Πολιτική ήττα για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας καταγράφηκε στην κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής καθώς η πλειοψηφία των μελών της ζήτησε ουσιαστικά την ακύρωση της Διακρατικής Συμφωνίας για την πώληση βλημάτων και βομβών στην Σαουδική Αραβίααποσύροντας την σχετική έγκριση που είχαν δώσει στον κ. Πάνο Καμμένο πριν από περίπου ένα έτος.
«Διορθώσαμε ένα λάθος που είχαμε κάνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Φίλης εστιάζοντας στις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζουν την Σαουδική Αραβία για τις επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης και όχι τόσο στις αποκαλύψεις με την εμπλοκή μεσαζόντων.
Ωστόσο, η σύγκρουση στην Υεμένη που μαίνεται από το 2015 δεν είχε αποτρέψει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το να πουν «ναι» στην πώληση ελληνικών πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία στις 12 Ιανουαρίου του 2017, όταν η επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής είχε εγκρίνει το deal του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Με το σημερινό αίτημα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξοπλισμών να ακυρωθεί η πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, είναι προφανές ότι κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν τη Βουλή σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνουν ή να εξαφανίσουν πράξεις ή/και παραλείψεις τους στην υπόθεση της εκποίησης στρατιωτικού υλικού από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων στο βασίλειο των Σαούντ.
Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία επέμεινε να ζητά εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου για την εμπλοκή του κ. Βασίλη Παπαδόπουλου στην σύναψη της επίμαχης συμφωνίας, εξήγησε ότι η Συμφωνία πώλησης βλημάτων έχει καταπέσει καθώς έχουν παρέλθει όλες οι σχετικές προθεσμίες και αρνήθηκε να μετέχει στην ψηφοφορία χαρακτηρίζοντας την «προσχηματική».
Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η διαδικασία ανάκλησης της γνώμης της επιτροπής εξοπλισμών δεν θα αποτελέσει άλλοθι για διαγραφή των ευθυνών του κ. Καμμένου και ακύρωση της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας.
Πάντως, η απόφαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ασκεί «ηθικοπολιτική» πίεση στην κυβέρνηση – σύμφωνα με τον κ. Φίλη -. Για να υπάρξει ακύρωση των Συμφωνιών θα πρέπει να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.
[irp posts=”164233″ name=”Τσίπρας: Στο Βελιγράδι ο Έλληνας πρωθυπουργός”]
Εκτός αυτών, ο κ. Φίλης υποστήριξε πως «η ΝΔ αρνήθηκε να μετέχει στην ψηφοφορία της επιτροπής γιατί δεν θέλει να αναιρεθεί η Συμφωνία με την Σαουδική Αραβία». Την άποψη Φίλη διέψευσε ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών ο κ. Κώστας Τασούλας (ΝΔ) εξηγώντας ότι «εμείς δεν θέλαμε να μετέχουμε σε προσχηματικές διαδικασίες. Πριν την πρόσφατη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου, το ίδιο όργανο είχε βγάλει άλλες δύο αποφάσεις. Που ήταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιλεκτικά επικαλούνται το ευρωκοινοβουλίο. Αλλωστε η συμφωνία για τα βλήματα έχε ήδη ακυρωθεί καθώς έχουν παραβιαστεί όλοι οι όροι της».
Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε την κατάπτωση της Διακρατικής Συμφωνίας με την Σαουδική Αραβία για την πώληση βλημάτων λόγω της μη καταβολής ανέγκλητης πίστωσης από τον ενδιάμεσο Βασίλη Παπαδόπουλο. Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλισμών καταγράφηκε η πολιτική ήττα της κυβέρνησης καθώς η πλειοψηφία των κομμάτων μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυραν την θετική τους γνώμη από την επίμαχη συμφωνία και ζήτησαν την ακύρωσή της από τον υπουργό.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοχαρόπουλο η Δημοκρατική Συμπαράταξη απέσυρε την σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει το περασμένο έτος στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για την σύναψη συμφωνίας λόγο των συνταρακτικών αποκαλύψεων για την ύπαρξη μεσαζόντων την ώρα που οι Σαουδαραβική πλευρά φέρεται να ζητά διαπραγματεύσεις Government to Government αλλά και των πρόσφατων ψηφισμάτων του ευρωκοινοβουλίου που καταδικάζουν την Σαουδική Αραβία για επιθέσεις στον άμαχο πληθυσμό της Υεμένης. Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το protothema.gr, υπέρ της απόσυρσης της θετικής γνώμης για την επίμαχη συμφωνία ψήφισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Ποταμού, της Ενωσης Κεντρώων της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.