον πως η επόμενη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες θα είναι μία από τις δυσκολότερες, ενώ η Τουρκία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων, όσο τα κράτη-μέλη δεν συμφωνούν σε μία κοινή στάση.