«Δεν υπάρχουν Ολοκαυτώματα. Δεν χρειάζεται κάθε σφαγή, κάθε γενοκτονία να ονομάζεται Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος
«Kακώς η ελληνική πολιτεία χρησιμοποιεί τον όρο στον πληθυντικό για τα όσα φρικτά υπέστησαν τα μαρτυρικά χωριά. Τιμούμε τη μνήμη των αδικοχαμένων και σεβόμαστε το πένθος τους. Δεν χρειάζεται όμως κάθε σφαγή, κάθε γενοκτονία να ονομάζεται Ολοκαύτωμα! Γίνεται εκ του πονηρού και επιχειρεί να μειώσει τη σημασία του Ολοκαυτώματος που είναι μοναδική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας και ειδικά από τα σχολεία. Ελπίζουμε το Υπουργείο Παιδείας να δώσει την κατεύθυνση οι εκπαιδευτικοί να αφιερώσουν του χρόνου παραπάνω από δύο ώρες για να συζητηθεί το Ολοκαύτωμα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε:
«Ως διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και, προσωπικά εγώ ως δήμαρχος, δίνουμε έμφαση στα ιστορικά ζητήματα του πρόσφατου παρελθόντος που η πόλη επιμελώς έκρυβε τόσα χρόνια. Για ποιον υπάρχουν αυτές οι επέτειοι; Για ποιον η πορεία του Μαρτίου; Σαφώς όχι για τους Εβραίους συμπολίτες μας. Αυτοί έχουν τη δική τους ημέρα μνήμης και έχουν να διεργαστούν τα δικά τους θέματα με τον δικό τους τρόπο, τον σπαρακτικά βιωματικό. Εμείς, οι μη Εβραίοι Θεσσαλονικείς, έχουμε να επιτελέσουμε ένα δημόσιο-πολιτικό και ένα προσωπικό καθήκον συνολικά ως κοινότητα και προσωπικά ο καθένας και η κάθε μία. Στο τέλος της εκτέλεσης αυτού του καθήκοντος μπορούμε όλοι μαζί, χριστιανοί κάθε δόγματος, Εβραίοι, μουσουλμάνοι, άθεοι και αγνωστικιστές να υπάρξουμε ως πραγματική κοινωνία πολιτών».
Επιπλέον, επικαλούμενος τον Paul Ricoeur τόνισε ότι: «Το καθήκον της μνήμης είναι να αποδίδεις με την ανάμνηση δικαιοσύνη σε κάποιον άλλον, διαφορετικό από σένα». Και αυτό κάνουμε εμείς ως δημοτική αρχή εδώ και πέντε χρόνια. Στέκομαι σήμερα μπροστά σας ως ο πρώτος δημότης της πόλης και σας καλώ να συλλογιστούμε το Ολοκαύτωμα συλλογικά μέσα στη συνθετότητά του. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση “Είμαστε όχι μόνο ό,τι θυμόμαστε, αλλά και ό,τι ξεχνάμε”. Εμείς θυμόμαστε, λοιπόν».
Τέλος, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε, «επειδή θέλουμε να συνεχίσουμε να θυμόμαστε εμείς και να θυμούνται και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας» ότι θα ολοκληρωθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος και Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Θεσσαλονίκη.