Στη δίνη της ατέρμονης αλλά προς το παρόν αδιέξοδης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και του προσφυγικού όπου ανοίγονται καθημερινά όλο και πιο επικίνδυνες πτυχές βρίσκεται η κυβέρνηση και κατά φυσική ακολουθία ολόκληρη η χώρα.
«Ολονυχτίες θρίλερ» στο Hilton για τα μέτρα και καρφιά Τσίπρα – Λαγκάρντ
Υπουργοί και κουαρτέτο δεν κατάφεραν να καταλήξουν διακόπτοντας τις συνομιλίες -ενώ θεωρητικά η συμφωνία ήταν έτοιμη κατά την κυβέρνηση να κλείσει – εν μέσω ενός δυσμενέστατου κλίματος που διαμορφώθηκε από την ανταλλαγή κατηγοριών, μεταξύ Λαγκάρντ και Τσίπρα.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ με συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg αναγνώρισε πάλι το λάθος των πολλαπλασιαστών εκ μέρους του Ταμείου και χωρίς να αναφερθεί στη σημερινή κυβέρνηση υπογράμμισε την συλλογική ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων για όσα δεν έγιναν αλλά και κυρίως όσων πρέπει να γίνουν.
«… καθώς πηγαίναμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα έλεγαν (σ.σ. οι κυβερνήσεις) ότι “δεν είναι πραγματικά αυτό το πρόγραμμά μας, δεν είναι πραγματικά αυτές οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα δικά μας. Επιβλήθηκαν από την τρόικα βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ διατυπώνοντας εμμέσως παράπονο για την «δαιμονοποίηση» του ΔΝΤ από την Αθήνα.
Το τελικό της μήνυμα πάντως ήταν ένα και αφορούσε και την αξιωματική αντιπολίτευση για τις επικείμενες επιλογές όσον αφορά στην ψήφιση των μέτρων.
«Η ελληνική πολιτική ηγεσία να αναλάβει την ευθύνη της επανίδρυσης της χώρας».
Τσίπρας: Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες
Ο πρωθυπουργός επέμεινε και την Δευτέρα να συντηρεί το μέτωπο κατά του ΔΝΤ και σήκωσε το γάντι μετά τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ.
«Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές… Είναι παράδοξο από τη μία να αναγνωρίζουν τα λάθη αυτοί που εφαρμόζουν τις πολιτικές και την ίδια στιγμή να επιμένουν στη εφαρμογή του λάθους και να λένε ότι εσείς δεν το εφαρμόζετε με ευχαρίστηση. Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε…» είπε στις κοινές του δηλώσεις με τον πορτογάλο πρωθυπουργό. Στον πυρήνα της παρέμβασης του ήταν το «παράπονο» ότι οι πιστωτές δεν αφήνουν την κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που εκείνη κρίνει για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Και βέβαια κάρφωσε τον Πολ Τόμσεν όταν είπε « Για έναν τεχνοκράτη υπάλληλο μπορεί να αποτελεί θέμα εμμονών αν θα πετύχει και το τρίτο πρόγραμμα, αλλά για την Ευρώπη αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα η ανάκαμψη».
Επικίνδυνες πτυχές ανοίγονται στο προσφυγικό
Δεν είναι όμως μόνο η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση που δημιουργεί την εικόνα μιας ακόμη επικίνδυνης ακροβασίας της χώρας.
Τα σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη την Κυριακή με την επικίνδυνη εμπλοκή των Σκοπιανών και την εμπρηστική δράση των ανεξέλεγκτων αλληλέγγυων ,είναι το κερασάκι στο πρόβλημα.
Οι Σκοπιανοί όχι μόνο δεν απολογούνται για την εισβολή στο ελληνικό έδαφος και την επιβολή της τάξης με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες αλλά ζητούν από την Αθήνα τα ρέστα για την ανοχή που επιδεικνύει έναντι των εθελοντών που ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες στην Ειδομένη.
« Αντί να μας στέλνουν διαβήματα ας μας ενημέρωναν για τι συμβαίνει στην Ειδομένη το ρόλο των εθελοντών και τα φυλλάδια που μοίραζαν και προετοίμαζαν παράνομη είσοδο στη χώρα μας» απάντησε προκλητικά ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ με συνέντευξή του στο MEGA επιμένοντας πως οι σκοπιανές αρχές έκαναν ότι όφειλαν να έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές.
Οσον αφορά στις προειδοποιήσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ απάντησε «Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι τα Σκόπια εκπλήρωσαν όλους τους όρους το 2008 και 2009 αντίστοιχα».
Ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια στην Ειδομένη στην προκλητική στάση των Σκοπίων αλλά και κάποιων ΜΚΟ. Και για πρώτη φορά αποδοκίμασε τόσο καθαρά την δράση κάποιων ΜΚΟ λέγοντας ότι «μάλλον έχουν στο μυαλό τους να πάρουν κάποια κονδύλια παρά να προσφέρουν».
ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα – Ποτάμι κατά Τόσκα
Οι αναφορές του πρωθυπουργού για τα γεγονότα στην Ειδομένη προκάλεσαν την αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που τον κατηγόρησε ότι προσπάθησε «για ακόμη μια φορά να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης του σε άλλους. Για την αποτυχία της πολιτικής του και για το δράμα των προσφύγων στην Ειδομένη φταίει μια χούφτα ‘αλληλέγγυων’ και κάποιες αγνώστου ταυτότητας ΜΚΟ»
Με ψέματα δεν λύνονται προβλήματα. Αν δεν μπορούν να παραιτηθούν» κατέληγε η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση και του Ποταμιού για όσα έγιναν στην Ειδομένη με βολές κατά του υπουργού προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ο οποίος έκανε μια ακόμη αψυχολόγητη δήλωση ότι «οι δαρμένοι μετανάστες του σήμερα είναι οι τζιχαντιστές του αύριο».
«Tις δυνάμεις ασφαλείας της FYROM κατήγγειλε για τις βιαιοπραγίες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη ο αρμόδιος υπουργός κ. Τόσκας. Σωστά έπραξε. Παρέλειψε όμως να μας πει ποιος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των προσφύγων και των μεταναστών. Η FYROM ή η Ελλάδα; Και που έγιναν οι βιαιοπραγίες; Σε τίνος το έδαφος;» αναφέρει το Ποτάμι και συμπληρώνει:
«Γνώριζαν βέβαια στην ελληνική κυβέρνηση το βρώμικο παιχνίδι με τα φυλλάδια που καλούσαν τους πρόσφυγες της Ειδομένης σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα για να περάσουν τα σύνορα. Τι έκαναν οι ελληνικές αρχές τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα; Ας μας απαντήσει ο κ. Τόσκας αντί εκ των υστέρων να καταγγέλλει όσα έγιναν σε ελληνικό έδαφος.»
Μερική αποσυμφόρηση στον Πειραιά – Κώδωνας κινδύνου για το Ελληνικό
Ο κίνδυνος των ασθενειών και όχι το φυλλάδιο της αγάπης πείθουν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν έστω και με αργούς ρυθμούς το λιμάνι του Πειραιά τη στιγμή που στο πρωθυπουργικό γραφείο έφτασε νέα ανησυχητική προειδοποίηση για νέα Ειδομένη στο Ελληνικό. Στον προσωρινό αυτό χώρο φιλοξενίας διαβούν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ η δέσμευση των αρχών ήταν ότι ο χώρος θα παραδοθεί στις 31 Μαρτίου.
Χρυσή Αυγή και έτεροι ακροδεξιοί καραδοκούν
Παρουσία και λόγο διεκδικούν Χρυσή Αυγή και έτεροι ακροδεξιοί σχηματισμοί που όλο και συχνότερα βρίσκονται αντιμέτωποι στους δρόμους με τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις και την Κυριακή επιχείρησαν να εισβάλουν στο χώρο του λιμανιού από την πύλη Ε8, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Αύριο κρίνει η Κομισιόν αν η Ελλάδα τα κατάφερε με τα σύνορά της
Την έκθεση αξιολόγησης των μέτρων τα οποία έχει πάρει η Ελλάδα σε συνέχεια των συστάσεων του Συμβουλίου έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, αναμένεται να υιοθετήσει αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων. Είναι ένα ακόμη βήμα στην εσωτερική διαδικασία που είχε ενεργοποιηθεί σχετικά με την ποιότητα εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν από την Ελλάδα.