Ολοκληρώθηκε και η συνάντηση Σαπέν – Τσακαλώτου. Αποδέχονται οι εταίροι μια πιο “ευέλικτη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ” για να μην μεταφερθεί στην εταιρεία του Λουξεμβούργου.
Στην κρίσιμη συνάντηση βρισκόταν επί ώρα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποσύρθηκε και οι Τσακαλώτος-Σαπέν συνέχισαν μόνοι.
Η ιδέα για μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ σε ένα fund στο Λουξεμβούργο, με νέο μέτοχο την Κομισιόν, έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup, το μεσημέρι της Κυριακής.
Η ιδεα ενεγράφη στα συμπεράσματα του Eurogroup και πέρασε στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός απέρριψε αμέσως την ιδέα και την χαρακτήρισε «από άλλο πλανήτη», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Τελικά, μετά από πολύωρη σύσκεψη Τσακαλώτου-Σαπέν, οι εταίροι κάνουν πίσω, συμφωνούν σε μια πιο ευέλικτη λύση.
Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.
Αρνητική είναι, σύμφωνα και με τη συντάκτρια του Politico Europe, Τάρα Παλμέρι, η θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση περιουσίας 50 δισ. μέσω μεταβίβασής τους σε ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο, καθώς και για τη λύση του προσωρινού Grexit.
Και οι δύο προτάσεις είναι έμπνευσης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να δηλώνει ότι η πρώτη προοπτική του Ταμείου στο Λουξεμβούργο είναι «από άλλον πλανήτη», ενώ δηλώνει «100% αντίθετη» στην έξοδο από την Ευρωζώνη, έστω και για μικρή περίοδο.
Για τα περί δημιουργίας Ταμείου
Ερωτηθείς για την ιδέα ενός ταμείου στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε ότι είναι μία ιδέα που προήλθε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κι όχι από την Γερμανία, ο οποίος είχε κάνει λόγο για αυτή την ιδέα και είχε μιλήσει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο πρώτο πρόγραμμα.
Πρόσθεσε πως πρέπει να συζητηθεί επί της αρχής κάτι τέτοιο και επισήμανε:
«Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό στη διαχείριση του χρέους και να δούμε την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει αυτό το ταμείο. Ποιος θα ελέγχει αυτό το ταμείο, ποιος θα έχει την κυριότητα αυτού του ταμείου. Επί της αρχής δεν είναι κακή ιδέα αυτό το ταμείο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε απόψε μία λύση για αυτό το ταμείο».
Την ίδια ώρα, εξήγησε πως το ταμείο σημαίνει ρευστοποίηση κάποιων στοιχείων της χώρας και αυτό δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα.
Τόνισε δε, ότι είναι αδιανόητο να αποκλείσουμε την Ελλάδα από ένα τέτοιο ταμείο και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, να τις μειώσουμε λίγο αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».