Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, να ζητήσει συγγνώμη για το διπλό ολίσθημά της να αναφερθεί στα Σκόπια ως «Μακεδονία» κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, στις Βρυξέλλες, στις 4 Μαρτίου.

Θέλοντας να εξηγήσει το λάθος της η Ιταλίδα πολιτικός το απέδωσε στην κούραση από την 24ωρη ενασχόλησή της με κρίσεις και το τζέτλαγκ από τα συνεχή ταξίδια.

«Πάντα αναφέρομαι στη FYROM. Συμβαίνει ορισμένες φορές ειδικά όταν αντιμετωπίζεις 24/7 κρίσεις και τζέτλαγκ να κάνεις ένα λάθος και ζητάω συγγνώμη γι” αυτό γιατί πάντα αναφέρω το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα και έχω ήδη συζητήσει το θέμα με τις ελληνικές αρχές» ανέφερε η κυρία Μογκερίνι σε παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στις 4 Μαρτίου η Ιταλίδα αντιπρόεδρος της Κομισιόν είχε ερωτηθεί από Σκοπιανό δημοσιογράφο για το κατά πόσο η συγκεκριμένη χώρα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Κομισιόν, παρά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, και είχε απαντήσει:

«Η απάντηση είναι «ναι, είναι στην ατζέντα» και επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι μαζί με τον Επίτροπο Χαν ήδη επισκεφθήκαμε όχι μόνο τη Μακεδονία (σ.σ. όπως είπε), αλλά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η προσοχή που δίνουμε στα Βαλκάνια είναι πολύ υψηλή».

Τα Βαλκάνια δεν είναι πολιτική γειτονίας, αλλά Ευρώπη, είχε πει τότε και είχε σημειώσει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Μακεδονία είναι στην ατζέντα, όπως άλλωστε πάντα είναι στην ατζέντα η στήριξη και η βοήθεια σε χώρες σημαντικές στην περιοχή μας».