Ελλάδα οικονομία: Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς απομένει και η τυπική απόφαση του Εurogroup, το οποίο θα καθορίσει και την επόμενη δόση, η οποία θα κυμανθεί στη ζώνη των 8,5 δισ. ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω.
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι το μήνυμα που θα στείλουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης στις αγορές σε σχέση με το χρέος και αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Είναι δεδομένο ότι δεν θα καθοριστούν τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο, οι υπουργοί αναμένεται να εξειδικεύσουν κάποια από τα μέτρα αυτά στη βάση της απόφασης που είχε ληφθεί τον Μάιο του 2016, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να τα ποσοτικοποιήσουν.
Επιπλέον, σημειώνει το naftemporiki.gr, και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό, οι υπουργοί θα επιδιώξουν απόψε να συμφωνήσουν σε μια διατύπωση που θα έχει τη μορφή δέσμευσης προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.
[irp posts=”135648″ name=”Eurogroup: Αισιοδοξεί ο Τακαλώτος για τη δόση”]
Η δέσμευση αυτή θα διευκόλυνε την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του διεθνούς οργανισμού τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση σε αυτή τη φάση.
Θα διατηρούσε επίσης ζωντανή την προσδοκία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του ΔΝΤ μέσα στους επόμενους μήνες.
Το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα
«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε σύντομη δήλωσή του ενώ αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί».
Όπως ανέφεραν νωρίτερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, πιθανώς για το ελληνικό ζήτημα.