Μονάχα ως δώρο σε μία κρίσιμη καμπή που το κλίμα για την κυβέρνηση είναι βαρύ λόγω του πολυνομοσχεδίου εξέλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε το βράδυ της Πέμπτης πως ο κ. Σαμαράς «δεν κρατιέται και στην προσπάθειά του να χειραγωγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση της ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο, έδωσε από το πουθενά μία ιδανική ευκαιρία αντεπίθεσης και συσπείρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Άλλος αξιωματούχος του Μαξίμου σχολίαζε πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι από τους καλύτερους… συμμάχους του Αλέξη Τσίπρα, καθώς κάθε φορά που εμφανίζεται θυμίζει στον κόσμο ποιος βρίσκεται πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τι πρεσβεύει: Εκτίναξη της ανεργίας, απώλεια του 25% του ΑΕΠ κλπ.
Ενδεικτικό της… χαράς στο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι στην παρέμβαση Σαμαρά υπήρξαν όχι μία αλλά δύο απαντήσεις. Αφενός για να θυμίσουν τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης Σαμαρά, σημαίνον μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Μητσοτάκης και αφετέρου για να τονιστεί ότι ο τελευταίος παραμένει «όμηρος» του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος είναι αυτός που υπογείως τον έφερε στο τιμόνι της ΝΔ.
Η επισήμανση Σαμαρά ότι «η εξαπάτηση του λαού αποκαλύφθηκε» εκλαμβάνεται στο Μαξίμου ως προαναγγελία επιστροφής στο πολιτικό προσκήνιο, μήνυμα δηλαδή προς τον Κ. Μητσοτάκη, το οποίο έφτασε ωστόσο και στο Μαξίμου. Πέραν τούτου, η αναφορά στη «Νέμεσις» η οποία «δεν θα αργήσει» παραπέμπει σε πολιτικές πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά και τους «σαμαρικούς» (΄Γεωργιάδη, Βορίδη κλπ) το προσεχές διάστημα.
Όπως και να έχει η παρέμβαση Σαμαρά έδωσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία στο Μαξίμου να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία των βουλευτών του με όλα τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Την ίδια ώρα, διόλου απαρατήρητη περνά στο Μαξίμου η νέα κυβίστηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αν και από το Παρίσι προανηγγειλε στήριξη των «λίγων μεταρρυθμίσεων», μέσα σε λίγες ώρες υποχώρησε στις θέσεις για σκληρή και δομική αντιπολίτευση που υπέδειξαν ΔΟΛ, ΣΕΒ και Σαμαράς, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης.