Αντίστροφα μετράμε πλέον για τον της , στον οποίο αναμένεται να προχωρήσει ακόμα και αύριο -ή, το αργότερο, μέχρι την Τρίτη- ο πρωθυπουργός, .

Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει εκτάκτως απόψε, για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες, με αντικείμενο τις εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και τον ανασχηματισμό, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, ακόμα και αύριο -και πάντως, όχι αργότερα από την προσεχή Τρίτη (σ.σ. δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία αναμένεται εκ νέου να δοθεί «μάχη» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ).

Ο πρωθυπουργός, κατά πληροφορίες, «σβήνει και γράφει» ονόματα τις τελευταίες ημέρες και ώρες, ακούγοντας τις εισηγήσεις των συνεργατών του για τα χαρτοφυλάκια που θα πρέπει να αλλάξουν χέρια. Όπως προκύπτει, στο πλαίσιο της ονοματολογίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να είναι «ή στο υπουργείο Ενέργειας ή απλός βουλευτής».

Σήμερα, δε, ο κ. Σκουρλέτης προέβη σε άλλες δύο κινήσεις, οι οποίες σίγουρα κάθε άλλο παρά ικανοποίησαν το Μέγαρο Μαξίμου. Από τη μία, «μπλόκαρε» εκ νέου την επένδυση στις Σκουριές, απορρίπτοντας την αίτηση θεραπείας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ενώ, από την άλλη, επισκεπτόμενος το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, επέμεινε στην άποψη κατά της ιδιωτικοποίησης του 17% της Επιχείρησης.

Από την πλευρά του, συναισθανόμενος ίσως το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται εις βάρος του εξαιτίας των κοινωνικών αντιδράσεων για την «σφαγή» των συνταξιούχων, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε πρόθυμος να μετακινηθεί όπου επιθυμεί ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:   Ανασχηματισμός: Το "φλερτ" του Τσίπρα σε πρόσωπα της κεντροδεξιάς

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM: «Θεωρώ ότι υπηρετώ μία συλλογική προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας έχει μεγαλύτερη εποπτεία από εμένα, όπου νομίζει ο πρωθυπουργός ότι μπορεί να είμαι χρήσιμος. Όπου νομίζει ο πρωθυπουργός, εγώ δεν έχω βάλει κανέναν όρο. Ό,τι μου έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα, να φύγω από την Ευρωβουλή και να πάω στο υπουργείο Εσωτερικών, να φύγω από το υπουργείο Εσωτερικών και να πάω στο υπουργείο Εργασίας, έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Θεωρώ τον εαυτό μου στρατιώτη».

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του κ. Τσίπρα για τις αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να αποκαλυφθούν αύριο, Παρασκευή ή, το πολύ, μέχρι την προσεχή Τρίτη.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που ενέκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν από λίγες ημέρες, θα ορκιστούν επιπρόσθετα πέντε νέοι υπουργοί, με το υπουργικό συμβούλιο να είναι διευρυμένο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συστήνει νέα υπουργεία, ενώ σε άλλα υπουργεία αφαιρεί ή δίνει αρμοδιότητες και άλλα τα μετονομάζει.