Γράφει ο Γρηγόρης Τζιοβάρας
Μπορεί να τους ενώσουν ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ); Το ερώτημα αυτό, που αφορά τους τέσσερις επίδοξους ηγέτες της Κεντροδεξιάς, τίθεται από πολλούς στον ευρύτερο κύκλο των παροικούντων τη Συγγρού εν όψει του κοινού ταξιδιού στη Μαδρίτη που έχουν προγραμματίσει για το μέσον της εβδομάδας.
Μαζί με τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους της Ν.Δ., τον νυν πρόεδρο Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τους Αδωνη Γεωργιάδη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, πρόσκληση για να παραστούν στο συνέδριο του ΕΛΚ, το οποίο γίνεται στην ισπανική πρωτεύουσα για να ενισχυθεί ο κ. Ραχόι που έχει εκλογές σε λίγες εβδομάδες, έλαβαν και οι προηγούμενοι διεκδικητές της ηγεσίας: ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που θα είναι ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου με θέμα τον λαϊκισμό, και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναμένεται να καταλάβει θέση αντιπροέδρου στο κόμμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Το γεγονός ότι θα βρεθούν -το διήμερο 21 και 22 Οκτωβρίου- στον ίδιο χώρο και ενδεχομένως στην ίδια πτήση δημιουργεί κάποιες αμυδρές ελπίδες ότι μπορεί να μεταβληθούν η ατμόσφαιρα της επίπλαστης ενότητας και το κλίμα της προσωρινής εκεχειρίας μέχρι την επόμενη σύρραξη, που διαδέχθηκαν την εκτράχυνση των εμφύλιων παθών, την οποία πυροδότησε η «έφοδος» του κ. Μεϊμαράκη στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ).
Οι εντυπώσεις, άλλωστε, από τις βαριές καταγγελίες που εκτοξεύτηκαν -δημοσίως αλλά και παρασκηνιακώς- ανάμεσα στον υπηρεσιακό αρχηγό της Ν.Δ. και σε κεντρικά στελέχη του κομματικού μηχανισμού, όπως ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο γενικός διευθυντής Κώστας Τσιμάρας, δεν έχουν αρθεί. «Η… Τρίτη και 13 (σ.σ.: η ημερομηνία της επεισοδιακής συνεδρίασης της ΚΕΦΕ) δεν ήταν απλά μια αποφράδα μέρα», υποστηρίζουν παρατηρητές των τεκταινομένων στη Συγγρού, «ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα πολλά επεισόδια του υπόγειου πολέμου για τον έλεγχο του κομματικού μηχανισμού που μαίνεται από την ημέρα που άνοιξε η κούρσα της διαδοχής», εξηγούν, προδικάζοντας ότι «η ειρήνη και η συμφιλίωση θα αργήσουν να επιστρέψουν στη Συγγρού».
Η προσπάθεια, εξάλλου, που καταβλήθηκε για απευθείας συνεννόηση ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους δεν βρήκε ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος, όπως φρόντισε να επισημάνει ο κ. Μεϊμαράκης που επιμελώς απέφυγε να φωτογραφηθεί με τους ανθυποψηφίους του, καθώς δεν επετράπη η είσοδος τηλεοπτικής κάμερας ή φωτογραφικού φακού τόσο στη συνάντηση που είχαν την επομένη της θύελλας όσο και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που ασχολήθηκε αυστηρά με το συζητούμενο στη Βουλή πολυνομοσχέδιο.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι έντονα προβληματισμένος εμφανίζεται σε συνομιλητές του ο κ. Βασίλης Κικίλιας σχετικά με την τροπή που παίρνει η κούρσα της εκλογής προέδρου στη Ν.Δ.
Ο βουλευτής Α’ Αθήνας δεν διστάζει να ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο που ευτελίζεται η διαδικασία, αλλά παρενέβη την περασμένη εβδομάδα και στον προεκλογικό διάλογο, καταθέτοντας τη δική του πλατφόρμα για την αναγέννηση του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «όσο η Ν.Δ. δεν προσαρμόζεται στις κατακλυσμιαίες αλλαγές που συμβαίνουν, δεν θα μπορεί να παράγει λύσεις και η κοινωνία θα μας γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη».
Στο επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα, παράλληλα με τις περιοδείες, εστιάζουν στην πιο ενεργητική φάση της καμπάνιας του υποψηφίου προέδρου, που είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις που θα διατυπώσει για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία
Τα σκληρά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, που εξαιτίας του υφεσιακού τους χαρακτήρα βρίσκουν αντίθετες όλες τις φυλές της Κεντροδεξιάς, αλλά και ο θόρυβος γύρω από τα προβληματικά «πόθεν έσχες» των κυβερνητικών στελεχών αποτέλεσαν καλή αφορμή για να απομακρυνθούν τα φώτα της δημοσιότητας από τον εμφύλιο σπαραγμό στη Ν.Δ. που -προς στιγμήν;- πέρασε σε δεύτερο πλάνο.
Ο χρόνος που απομένει ως τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου είναι ιδιαίτερα μακρύς και με δεδομένες τις εκατέρωθεν καχυποψίες κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεσπάσει η επόμενη μεγάλη κόντρα που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και, όπως πολλοί φοβούνται, θα τορπιλίσει την εκλογική διαδικασία θέτοντας εν αμφιβόλω την εύθραστη ενότητα. Δεν είναι λίγοι όσοι παρομοιάζουν τη σημερινή εικόνα της Ν.Δ. με «ραγισμένο γυαλί που συγκολλήθηκε στα γρήγορα». Και υποστηρίζουν ότι «είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί η επόμενη μεγάλη ρωγμή».
Το λιτό κοινό ανακοινωθέν της Τετάρτης που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των «4» μπορεί να κατέτεινε στο ότι «αντίπαλός μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου», άφησε όμως ανοιχτές τις εσωτερικές πληγές που προκάλεσαν οι καταγγελίες για ενδεχόμενη νοθεία με τη «μεθοδευμένη» επιλογή της εταιρείας η οποία θα κατασκευάσει το λογισμικό και θα εγκαταστήσει τα τερματικά για την οργάνωση της ψηφοφορίας.
Η εταιρεία και ο φόβος μην (ξανα)πέσει το σύστημα
Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό στη Συγγρού ότι στην προ εξαετίας αντίστοιχη διαδικασία εσωκομματικής αναμέτρησης δεν εκδόθηκε ποτέ το ακριβές αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς για κάποιες ώρες το online σύστημα έπεσε και, ενώ δεν λειτουργούσαν οι υπολογιστές, η ψηφοφορία συνεχίστηκε. Το κλίμα της εποχής αλλά και η παρουσία του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα στην προεδρία της Εφορευτικής Επιτροπής δεν άφησε τότε περιθώρια για αμφισβητήσεις.
Στην παρούσα φάση, όμως, παρόλο που οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της Συγγρού διαβεβαιώνουν ότι οι τεχνολογικές συνθήκες αποκλείουν επανάληψη της «πτώσης» του συστήματος, οι καχυποψίες δεν λείπουν. Και τούτο γιατί στα κεντρικά κομματικά γραφεία έχουν υψωθεί τείχη που χωρίζουν τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και όσους συντάσσονται με τον «υπηρεσιακό» πρόεδρο.
Η αντιπαλότητα ξεκινάει ήδη από την προεκλογική περίοδο των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου όταν ο κ. Μεϊμαράκης επειδή, όπως λένε οι άνθρωποί του, δεν μπορούσε να αλλάξει τίποτα στον μηχανισμό της Συγγρού έκανε bypass στήνοντας δικό του επιτελείο με παλαιούς συνεργάτες του, το οποίο δεν βρήκε ποτέ κοινή γλώσσα με τους «κομματικούς» που αντιμετώπιζαν τους νεόφερτους ως «παρείσακτους».
Με το άνοιγμα της κούρσας διαδοχής, η κατάσταση έφτασε στα άκρα καθώς ο μηχανισμός της Συγγρού διεκδικούσε ρόλο αυτόνομου εγγυητή του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας, ενώ ο προεδρικός περίγυρος υποψιαζόταν ότι δουλεύει για τους αντιπάλους του κ. Μεϊμαράκη. Κάπως έτσι ο τελευταίος εισέβαλε οργίλος στη συνεδρίαση της Εφορευτικής για να καταγγείλει την προεπιλογή εταιρείας, κάτι όμως που δεν ίσχυε αφού όταν εισέβαλε είχε ήδη συμφωνηθεί να γίνει ανοιχτή προκήρυξη.
Το προβάδισμα στους κομματικούς και η αποστασιοποίηση Καραμανλή – Σαμαρά
Οι εκτιμήσεις για την εισβολή, η οποία αιφνιδίασε και τους φίλα προσκείμενους στον ίδιο, διίστανται. Ορισμένοι την αποδίδουν σε απώλεια ψυχραιμίας. Αλλοι λένε, ωστόσο, ότι ήταν στοχευμένη κίνηση με την οποία «ήθελε να εκθέσει τους αντιπάλους του στα μάτια των πούρων Νεοδημοκρατών», που θεωρεί ότι αποτελούν το target group του. Τούτο επιβεβαιώνεται και από τις πρώτες μετρήσεις που αρχίζουν να βλέπουν το φως: ο κ. Μεϊμαράκης διατηρεί προβάδισμα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., το οποίο ανατρέπεται όμως στο σύνολο των εκλογέων που επιλέγουν πλειοψηφικά τον Απόστολο Τζιτζικώστα.
Είναι σαφές ότι ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. επένδυσε στους… εναπομείναντες Νεοδημοκράτες και με την επιμονή του να πληρώνουν μικρότερη συνδρομή σε σχέση με τους περιστασιακούς ψηφοφόρους, όσους, δηλαδή, χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε γραφείο «γαλάζιας» οργάνωσης, θα πάνε στις 22 Νοεμβρίου να ψηφίσουν για αρχηγό. Η πρότασή του δεν πέρασε, αφού συμφωνήθηκε ενιαία συνδρομή τριών ευρώ για όλους, αλλά, όπως υποστηρίζουν κάποιοι από τους επικριτές του, όταν επιχειρούσε την έφοδο δεν είχε επαρκή ενημέρωση. Στο επιτελείο Μεϊμαράκη, αν και λένε ότι θέλουν να αφήσουν πίσω τα τελευταία περιστατικά που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα την εκλογή, δικαιολογούν την αντίδρασή του υποστηρίζοντας ότι «προλάβαμε τη μαϊμουδιά που κάποιοι ήθελαν να στήσουν» και θεωρούν ότι η διαφανής επιλογή της εταιρείας που θα οργανώσει την ψηφοφορία «προστατεύει τη Ν.Δ.». Οσο για τα «γαλλικά» που χρησιμοποίησε, αναφέρουν: «Αυτός είναι ο Μεϊμαράκης. Και αυτόν ξέρουν οι Νεοδημοκράτες. Δεν ήταν ποτέ του “δήθεν”».
Αντιθέτως, οι αντίπαλοι του «υπηρεσιακού» προέδρου της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι με την «αψυχολόγητη και παρορμητική» αντίδρασή του «αναίρεσε τον μοναδικό λόγο με τον οποίο δικαιολογούσε την υποψηφιότητά του, ότι, δηλαδή, εκφράζει την ενότητα του κόμματος».
Σημείωναν, μάλιστα, τις απουσίες των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Τετάρτης, υποστηρίζοντας ότι με τη στάση τους αποδοκίμασαν τα όσα είχαν γίνει μια μέρα νωρίτερα με πρωταγωνιστή τον κ. Μεϊμαράκη. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο κ. Καραμανλής έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τον νυν πρόεδρο, όπως, άλλωστε, και ο κ. Σαμαράς που στον κύκλο του εκφράζει πολλές απορίες για την τακτική που ακολουθεί ο διάδοχος που εκείνος όρισε. «Για μας προέχει η κοινοβουλευτική μάχη», υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη που θεωρούν ότι με την ομιλία του στο πολυνομοσχέδιο έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Είμαστε παράταξη ευθύνης, συνέπειας και εμπιστοσύνης», ήταν το «διά ταύτα» της αγόρευσής του. «Αυτό που αποκρούαμε ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να το δεχτούμε τώρα ως αντιπολίτευση. Αυτά που λέγαμε προεκλογικά δεν πρόκειται να τα αθετήσουμε μετεκλογικά. Αυτά που εξαγγέλλαμε δεν τα εγκαταλείπουμε», κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο με βάση τις αρχές της.
Ο Τζιτζικώστας και η μάχη της Μακεδονίας
Εν μέσω, πάντως, φημών για πιθανές αποσύρσεις από την κούρσα, που διαψεύδονται από όλες τις πλευρές και αποδίδονται σε «επικοινωνιακό σαμποτάζ αντιπάλων», κομβική για την εσωκομματική αναμέτρηση αποδεικνύεται η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, ο ένας μετά τον άλλον οι υποψήφιοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην… επικράτεια του νεαρότερου των υποψηφίων. Τη Βόρεια Ελλάδα οργώνει με το τροχόσπιτο ο Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία τις μακεδονικές ρίζες της οικογένειάς του από το Αμύνταιο Φλώρινας, τη γενέτειρα του πατέρα του. Τρεις εξορμήσεις εκτός Αθηνών έκανε μέχρι στιγμής ο κ. Μεϊμαράκης και οι τρεις -όλως τυχαίως;- ήταν στην ευρύτερη Μακεδονία, αφού επισκέφθηκε, με την ιδιότητα του… αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την Κοζάνη και, περνώντας μια βόλτα από τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, ενώ σήμερα Κυριακή θα βρεθεί στην Εδεσσα.
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα θα περιοδεύει ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος βρίσκεται το Σαββατοκύριακο στη Δυτική Μακεδονία, επισκεπτόμενος, μεταξύ άλλων, και το Αμύνταιο. Οι πληροφορίες, μάλιστα, από τα επιτελεία των «4» αναφέρουν ότι το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου θα παρατηρηθεί μεγάλος συνωστισμός στην εορτάζουσα Θεσσαλονίκη.
Στο επιτελείο του κ. Τζιτζικώστα, παράλληλα με τις περιοδείες, εστιάζουν στην πιο ενεργητική φάση της καμπάνιας του υποψηφίου προέδρου που είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις που θα διατυπώσει για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η αρχή θα γίνει την προσεχή Τρίτη σε εκδήλωση για το «Μανιφέστο» της Ν.Δ. που θα παρουσιάσει στην Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις για ευρύτερα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα (ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας, θεσμικές τομές κ.ά.).
Ανεξάρτητα από το πώς θα γυρίσουν από τη Μαδρίτη -μονιασμένοι ή περισσότερο διχασμένοι-, το πολυθρύλητο debate αναμένεται να είναι η επόμενη εστία έντασης. Τα -προβαλλόμενα ως- φαβορί της κούρσας, δηλαδή οι κύριοι Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας, θέλουν να τα αποφύγουν και αντιπροτείνουν θεματικές συνδιασκέψεις για να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι τις θέσεις τους ενώπιον κομματικού ακροατηρίου. Αντιθέτως, οι κύριοι Γεωργιάδης και Μητσοτάκης, που θεωρούνται αουτσάιντερ και δίνουν τη δική τους μάχη για να περάσουν στον δεύτερο γύρο, επιμένουν ότι δεν μπορεί να μη γίνει τουλάχιστον μία τηλεμαχία στη δημόσια τηλεόραση.