«Σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί» θα ήταν εάν κάποιος ζητούσε από την γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί» απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η συζήτηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συμμετοχής των δύο αντρών σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Αίσθηση όμως προκάλεσε μια φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ο οποίος είπε “είναι η εφαρμογή ανόητε” παραφράζοντας μια φράση του Μπιλ Κλίντον που είχε πει “είναι η οικονομία, ανόητε”
“Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε” είπε μεταξύ άλλων ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Απαντώντας, στη σχετική αναφορά του κ. Σόιμπλε για με την αναγκαιότητα της παραμονής του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί μέσα σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Όμως, δεν είμαι και της άποψης ότι πρέπει εξαιτίας αυτού του λόγου να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες και μετά να ανάψει το κερί».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Υπάρχει μια μακρά συζήτηση, έχουμε ακούσει διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ και συμφωνήσαμε προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία. Τώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε.
Συνεχίζοντας περαιτέρω τον σχολιασμό του σχετικά με το θέμα του ρόλου του ΔΝΤ, επεσήμανε πως «στο θέμα του Ταμείου είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη σημασία της συμβολής του στα ευρωπαϊκά πράγματα».
«Όχι γιατί σνομπάρουμε το Ταμείο», όπως είπε, «αλλά γιατί πιστεύαμε κάποιοι ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της, μπορεί να τα κάνει καλά τα πράγματα και μόνη της».
«Και τώρα», τόνισε «κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα και ομαλά στην υλοποίηση της συμφωνίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εύχεται και ελπίζει να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι διαφωνίες, πολλές φορές, μεταξύ τους, εξαιτίας της διαφορετικής αντίληψης των ευρωπαϊκών πραγμάτων μεταξύ τους.