Χωρισμένοι στα δύο είναι οι δανειστές για την Ελλάδα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πρόταση της Ελλάδας ικανοποιεί τους δανειστές, όμως ορισμένοι από τη γερμανική πλευρά (μεταξύ αυτών και ο Γερουν Ντάισελμπλουμ), την ισπανική και το ΔΝΤ πιέζουν να εξαντληθεί η σκληρότητα πάνω στην κυβέρνηση, να παραταθούν για μερικά 24ωρα οι συζητήσεις και να αδειάσουν από καταθέσεις οι ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας περισσότερο την πίεση στον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι ξεκάθαρο ότι υπέρμαχος του να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ελλάδας και του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς πολλά – πολλά με τους σκληρούς τεχνοκράτες των θεσμών που ελέγχονται από τον Β. Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ, είναι ο Φρανσουά Ολάντ.
Σε μια ασυνήθιστη κίνηση όχι μόνο στήριξε τις ελληνικές προτάσεις, ξεκαθάρισε ότι γίνονται αποδεκτές – χωρίς να χρειάζεται να περιμένει τους τεχνοκράτες των θεσμών να του υποδείξουν τι να πει όπως κάνει η Άνγκελα Μέρκελ- και χρησιμοποίησε τη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα για μια βιώσιμη και μακροχρόνια λύση.
Στο ίδιο στρατόπεδο φαίνεται να είναι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, πιο συγκρατημένος όμως, καθώς λόγω της θέσης του δεν μπορεί να εμφανιστεί κόντρα στην Άνγκελα Μέρκελ.
Στην αντίθετη πλευρά Μέρκελ και Σόιμπλε κρατούν σκληρή γραμμή και έχουν μαζί τους την Ισπανία και τον Μ. Ραχόι. Ο Β. Σόιμπλε μάλιστα έσπευσε να πει ότι οι Έλληνες έστειλαν προτάσεις στους άλλους αλλά όχι στον ΔΝΤ (!) και ακριβώς εκεί πάτησε το ΔΝΤ για να ζητήσει μερικές μέρες προκειμένου να απαντήσει πως βλέπει το σχέδιο – Τσίπρα.
Σε αυτή την πλευρά βρίσκεται και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ που επιχειρεί να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη του Σόιμπλε για να τον στηρίξει και να κρατήσει την καρέκλα στο Eurogroup.
Έτσι κατάφεραν να παίξουν στις καθυστερήσεις με την Ελλάδα και τις καταθέσεις, αν και ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα…