Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία μετά την ελληνική βουλή θα αποφανθεί για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μετά το πράσινο φως ακόμα και των Φινλανδών όλα δείχνουν ότι η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup εξαρτάται εν πολλοίς από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πει «όχι», θα τεθεί το πιθανότερο σε εφαρμογή το σχέδιο β΄ που προβλέπει ένα δάνειο γέφυρα το οποίο σημαίνει συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τους όρους του τρίτου προγράμματος, αλλά και νέα ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για την επικύρωση των αλλαγών.
Σύμφωνα με τη DW, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πάντως ότι απορρίπτει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι απλά διατυπώνει ερωτήματα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Ενδεχομένως με την επιμονή του να θέλει να εξευμενίσει τους «αντάρτες» στο κόμμα του που αναμένεται να καταψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Όμως ο Γερμανός υπουργός έχει ανοίξει και ένα ενδοκυβερνητικό μέτωπο. Λίγο μετά την ανοιχτή διαφωνία του με τον αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την αξιολόγηση της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Άξελ Σέφερ ασκεί σκληρή κριτική κατά του Β. Σόιμπλε δηλώνοντας στην Zeit Online ότι «στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν προφανώς δυνάμεις που προσπαθούν να υπονομεύσουν μια συμφωνία. Δεν ξεχνάμε ότι επί μήνες ο Β. Σόιμπλε και οι άνθρωποί του πίεζαν προς την κατεύθυνση ενός Grexit».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της DW, που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, στο τραπέζι του Eurogroup θα υπάρχει απόρρητη έκθεση ειδικών, στην οποία διατυπώνονται «σοβαρές αμφιβολίες» για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λόγω του πολύ υψηλού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά και των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.
Παρόλα αυτά όμως η έκθεση τάσσεται υπέρ του τρίτου ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι «με τον κατάλληλο συνδυασμό επιμήκυνσης αποπληρωμής κεφαλαίου και επιτοκίων είναι εφικτή η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, χωρίς να χρειαστεί κούρεμα.» Σε άλλο έγγραφο που θα κατατεθεί επίσης στο Eurogroup σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τα επόμενα τρία χρόνια πιθανότατα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταδίδει το dpa.