Ο πρωθυπουργός έχει διάθεση αλλαγής κι ανανέωσης του υπουργικού συμβουλίου – κυβερνητικού σχήματος, με στόχο και σκοπό να κάνει το έργο της κυβέρνησης πιο συντονισμένο και στοχευμένο, ταυτόχρονα.
Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί το προσόν του αιφνιδιασμού ανά πάσα στιγμή και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πότε θα τραβήξει τον άσσο από το μανίκι.
Οι δύο εισηγήσεις
Μέχρι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου) μεσολαβούν ακόμα δύο εβδομάδες. Πράγμα που σημαίνει, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν ότι “υπάρχει το χρονικό περιθώριο”, σε περίπτωση που επέλεγε να επισπεύσει τον ανασχηματισμό. Επιπλέον, αμέσως μετά από το Συνέδριο αρχίζει άλλος ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και είναι αναγκαίο από τις 17 Οκτωβρίου και έπειτα ο δρόμος να είναι καθαρός και όλοι οι υπουργοί στις θέσεις τους.
Από την άλλη, εξίσου ισχυρό είναι το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να αποφασίσει-μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης- να δώσει νέα πνοή στο κυβερνητικό σχήμα. Σηματοδοτώντας, όπως λένε οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, μια νέα αρχή με πρόσωπα τα οποία δεν θα έχουν φθαρεί.
Νέο «αίμα»
Οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές που θα επιλέξει να κάνει ο πρωθυπουργός δεν έχουν ακόμα ληφθεί, αν και τις τελευταίες μέρες οι συζητήσεις προχωρούν.
«Πόρτα» στο παλιό προσωπικό
Όσο για την έντονη φημολογία περί υπουργοποίησης πρώην κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι.
Στην ιδανική περίπτωση που έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για ανασχηματισμό κατά τον Νοέμβριο, η τοποθέτηση του Ν. Παππά σε νέο υπουργικό θώκο θα συμπαρασύρει και τους στενούς συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας. Ο νυν υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης στην χειρότερη περίπτωση θα παραμείνει στην θέση του αν και υπάρχει έντονη συζήτηση για να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Για το υπουργείο Εσωτερικών πάντως υπάρχουν πολλοί μνηστήρες μεταξύ των οποίων ο Πάνος Σκουρλέτης, η Όλγα Γεροβασίλη και ο νυν υπερυπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τον Γ. Δραγασάκη καθώς συζητείται η κατάργηση της θέσης του Αντιπροέδρου στην Κυβέρνηση.
Αυτοί που φεύγουν…
Δεδομένη θεωρείται η απομάκρυνση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευ. Αποστόλου με πιθανή αναβάθμιση του Μ. Μπόλαρη. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση από την κυβέρνηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη και πιθανότατα της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου. Την πόρτα εξόδου φέρεται να βλέπει ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Υγείας Δ. Ξανθός καθώς και ο Αλ. Μπαλτάς από το υπουργείο Πολιτισμού. Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι και ο Γ. Σταθάκης ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μην αναλάβει υπουργικό θώκο σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό λόγω… κούρασης από την υπερπροσπάθεια των διαπραγματεύσεων αλλά και των συνεχών επιθέσεων που έχει δεχτεί από την αντιπολίτευση. Υποψήφιοι προς αποχώρηση είναι ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσας καθώς και η Θ. Φωτίου.
Αυτοί που μετακινούνται…
Ο κ. Φίλης μετά την σύγκρουσή του με την Εκκλησία θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα απομακρυνθεί από το υπ. Παιδείας και να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, πιθανότατα στο υπουργείο Πολιτισμού ή στο υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας είτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε στο υπουργείο Πολιτισμού είτε ακόμα και στο υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνοντας αναβαθμισμένο ρόλο στο Μ. Μαξίμου για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο Πάνος Σκουρλέτης ακούγεται ότι προορίζεται για την θέση του Γραμματέα του κόμματος σε μία προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αναβαθμίσει την κομματική λειτουργία και να…απομονώσει τον άλλοτε στενό του συνεργάτη. Αν παραμείνει στην κυβέρνηση θα τοποθετηθεί είτε στο υπουργείο Περιβάλλοντος είτε στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κ. Γεροβασίλη η οποία θεωρείται επιτυχημένη στα καθήκοντά της αναμένεται να παραμείνει στην θέση της ή να μετακινηθεί στο υπουργείο Υγείας το οποίο διεκδικεί και ο Π. Κουρουμπλής. Συζητείται έντονα η απομάκρυνση του κ. Μουζάλα και η μετακίνηση του Θ. Βίτσα στην θέση του από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Διαβάστε εδώ: Ο Φίλης «κρύβει» πάνω από 7000 κενά στην εκπαίδευση
Αυτοί που παραμένουν…
Σταθερές αξίες στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος, ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Τ. Κουίκ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς , ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης και ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Αλέκος Φλαμπουράρης. Δεν θεωρείται πιθανή η απομάκρυνση του Ευ. Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών αν και έχει συζητηθεί και αυτό το ενδεχόμενο στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει ο νυν υπουργός Οικονομικών στις αρχές του χρόνου.
Αυτοί που έρχονται…
Με τον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συμβολίσει το άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς με μεσαία στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από την αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα σε περιφερειακό επίπεδο. Το όνομα της Μ. Ξενογιαννακοπούλου ακόμα παίζει για την κατάληψη υπουργικού θώκου αλλά έχει…καεί τα όνομα του Δ. Ρέππα ο οποίος ουδέποτε συνομίλησε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των βουλευτών που ζητείται η τοποθέτησή τους σε θέσεις υφυπουργών ή αν. υπουργών είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή θέτοντας υποψηφιότητα για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Επίσης συζητούνται τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη, Μπάρκα και Ηγουμενίδη καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη και Ολ. Τελιγιορίδου για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Β. Ελλάδας.