Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες για την κατάρτιση του κυβερνητικού σχεδίου για τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι στις τιμές της ενέργειας.
Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται αφορά τη «στροφή» στο πετρέλαιο, μέσω της θέσπισης κινήτρων για την υποκατάσταση του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος με πετρέλαιο.
Επίσης, σχεδιάζεται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και η διεύρυνση των κριτηρίων προκειμένου να χορηγείται σε περισσότερους πολίτες.
Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος φαίνεται πως θα πάψει να είναι οριζόντια και από τον επόμενο χρόνο και θα αφορά κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Όλα αυτά τα μέτρα, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ένα μεγάλο μέρος των μέτρων θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, ωστόσο αρκετά ακόμα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι αποφάσεις της ΕΕ και το τετ α τετ Μητσοτάκη Μακρόν
Κομβικής σημασίας είναι η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή, όπου θα χαραχθεί το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κινήσεων, ωστόσο οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του Οκτωβρίου, στις δύο συνόδους κορυφής, στις 6-7 στην Πράγα και στις 20-21 στις Βρυξέλλες.
Όλα αυτά τα ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων την προσεχή Δευτέρα.
Κανένα θέμα επάρκειας στην Ελλάδα
Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πάντως, ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας φυσικού αερίου, καθώς στη φαρέτρα της έχει τους σταθμούς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη και επίσης χρησιμοποιεί τον αγωγό TAP και όχι τον Nord Stream.