Δούρου: Επίθεση σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε χθες, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Real FM, η περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι «ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά της ψεύτικης αγάπης προς την πατρίδα».
«Τα δυο αυτά κόμματα, από το 1992 μέχρι το 2019, δεν είχαν κανένα πρόβλημα η γειτονική χώρα να λέγεται Μακεδονία», είπε η Ρ. Δούρου, προσθέτοντας: «σήμερα που η γειτονική χώρα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, καλούν τον κόσμο να στραφεί ενάντια σε κάποιους “προδότες”».
«Θα πρέπει να μας πουν ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Γεννηματά αν θέλουν να καταρρίψουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και αν συμφωνούν με συνθήματα όπως “οι πολιτικοί πούλησαν τη Μακεδονία”, ή η “Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”», συνέχισε η ίδια, ενώ είχε παρατηρήσει ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε από τα πλευρά της πατρίδας μας ένα αγκάθι που μάτωνε εδώ και 25 χρόνια, και μάλλον επειδή είναι προεκλογικός ο χρόνος αντί η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να συμβάλλουν στη διόρθωση των λαθών των τελευταίων ετών των κυβερνήσεών τους, τροφοδοτούν τη χυδαιότητα».
Η ίδια έκανε λόγο για το «περιβόητο πολιτικό κόστος» που σχετίζεται «με πολλά από τα δεινά της πατρίδας μας», τονίζοντας ότι οι «πολιτικοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, για να μην δυσαρεστήσουν, δεν έπραξαν το αληθές που είναι και το εθνικό, για να θυμηθούμε σήμερα τον Σολωμό, αλλά χάιδεψαν τα αυτιά αρκετών».
Αναφερόμενη στη χθεσινή εθνική επέτειο, η περιφερειάρχης παρατήρησε ότι «ο καλύτερος τρόπος να εορτάσουμε πέρα από τις παρελάσεις, είναι ότι καλούμαστε σήμερα να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα με την Ιστορία». Η ελληνική επανάσταση ήταν ένα παγκόσμιο για την εποχή του γεγονός, που «πιάνει τον μίτο από την Γαλλική και συνδέεται με την Αμερικανική Επανάσταση αφήνοντας το αποτύπωμα στον Δυτικό κόσμο, των εννοιών της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, των νέων ταυτοτήτων». Η ίδια τόνισε ότι «σήμερα λειτουργούμε σαν να μην έχουμε διαβάσει τον Ρήγα και “Τα Δίκαια του Ανθρώπου”, τον στίχο “ο Βούλγαρος πρέπει να κινείται, όταν πάσχει ο Έλλην και τούτος πάλιν δι’ εκείνον και αμφότεροι δια τον Αλβανόν και Βλάχον”».
Σχολιάζοντας το περιστατικό σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένου στη Μελβούρνη, η Ρ.Δούρου παρατήρησε, μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι το σημαντικότερο μνημείο της Αυστραλίας αφιερωμένο στους πεσόντες της χώρας, το παραχωρούν ως μνημείο εορτασμού και μνήμης μονάχα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μάλλον λοιπόν κάτι δεν έχει πάει καλά αν είσαι γιος μετανάστη, είσαι εκτός της πατρίδας σου και είσαι ναζιστής».
Τέλος η περιφερειάρχης, αναφερόμενη στα εισαγγελικά πορίσματα για τη Μάνδρα και το Μάτι, παρατήρησε : «Μακάρι να μπορούσα να λειτουργήσω ως «Ιφιγένεια», και να φυσούσε ούριος άνεμος, ώστε να μην ανταμώσουμε ξανά με εθνικές τραγωδίες», προσθέτοντας ότι «όταν όμως μιλάμε για το Μαντούδι Ευβοίας ή για την Κρήτη ή τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχασαν τις ζωές τους συμπολίτες μας, είναι προφανές ότι δεν φθάνει να θυσιαστεί η Δούρου και να φυσήξει ούριος προεκλογικός άνεμος για να ξαναφέρει σε θέσεις ευθύνης σε υπερυπουργεία, υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, υπερνομαρχίες, εκείνους που τα κατείχαν και δεν έκαναν τίποτε».
Η ίδια τόνισε ότι «η έμπρακτη συγγνώμη που πρέπει να δοθεί έστω και καθυστερημένα σε όσους δοκιμάστηκαν από τις θεομηνίες, απέναντι στις οποίες, οι προηγούμενες διοικήσεις και κυβερνήσεις τους άφησαν αθωράκιστους, σχετίζεται με το έργο που γίνεται στην Περιφέρεια Αττικής τα τελευταία 4.5 χρόνια, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού, τα 168 αντιπλημμυρικά και πολλά ακόμη».
Η περιφερειάρχης Αττικής, αφού τόνισε ότι στα 4.5 χρόνια της θητείας της «δεν της χαρίστηκε ούτε μία μέρα, ούτε ένας μήνας, ούτε ένας χρόνος», σημείωσε ότι η «Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει το καθήκον της κι εμείς οι υπόλοιποι ας μην τυμβωρυχούμε επί του πόνου των ανθρώπων».
Τέλος, η κ. Δούρου είπε ότι δεν φοβάται την παραίτηση – «το έχω πράξει άλλωστε και στο παρελθόν». «Ζητώ από τους πολίτες να κρίνουν, ποιοι μας έφεραν ως εδώ, και αν η διοίκηση Δούρου προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση. Ποιοι έκαναν έργα, και ποιοι έμειναν στο παρελθόν στα λόγια», κατέληξε.