Σε μια σειρά αμοιβαίων συμβιβασμών και υποχωρήσεων προχωρούν η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές (που εκφράζονται κυρίως από τη στάση της Γερμανίας).
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η Ελλάδα θα δεχτεί ουσιαστικά την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος (ή μνημονίου όπως είναι γνωστό). Το πρόγραμμα αυτό όπως θα διαμορφωθεί θα έχει νέα ονομασία, νέα μέτρα και νέους ελεγκτές.
Ουσιαστικά θα είναι ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής και μέτρων που θα αποτελείται, όπως λένε χαρακτηριστικά από 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ. άρα δεν θα ανατραπούν) και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά. Πρόκειται δηλαδή για την πρόταση που είχε ανακοινώσει Γ. Βαρουφάκης.
Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν θα ζητηθεί και η τυπική κατάθεση αιτήματος από την Ελλάδα για «τεχνική επέκταση του προγράμματος». Αλλά η αποδοχή της επέκταση σε πολιτικό επίπεδο που έχει γίνει ήδη φαίνεται να ικανοποιεί τους εταίρους για την ώρα.
Από εκεί και πέρα σε ποιο τεχνικές λεπτομέρειες, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, η Γερμανία «δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί».
Υποστηρίζουν επίσης ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανοικτή για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Πληροφορίες της Die Welt αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί από το 3% στο 1,5%, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση. Το Βερολίνο δέχεται επίσης να συζητήσει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ελλάδας, είναι διατεθειμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα εφόσον είναι χαμηλότερο από το 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η γερμανική πλευρά θα είναι πιο διαλλακτική στο ζήτημα.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα δεσμευτεί ότι θα βελτιώσει τις φοροεισπρακτικές δυνατότητες χτυπώντας τη φοροδιαφυγή.
Από εκεί και πέρα είναι μια σειρά μέτρων και λεπτομερειών που θα μπουν στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων που θα κοστολογήσουν το νέο πρόγραμμα.
Εκεί πλέον η κυβέρνηση θα φανεί πόσα μπορεί να κερδίσει από όλα όσα έχει εξαγγείλει και πόσα θα τα απορρίψει κάτω από την πίεση επίτευξης της συμφωνίας.
Ερωτηματικό υπάρχει και για τον ρόλο του ΔΝΤ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως αποχωρήσει και η Ελλάδα καταβάλει ένα ποσό ύψους 700 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι αύριο ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο όπως συμφώνησα Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ και οι συζητήσεις θα διαρκέσουν ημέρες μέχρι την τελική συμφωνία των όρων του νέου προγράμματος.