Με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να λάβει περισσότερα μέτρα από όσα προβλέπονται στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου και τους διεθνείς πιστωτές της χώρας να απαιτούν την υιοθέτηση «προληπτικών μέτρων» που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να λύσουν μια δύσκολη εξίσωση.
Πρέπει να λάβουν μέτρα που να ικανοποιούν τους δανειστές χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των μόλις 3 εδρών.
Σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει τα τρία πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις των επόμενων ημερών: Το «πικρό χάπι» της υιοθέτησης των νέων μέτρων, την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και ένα νέο δημοψήφισμα.
«Το πικρό χάπι»
Στο σενάριο αυτό και με δεδομένο το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, ο 41χρονος πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει ότι όπως και τον περασμένο Ιούλιο, ένας επώδυνος συμβιβασμός είναι απαραίτητος.
Μπορεί όμως να το «πουλήσει» στους βουλευτές του και στην κοινή γνώμη ότι είναι αναγκαίος γιατί θα οδηγήσει στην ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ενώ μπορεί να υποστηρίξει και το ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν στην πράξη μόνο εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι αγορές -βάσει της μέχρι στιγμής αντίδρασής τους- θεωρούν πιο πιθανό αυτό το σενάριο.
Οι πρόωρες εκλογές
Μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσει τον Αλ. Τσίπρα στην πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.
Το χαρτί αυτό το έπαιξε πέρυσι όταν έχασε την υποστήριξε της σκληρής αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο φέτος είναι δύσκολη η επανάληψή του, λόγω των δημοσκοπήσεων που φέρνουν την αντιπολιτευόμενη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη στην πρώτη θέση.
Το αποτέλεσμα των νέων εκλογών μπορεί να φέρει την ΝΔ στην κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ωστόσο μια κυβερνητική αστάθεια ή μια νίκη Τσίπρα με μια ατζέντα κατά των νέων μέτρων θα οδηγήσει εκ νέου σε αδιέξοδο. Η χρεοκοπία τον Ιούλιο θα γίνει πιο πιθανή, όπως και μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη.
Το δημοψήφισμα
Στο σενάριο αυτό ο Τσίπρας μπορεί να υποστηρίξει ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα απ’ όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Ιούλιο και επομένως χρειάζεται νέα λαϊκή εντολή για να τα εφαρμόσει.
Το δημοσίευμα επικαλείται πρόσφατη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το ΒΗΜΑ, από την οποία προέκυπτε ότι οι Έλληνες θα ψήφιζαν κατά των νέων μέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.
Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους πολίτες να απέχουν από την ψηφοφορία, αποδυναμώνοντας το αποτέλεσμα και τελικά τη θέση του ίδιου του Αλ. Τσίπρα.