Μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αλλά και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για 2.200.000 νοικοκυριά περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι 2», που παρουσιάζει τη Δευτέρα 25 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το «πακέτο» των 24 δισ. ευρώ που επικαλείται το κυβερνητικό επιτελείο ως ενίσχυση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού και μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση για δημιουργική λογιστική που στηρίζεται στην εξίσωση 14+0=24 δισ.

Πλήρης κάλυψη μισθού
Με βάση το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κράτος έρχεται να καλύψει πλήρως το τμήμα εκείνο του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις σε αντίθεση με το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, στηρίζεται στη μείωση των μισθών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, καθώς το 50% καλύπτεται από τους εργοδότες και το κράτος καλύπτει μόλις το 60% (επί του άλλου 50% που παραμένει ακάλυπτο), προκαλώντας αυτομάτως μείωση στους μισθούς της τάξης του 20%, κάτι που παραδέχθηκε δημοσίως και ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, διαψεύδοντας τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη στρατηγική από αυτήν που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη» αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με την επισήμανση πως αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η αποτροπή της γενικευμένης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, η ανακοπή ενός μεγάλου κύματος ανεργίας και η αποτροπή της μείωσης των μισθών.

Ρευστότητα στους μικρομεσαίους
Ο δεύτερος άξονας στις παρεμβάσεις που προτείνει αφορά στις επιχειρήσεις.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε θάνατο τις αδύναμες επιχειρήσεις, τις οποίες αποκαλεί «ζόμπι» και ενισχύει αποκλειστικά τις μεγάλες και ισχυρές, συντρίβοντας για ακόμη μία φορά τη μεσαία τάξη, που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονίων.

Ως εκ τούτου, το βασικό πακέτο μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριζόντιο χαρακτήρα και καλύπτει το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και όχι μόνο εκείνες που μπορούν να σταθούν από μόνες τους στα πόδια τους.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από ρευστότητα για να καλύψουν τα υπόλοιπα κόστη τους. Κατά βάση, εξηγούν, έχουν ανάγκη από κεφάλαια κίνησης και την ίδια ώρα όσες επιχειρήσεις έχουν σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια πρέπει να υποστηριχθούν για να τα υλοποιήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μέτρα ενίσχυσης απευθείας από το κράτος, όπως το μέτρο της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο είναι υλοποιήσιμο χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών που δεν δίνουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο κομμάτι των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προτείνεται η ίδρυση και ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη δημιουργία εργαλείων που κινητοποιούν τις εμπορικές τράπεζες -όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ– ή λειτουργούν παράλληλα με το κλασικό τραπεζικό σύστημα, όπως το εργαλείο μικροχρηματοδοτήσεων.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως οι τράπεζες επιμένουν να θεωρούν ότι ο δανεισμός των ελληνικών επιχειρήσεων παρουσιάζει γενικώς υψηλό ρίσκο. Άρα οι όροι με τους οποίους δανείζουν τις επιχειρήσεις είναι ασύμφοροι ή δύσκολο να καλυφθούν από αυτές.

Μείωση στην προκαταβολή φόρου
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει και μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις σε ποσοστό έως και 80%.

Οι παρεμβάσεις για τουρισμό και εστίαση
Για την εστίαση ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Επίσης, με βάση τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανοιχτή συζήτηση που είχε με νέους ειδικά για τον τουρισμό:

Η πρώτη παρέμβαση αφορά την κατά 100% στήριξη από το κράτος του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους (ισχύει και για όλες τις επιχειρήσεις)
Η δεύτερη παρέμβαση σχετίζεται με την ένταξη της συντριπτικής πλειονότητας των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης με 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων.
Η τρίτη παρέμβαση σχετίζεται με την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής για τον μέσο πολίτη.
Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης
Σε ό,τι αφορά το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, η πρόβλεψη για τη δημιουργία του προβάλλει ως η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου να βρεθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Με βάση τις πληροφορίες, καλύπτει 2.200.000 νοικοκυριά, στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκι και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχικοί εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.