Στις 12:30 το μεσημέρι εισάγεται στην Ολομέλεια για μια συζήτηση που θα ολοκληρωθεί πιθανότατα το βράδυ το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια που προκάλεσε τριβές ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν μετά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή τα πρώτα 14 άρθρα του νομοσχέδιου, που εξισώνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην κατοχύρωση της σχέσης τους.
Κατά τη συζήτηση, δε, η ένταση ανάμεσα στα δύο κόμματα προσωποιήθηκε στην κόντρα που είχαν η Βασιλική Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Βασίλη Κατσίκη από τους ΑΝΕΛ. Αιτία στάθηκε η τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να καταργήσει το άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει τις κυρώσεις για την παρά φύση ασέλγεια και σε ανηλίκους. «Κυρία Κατριβάνου, δεν γνωρίζετε νομικά. Λέτε για το αρ. 347 ότι δεν συντρέχει λόγος εξειδικευμένης ρύθμισης. Ποιο είναι όμως το προστατευόμενο υλικό;
Μήπως συνδέεται με την παιδοφιλία και την πορνογραφία ανηλίκων;» ήταν η σε έντονο ύφος απάντηση του κ. Κόκκαλη. Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Κατσίκης, διαμαρτυρήθηκε στο προεδρείο, λέγοντας: «Βάλτε μια τάξη, κύριε πρόεδρε. Μας ζητάτε να μην απευθυνόμαστε σε βουλευτές, αλλά όταν μας αποκαλεί ομοφοβικούς η κυρία Κατριβάνου, το προεδρείο δεν αντιδρά». «Εγώ σας κατηγορώ; Ο λόγος σας είναι ωμά ομοφοβικός» αντέδρασε και πάλι η κυρία Κατριβάνου.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου έχει ήδη υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις σε τουλάχιστον δύο διατάξεις, που αρχικά αποτέλεσαν αιτία σφοδρής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση. Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στη ρύθμιση για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποκλείεται η υιοθεσία τέκνων. Επίσης, δέχθηκε τις παρατηρήσεις της ένωσης εισαγγελέων, με αποτέλεσμα για την παροχή φοιτητικής άδειας με βραχιολάκι σε κρατουμένους να μην αποφασίζει μόνο ο εισαγγελέας φυλακών, αλλά και ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση και γνωρίζει το περιεχόμενο της δικογραφίας.
Σε περίπτωση διαφωνίας θα αποφαίνεται το Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, συμφώνησε με το περιεχόμενο της βουλευτικής τροπολογίας του κ. Ιάσωνα Φωτήλα (Ποτάμι) που ρυθμίζει ζητήματα επιμέλειας τέκνων ομόφυλων ζευγαριών, ωστόσο επισήμανε ότι δεν μπορεί να την κάνει αποδεκτή στην παρούσα φάση, καθώς απαιτούνται συνολικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο. Συγκεντρώσεις στη Μητρόπολη και τη Βουλή Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καλούν σε συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα έξω από τη Βουλή.
Η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, σε συνεργασία με την All Out και τη Διεθνή Αμνηστία, διεκδικεί την αναγνώριση αυτού του δικαιώματος σε κάθε άνθρωπο μέσω της καμπάνιας «Συμφωνείς;».
Νωρίτερα στις 12 το μεσημέρι η ομάδα ακτιβιστών Queerborg, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ άτομα), καλεί σε συγκέντρωση κατά των ομοφοβικών δηλώσεων του Μητροπολιτική Αμβρόσιου, έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών.
Πρόκειται για μια σελίδα η οποία δίνει τη δυνατότητα, σε όποιον το επιθυμεί, να πληρώσει και να στείλει -διατηρώντας την ανωνυμία του- περιττώματα ζώων σε κάποιον ή κάποια που αντιπαθεί! Όμως, την ίδια ώρα, τονίζουν ότι καταδικάζουν το μίσος και διεκδικούν ίσα δικαιώματα για όλα γι’ αυτό και «φιλιόμαστε, αγκαλιαζόμαστε, κρατάμε χέρια μπροστά από τη Μητρόπολη Αθηνών. Αγαπιόμαστε»