Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών, οι οποίες αφορούσαν τη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, αλλά και επαφές με εταιρείες έκδοσης νομίσματος και με χώρες για την προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.
Πληθώρα «σχεδίων Β» κυοφορούνταν στις τάξεις της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Μεταξύ αυτών, ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη.
Η ομάδα αυτή απασχολήθηκε και με το πως θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε, εξαιτίας φόβου εκρηκτικών αντιδράσεων ιδιαίτερα από συνταξιούχους σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs και επικράτησε η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).
Επιπλέον, είχαν γίνει και ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων.
Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει νέο νόμισμα.
Είχαν επίσης, γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για τη σύναψη συμφωνιών για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πρώιμη φάση.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο πρωθυπουργός φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.