ΒΟΥΛΗ: Με ίδια διατύπωση αναμένεται να κατατεθεί το νέο πλαίσιο για την κήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Από την άλλη, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο οι διατάξεις που προβλέπουν πλειστηριασμούς ακινήτων και για οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) να κατατεθούν αργότερα.
Αυτό θα γίνει με τροπολογία και ο λόγος είναι ότι πρέπει να προηγηθούν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθούν τα θέματα του υπουργείου Εργασίας που αφορούν:
➡ το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων,
➡ την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη,
➡ τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.
Εκεί πάντως που έχουν γίνει εκτεταμένες αλλαγές είναι στο ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων. Πρόθεση των επιτελών του υπουργείου Εργασίας είναι να θωρακιστεί έτσι η ερμηνευτική διάταξη ώστε να μην μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια.
[irp posts=”169190″ name=”Πολυνομοσχέδιο-Όλες οι αλλαγές στον ΚΦΔ (Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας)”]
Αναλυτικότερα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα ισχύσουν τα εξής:
Απεργίες: Αυξάνεται η απαρτία που απαιτείται προκειμένου να κηρύξει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο. Συγκεκριμένα, με τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για να κηρύξει ένα πρωτοβάθμιο σωματείο απεργιακή κινητοποίηση.
«Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών» αναγράφεται επί λέξει στην τροπολογία. Μέχρι σήμερα, για να ληφθεί απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με βάση το άρθρο 8 του νόμου 1264/1982 από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων µελών.Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη αύξηση της απαρτίας δεν αφορά τις δευτεροβάθμιες (ομοσπονδίες) και τις τριτοβάθμιες (συνομοσπονδίες όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Εργατικό ατύχημα: Επέκταση της ευθύνης των εργοδοτών αν υπάρχει εργατικό ατύχημα προβλέπει η αλλαγή στο σχετικό νομοθέτημα. Ακριβώς επειδή ο νόμος ήταν ασαφής, το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την αληθή έννοια της υποχρέωσης του εργοδότη να καταβάλλει την προβλεπόμενη δαπάνη σε περίπτωση αποζημίωσης για εργατικό ατύχημα. Με τον κανόνα που πλέον θεσπίζεται, ο εργοδότης θα ευθύνεται και αν δεν τηρεί τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία.
Ωράρια οδηγών λεωφορείων: Μια τρίτη διάταξη θεσπίζει την υποχρέωση του προέδρου κάθε ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους να καταχωρίζουν σε πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας τις υπερωρίες προσωπικού, αλλά και τον πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης, γράφει το proini.news.gr.