Ανένδοτος όσον αφορά στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο που ο ίδιος έφτιαξε, αλλά και για την επόμενη ημέρα του τηλεοπτικού τοπίου, εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ισχυρίστηκε ότι στο ΣτΕ δεν κατέπεσε ο νόμος 4319/15 και αν συσταθεί το ΕΣΡ, όπως είπε, θα εφαρμόσει τον ίδιο νόμο, ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της κυβέρνησης σε περίπτωση που υπάρξει αδυναμία συγκρότησης της Ανεξάρτητης Αρχής ή ακόμη και σημαντική καθυστέρηση να διεξάγει τον νέο διαγωνισμό, να επέμβει η πολιτεία. «Ο νόμος γέφυρα δεν πήγε περίπατο. Αν δεν συγκροτηθεί το ΕΣΡ θα δούμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας για να καταλήξει πως «Οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν τον νόμο, δεν νομοθετούν. Και το ΕΣΡ θα εφαρμόσει το νόμο 4339/15».
Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η ρύθμιση που θα φέρει σήμερα στη Βουλή, εκτός από την κατάργηση του άρθρου 2Α του νόμου 4319/15 θα προβλέπει ότι ακόμη κι αν υπάρξει νέα πρόταση από πλευράς κυβέρνησης θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Ωστόσο όπως είπε και σε αυτήν την περίπτωση η κυβερνητική πρόταση δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει γα παράδειγμα στον αριθμό των τεσσάρων αδειών ενώ άφησε νέες αιχμές για το ΣτΕ λέγοντας πως στο θέμα του διαγωνισμού «λειτούργησε με ταχύτητα διαστημική».
«Θα επιμείνουμε στον όρο αναστολή και στον αριθμό τέσσερα. Αυτόν τον αριθμό τον ψήφισε η ελληνική Βουλή. Εάν οι διοικητικές πράξεις ακυρωθούν από το ΣτΕ γυρίζουμε στον 4339/15. Τον νόμο αυτόν τον ψήφισαν και κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης. Δεν κατέπεσε ο νόμος Παππά στο ΣτΕ. Από το νόμο Παππά μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε», ήταν οι χαρακτηριστικές αναφορές του υπουργού.
Για το νόμο του ο κ. Παππάς είπε πως ήταν «πράξη ανάγκης» και πως πρέπει «Να περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ» γιατί «Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσαρμόζει τη νομοθεσία στη διαφαινόμενη απόφαση του ΣτΕ».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παραίτησής του μετά την απόφαση του ΣτΕ είπε πως «Η παραίτηση όλων των υπουργών είναι ανά πάσα στιγμή στα χέρια του πρωθυπουργού» ενώ για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα σημείωσε πως «υπάρχει το τι γίνεται με την αδειοδότηση αυτή καθ’ εαυτή και το ερώτημα τι θα γίνει από τώρα μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό».
[irp posts=”77208″ name=”Προειδοποίηση Παππά προς τη Νέα Δημοκρατία”]
«Αυτά θα τα συζητήσουμε όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ΕΣΡ. Εάν βγει το ΕΣΡ και μας εγγυηθεί ότι σύντομα θα κάνει διαγωνισμό θα γίνει. Εάν υπάρξει αδυναμία και θα συσταθεί σε δύο χρόνια τότε θα επέμβει το κράτος».
Ο κ. Παππάς κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στην περίπτωση του ΕΣΡ «θέλει να συγκυβερνήσει», ωστόσο χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι πρότεινε πρόσωπο για την προεδρία της Αρχής. Σε περίπτωση όμως που δεν συναινέσει έκανε λόγο για «μια ακραία έκφραση συνολικής αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση τι θα άλλαζε αν γνώριζε την απόφαση του ΣτΕ είπε πως δεν θα καθυστερούσε προκειμένου να βγάλει η ΝΔ τον επόμενο πρόεδρό της.
Τι θα περιέχει η νομοτεχνική βελτίωση
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤOC.gr η νομοτεχνική βελτίωση στην τροπολογία που αναστέλλει το επίμαχο άρθρο 2Α του νόμου Παππα θα προβλέπει πως ότι αφορά τυχόν νέα διαγωνιστική διαδικασία ,τον αριθμό των αδειών κλπ θα προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Η υπό κατάθεση νομοτεχνική βελτίωση δεν κρίνεται επαρκής από την ΝΔ η οποία παραμένει αμετακίνητη και ζητεί την πλήρη κατάργηση του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του TOC η ΝΔ επιμένει ότι θα πρέπει να είναι απολύτως καθαρό πως όλη η αδειοδοτική διαδικασία περνάει στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ και μόνο. Ακριβώς ότι προβλέπει το Σύνταγμα.
Ακόμη κι αν ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θεωρήσουν ότι νομοτεχνική βελτίωση λύνει το θέμα και υπερψηφίσουν την τροπολογία για αναστολή του νόμου Παππά με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ το ζητούμενο που είναι η άρση του αδιεξόδου με το ΕΣΡ ,δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Στο παρασκήνιο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε επικοινωνίες του με εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζει να βάζει «πολιτικό ενέχυρο» την προσωπική του αξιοπιστία και διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν άλλες συνταγματικές ακροβασίες από πλευράς κυβέρνησης.
Κουμουτσάκος: Ο Παππάς επιχειρεί έναν ακόμη χειρισμό παραπλάνησης
Η ΝΔ με τον αέρα των δημοσκοπήσεων πρόκειται να κρατήσει σκληρή στάση κατά την συζήτηση της τροπολογίας .Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σύγκλισης αν πρώτα η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε κατάργηση των επίμαχων διατάξεων.
«Δεν συζητάμε μερεμέτια, μικροδιορθώσεις, διότι το σύνολο του νομοθετήματος Παππά, το σύνολο των 15 άρθρων, έχει συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και κυρίως μία συγκεκριμένη λογική, μια λογική που εκπέμπει αυταρχισμό και διάθεση ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» σημείωσε επ’ αυτού ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ετσι αν δεν υπάρξει ολική απόσυρση του νόμου Παππά η αξιωματική αντιπολίτευση και θα καταψηφίσει την τροπολογία και θα αρνηθεί να συμπράξει στη σύσταση του ΕΣΡ κατά την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι θα παραμείνουν στο «όχι» ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κίνηση ελιγμού αποδεχθεί στο τιμόνι του ΕΣΡ τον «εκλεκτό» της ΝΔ πρώην πρόεδρου του ΣτΕ Θανάση Κουτρομάνο.
Ο Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε έναν ακόμη τακτικισμό εκ μέρους του κ. Παππά την δήλωση του υπουργού Επικρατείας, ότι η πρόταση της ΝΔ να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρουμάνος στέλνει μήνυμα συναίνεσης.
«Ο κύριος Παππάς είναι βέβαιο πως έχει καταλάβει ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας και επιχειρεί τώρα έναν χειρισμό παραπλάνησης για μία ακόμη φορά», είπε ο κ. Κουμουτσάκος και επανέλαβε «Τα πρόσωπα ακολουθούν τους θεσμούς. Η δική μας πρόταση χθες-η επιπλέον πρόταση με τον κ.Κουτρουμάνο- ήταν για να δείξουμε σε όλους πώς μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο».
Την βασική προϋπόθεση δηλαδή την κατάργηση του νόμου Παππά για να συναινέσει η ΝΔ στη σύσταση του ΕΣΡ επανέλαβε και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη , Τάκης Θεοδωρικάκος.
“Ναι” από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με ομοβροντία κατά Παππά
Αντίθετα η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την τακτική που επέδειξε και στην Διάσκεψη των Προέδρων και για να βοηθήσει στην απεμπλοκή και για να μην ταυτιστεί με την ΝΔ.
Αναμένεται να δηλώσει θετική στην τροπολογία .Αν και όπως προανήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος σκοπεύει να εξαπολύσει δριμεία κριτική κατά του κ. Παππά. Στον υπουργό επικρατείας η Δημοκρατική Συμπαράταξη χρεώνει πλην του αντισυνταγματικού νόμου που προκάλεσε τη χαώδη κατάσταση και την έλλειψη πολιτικής ευθιξίας να παραιτηθεί προς εκτόνωσης της κατάστασης και διευκόλυνσης της συναίνεσης.
Μπέρδεμα στο Ποτάμι
Το Ποτάμι κρατά (ακόμα) κλειστά τα χαρτιά του αν και στο εσωτερικό του υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όπως έδειξε και η επιλογή του Στ. Θεοδωράκη να προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ τον Μιχάλη Σταθόπουλο λίγες ώρες αφότου στη Διάσκεψη των Προέδρων οι κ. Λυκούδης και Δανέλλης είχαν υπερψηφίσει την πρόταση Βούτση για Μορώνη και είχαν ζητήσει να αλλάξει – όπως και έγινε- ο προτεινόμενος αντιπρόεδρος Β. Μουλόπουλος.
Λυκούδης:Δεν ήξερα την πρόταση για τον Σταθόπουλο
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπ.Λυκούδης μιλώντας στον 9,84 σημείωσε ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η καταφανέστατη υποχώρηση της κυβέρνησης μέσω της κατάθεσης της τροπολογίας. Ούτε και οι εγγυήσεις του Νίκου Βούτση ότι δεν θα υπάρξουν νέες μεθοδεύσεις. Ωστόσο δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον τρόπο που έπεσε στο τραπέζι από το Ποτάμι η υποψηφιότητα του Μιχάλη Σταθόπουλου. Αν και χαρακτήρισε κ. Σταθόπουλο «εξαίρετο επιστήμονα, βαθύτατα δημοκρατικό άνθρωπο» σημειώνοντας πως προσωπικός και πολιτικός του φίλος επιφυλάχθηκε κατά πόσο βοηθάει η «συνεχής παράθεση ονομάτων».
Δεν θα μου άρεσε να καίγονται τα πρόσωπα σημείωσε. Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκε από τον Σταύρο Θεοδωράκη για την υποψηφιότητα του Μιχάλη Σταθόπουλου αν και μετέχει ως εκπρόσωπος του κόμματος στην Διάσκεψη των Προέδρων απάντησε «έχει κάποιες διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί το Ποτάμι. Τι να σας πω, έχει τον δικό του τρόπο λειτουργίας. Εγώ πάντως δεν την ήξερα την πρόταση. Δεν έχω να σας πω κάτι άλλο. Δεν την ήξερα».
Κατάργηση του νόμου Παππά ζητεί ο Λεβέντης, σήμερα η τελική του απόφαση
Σήμερα αναμένεται να λάβει απόφαση η Ένωση Κεντρώων η οποία δείχνει να συντάσσεται με την ΝΔ ως προς την ανάγκη κατάργησης στο συνολό του του νόμου Παππά πριν γίνει οποιαδήποτε συμφωνία για τα πρόσωπα του ΕΣΡ.
«Θεωρούμε εποικοδομητικό για την επίτευξη συναίνεσης στο θέμα της σύστασης του νέου ΕΣΡ να πάρει η κυβέρνηση πίσω ολόκληρο το γνωστό ως νόμο Παππά. Αν μάλιστα η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο νόμος περιελάμβανε και άλλα άσχετα με το ΕΣΡ άρθρα, αυτά μπορούν να νομοθετηθούν σε άλλο νομοσχέδιο», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων. Και άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει και στην πρόταση της ΝΔ για το πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ. «Εφόσον όλα τα κόμματα συμφωνήσουν εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, προκειμένου να λήξει αισίως η σχετική μακροχρόνια εκκρεμότητα…Σε αυτό μας οδηγεί η φωνή της λογικής, διότι διαφορετικά οδηγούμαστε στο χάος και η χώρα σε μια άσκοπη εκλογική αναμέτρηση» σημείωναν από το κόμμα Λεβέντη .
Υπέρ της τροπολογίας με την οποία αναστέλλεται το επίμαχο άρθρο Α2 του νόμου Παππά θα ψηφίσουν όπως είναι φυσικό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Κατά θα ψηφίσει το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.