Την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (FRONTEX) και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας σε θέματα ασύλου υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία της Λετονής Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Zanda Kalnina Lukaševica και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans.

Η κα. Βόζεμπεργκ, με αφορμή τη χτεσινή τραγωδία 300 προσφύγων από τη Λιβύη που έχασαν τη ζωή τους σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές, υπογράμμισε την κεφαλαιώδη σημασία της ενίσχυσης της νόμιμης μετανάστευσης, αναφερόμενη στην πρόσφατη δήλωση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, κ. Φρανσουά Κρεπό, ότι πρέπει να δώσουμε κίνητρα και να επενδύσουμε στην κινητικότητα των μεταναστών, για να αντιμετωπίσουμε την παράτυπη μετανάστευση.

Μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, δήλωσε: «Έχουμε κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες για να μην επιτρέψουμε να γίνει η Μεσόγειος ένα απέραντο νεκροταφείο ψυχών. Αξίζουν συγχαρητήρια σε εκείνους που εργάζονται στη FRONTEX, γιατί επιτελούν ένα δύσκολο έργο και κινούνται σε μία λεπτή γραμμή που απαιτεί το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και αυτό επιτελείται. Μην ξεχνάμε ότι η FRONTEX εκτός από τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων πρέπει να συντονίζει και την επιχείρηση Triton καθώς και άλλες υπηρεσίες που συμβάλλουν στη διάσωση μεταναστών. Πρέπει να συμβάλλουμε στην αύξηση των πόρων της FRONTEX και στη στελέχωσή της με ακόμα πιο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, που να έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία».

Τέλος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε και στην απαραίτητη επιτάχυνση των διαδικασιών παροχής ασύλου, ώστε η Ευρώπη να αποτρέψει τους απελπισμένους μετανάστες, που τη βλέπουν ως γη της επαγγελίας, να καταφεύγουν στους διακινητές που τους εκμεταλλεύονται κερδίζοντας εκατομμύρια.