Με μία αναδρομή στην περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ξεκίνησε την παρέμβασή του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της εφαρμογής Gov.gr Wallet, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νέα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
«Τότε, πήγα στο υπουργείο έχοντας στο μυαλό μου ότι θα μπορούσα να κάνω πολλά στον τομέα αυτό, με τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Διαπίστωσα, όμως, στην πορεία ότι όλα αυτά ήταν ανέφικτα, γιατί το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν κατ’ όνομα μόνο ‘υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης’», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε πως «όταν ετοιμάσαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέλαμε ακριβώς να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου. Και νομίζω ότι η μεγάλη επιτυχία της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται στη χώρα μας είναι ότι τρία υπουργεία έχουν σπάσει τα στεγανά και συνεργάζονται στενά, προκειμένου να επιταχύνουμε τη μετάβαση της χώρας μας στη νέα ψηφιακή εποιχή».
Η τεχνολογία στην υπηρεσία μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής μπορεί σήμερα να υλοποιηθεί
Αυτό που γίνεται σήμερα δεν ήταν καθόλου δεδομένου πριν. Είναι μια κατάκτηση της χώρας.
Αυτονόητη η σημασία να έχουμε στο ψηφιακό μας πορτοφόλι την ταυτότητα και το δίπλωμά μας.
Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σχεδιάζουμε από την αρχή: Ενδεικτικά, αναφέρω τον εμβολιασμό και άλλες δράσεις, που ενίσχυσαν την ψηφιακή μετάβαση στα μέτωπα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Θυμίζω την διάταξη που πέρασε στη Βουλή, με την οποία καθιερώθηκε η 10ετής διάρκεια στα διαβατήρια.
Επίσης, πετύχαμε την ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος, λειτουργεί η άυλη συνταγογράφηση, το μητρώο εμβολιασμένων και άλλα ψηφιακά εργαλεία.
Προχωράμε σε στοχευμένες δράσεις, καθώς έχουμε τη δυνατότητα πλέον λόγω της τεχνολογίας, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα κράτη.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής μπορεί σήμερα να υλοποιηθεί.
Η ψηφιακή μετάβαση είναι μετάβαση σε μια πιο ισχυρή και δίκαιη οικονομία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στις ενέργειες της κυβέρνησης, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, προκειμένου να στηρίξει τους συμπολίτες μας με αναπηρία, με την ίδρυση των ψηφιακών κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία στις επαφές τους με το κράτος.
Και τόνισε πως μένουν ακόμα πολλές πτυχές των υπηρεσιών του κράτους, που μένει να απλοποιηθούν και να ψηφιοποιηθούν.
«Το κράτος έχει αποδείξει τις δυνατότητές του, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ότι σέβεται το χρόνο τους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε στους πρόσθετους πόρους που εξασφαλίσθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, καθώς εγκρίθηκε το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», ύψους ενός δις. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι ένας επιφανειακός μοντερνισμός, είναι μια βαθιά τομή, μια επιλογή με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή του».
Γι’ αυτό, σημείωσε, «η ψηφιακή μετάβαση είναι μετάβαση σε μια πιο ισχυρή και δίκαιη οικονομία».
Και κατέληξε, τονίζοντας τα εξής:
«Υποδεχόμαστε σήμερα τις νέες εφαρμογές του gov.gr. Τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησής μας έγιναν πολλά. Κάθε μικρό βήμα που κάνουμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής διοίκησης, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών. Έχουμε υποχρέωση να μην τους διαψεύσουμε.
»Καλοτάξιδα το νέο ψηφιακό δίπλωμα και η νέα ψηφιακή ταυτότητα».