Η Ελλάδα καταδικάζει τα «φρικιαστικά εγκλήματα» που διαπράχθηκαν και την «καταστροφή πολιτιστικών μνημείων και μουσείων» από το Ισλαμικό Κράτος τόνισε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα, μιλώντας στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα: «Τα θύματα επιθέσεων και κακομεταχείρισης βάσει εθνοτικών ή θρησκευτικών κριτηρίων στη Μέση Ανατολή».
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ανοικτής συζήτησης είχε αναλάβει η Γαλλία, η οποία προέδρευε του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον μήνα Μάρτιο.
Η κα Μπούρα επεσήμανε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων, καθώς και την άρνηση του δικαιώματός τους να παραμείνουν στην πατρίδα τους».
Επίσης, σημείωσε ότι «η Ελλάδα καταδικάζει την εσκεμμένη καταστροφή και λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως: μνημεία, μουσεία, εκκλησίες και θρησκευτικά προσκυνήματα».
Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι παρατεταμένες συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και τα φρικιαστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές ομάδες, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης σε αυτές τις περιοχές, με σοβαρές επιπτώσεις στις μειονότητες και στις θρησκευτικές-εθνοτικές κοινότητες.
Η δράση των ομάδων αυτών, αποδεικνύει με τον πιο ωμό τρόπο, την αποφασιστικότητά τους να διαβρώσουν κάθε ίχνος πολιτισμού στην περιοχή. Σήμερα, είμαστε μάρτυρες αποτρόπαιων διώξεων, βίας, μαζικών δολοφονιών και της εσκεμμένης καταστροφής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αυτών των κοινοτήτων και ομάδων».
Συνεχίζοντας, η κα Μπούρα ανέφερε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τις σχετικές προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, των Ηνωμένων Εθνών γενικότερα, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις βάρβαρες ενέργειες», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «σε συνδυασμό με την αποφασιστική στάση μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών ιδεολογιών, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στενή παρακολούθηση της κατάστασης των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στην Μέση Ανατολή, ως ένα πρώτο βήμα για την πρόληψη των διώξεων και της καταπίεσής τους, επειδή η κατάσταση των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης, βάσει του οποίου θα αποτιμάται η συνολική πολιτική ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή».
Όπως τόνισε, «οι προσπάθειες για την ειρήνη στην περιοχή και για την πρόληψη της επέκτασης της βίας στις γειτονικές χώρες, απαιτεί πρωτοβουλίες για τη δημιουργία περιφερειακής συναίνεσης και για την υποστήριξη της ιστορικής παρουσίας των κοινοτήτων αυτών στην πατρίδα τους. Στο πνεύμα αυτό, οι προσπάθειες των θρησκευτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των Εκκλησιών και της κοινωνίας των πολιτών στην προώθηση του πνεύματος της ειρηνικής συνύπαρξης των διαφόρων θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων αξίζουν της προσοχής και της υποστήριξης όλων».
Καταλήγοντας, η πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα τόνισε ότι «σ” αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης με στόχο να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα με ολοκληρωμένο τρόπο».