Με το φως της ημέρας αναμένεται τελικά να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το τρίτο Μνημόνιο. Η συζήτηση επί της ουσίας ξεκίνησε τελικά μετά τις 3:30 τα ξημερώματα, με τον κύριο Τσακαλώτο να παίρνει πρώτος το λόγο και αμέσως να.. ανάβει τα αίματα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το λόγο πήρε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που σε έντονο ύφος ζήτησε από τον υπουργό να μην προκαλεί.
Φωτιά στη συζήτηση έβαλε η αναφορά του Ευκλέιδη Τσακαλώτου ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία γι’ αυτό δεν τους ενδιέφερε το πεντάευρω στα νοσοκομεία. Η παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μειμαράκη ήταν άμεση. «Να είστε πιο σεμνός εδώ μέσα, η πρόκληση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν θέλετε και να μας προκαλέσετε και να το ψηφίσουμε, δεν γίνονται και τα δύο. Θα είστε πιο σεμνός. Αν μας προκαλέσετε θα απαντήσουμε καταλλήλως», είπε ο πρόεδρος τη ΝΔ. Ο υπουργός Οικονομικών για μερικά δευτερόλεπτα αποχώρησε από το βήμα της Βουλής και επέστρεψε αμέσως μετά. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε εκτενώς στις διαφορές των δύο συμφωνιών, όπως έγιναν γνωστές από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.
Στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι είναι μία δύσκολη συμφωνία με πολλά αγκάθια. Σημείωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από τον ποιον θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός να διαχειρισθεί το χρέος και από το ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες που υπάρχουν. Πρέπει να κριθεί αυτό το μνημόνιο με τα υπέρ και τα κατά του, είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Νωρίτερα, η Ολομέλεια είχε αποφασίσει η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί, αφού μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, δύο από τους συναρμόδιους υπουργούς και οι πολιτικοί αρχηγοί. Υιοθετήθηκε έτσι η πρόταση Φίλη, ενώ απορρίφθηκε εκείνη της Ζωής Κωνσταντοπούλου που αρχικά ζήτησε να διεξαχθεί δεκάωρη συζήτηση, ώστε να μιλήσουν και όσοι βουλευτές επιθυμούσαν. Την ώρα εκείνη, ούσα ακόμα στην έδρα της Προέδρου, η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε ένα σύντομο διάλογο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον οποίο ακούστηκε να λέει «πρώτη φορά συμβαίνει αυτό», ενώ αμέσως μετά είπε από μικροφώνου: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την πλάνη μου, όταν είπα ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο». Ακολούθως κατέβηκε από την έδρα, πήρε τη θέση της ο κύριος Μητρόπουλος και η συζήτηση ξεκίνησε.
Νομοθετικές αλλαγές ανακοίνωσε ο Μάρδας
Νομοθετικές βελτιώσεις ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας στις 5 το πρωί στη Βουλή, που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή του τίτλου στην τροπολογία με τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.
Ως προς την παρουσίαση των ρυθμίσεων είπε πως από τον Ιανουάριο του θα αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ως το 2021 θα υπάρχει μία προσαρμογή στις πρόωρες συντάξεις. Στα 65 έτη για δικαστικούς- μέχρι εφέτη- και προβλέπεται μία σειρά εξαιρέσεων, όπως για όσους έχουν ανήλικο τέκνο κλπ.
Σχετικά με τη Δ/4 υποπαράγραφο για τις μετακινήσεις στο Δημόσιο ανέφερε ότι υπάρχει ρύθμιση που νοικοκυρεύει τις δαπάνες, περιορίζει τη σπατάλη και για εκείνες που έχουν σχέση με το υπουργείο εξωτερικών, αλλά και τις μετακινήσεις στο εξωτερικό. Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις ήδη αυτό βρίσκεται σε μία διαδικασία υλοποίησης, με το νομοσχέδιο να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Η συζήτηση για την διαδικασία και τις τροπολογίες
Στις 2 τα ξημερώματα ξεκίνησε τελικά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην έδρα.
Η συζήτηση ξεκίνησε με νέα προειδοποίηση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη ψήφιση της συμφωνίας, που τόνισε ότι αν δεν γίνει θα ξεκινήσουν διαδικασίες για το πρόγραμμα γέφυρα. «Τα πράγματα είναι απλά», τόνισε ο υπουργός στις 2 τα ξημερώματα, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι «στις 4 αύριο υπάρχει Eurogroup θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάει εκεί με ψηφισμένη τη συμφωνία και με τη δανειακή σύμβαση».
Όπως υπογράμμισε, «αν δεν υπάρχουν αυτά μαζί με τις τροπολογίες και με τα προαπαιτούμενα και δεν θα υπάρχει απόφαση, τότε θα πάμε στο δάνειο γέφυρα, είναι τόσο απλό». «Αν δεν υπάρξει αυτό τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει συζήτηση για τα προαπαιτούμενα για το δάνειο γέφυρα», επανέλαβε ο υπουργός.
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε να έχει διάρκεια τριών ωρών η συζήτηση και λόγω της σοβαρότητας να μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός. Επίσης, ζήτησε να γίνει ενιαία συζήτηση των τροπολογιών με το νομοσχέδιο: «Όλοι καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα και αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ομαλότητα και ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών», τόνισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τη Βουλή», αναφερόμενος στην εξουσιοδότηση του κ. Τσακαλώτου να υπογράψει χωρίς ψήφιση τη συμφωνία.
Είναι θέατρο αυτό που ζούμε, τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι ο χρόνος συζήτησης τώρα είναι ο ελάχιστος δυνατός και μη επαρκής, αλλά «πρέπει να δώσουμε τα όπλα μας στον υπουργό Οικονομικών για να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες». «Δεν μπορεί κάποιοι να χρησιμοποιηθούν μεθοδεύσεις κανονιστικού τύπου για να καθυστερούν τη διαδικασία, πρόσθεσε, ενώ συμφώνησε με το ότι οι τροπολογίες πρέπει να συζητηθούν απόψε.
O Νίκος Καραθαναοπουλος από το ΚΚΕ τόνισε ότι είναι κατά αυτής της διαδικασίας και των τροπολογιών, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να παραβληθεί η «ανούσια συζήτηση για το αν το μνημόνιο πρέπει να συζητηθεί τις πέντε το πρωί ή νωρίτερα. Αυτό πρέπει να το υπολογίσει ο κόσμος» κατέληξε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ αναγνωρίζει την ανάγκη να έχει ψηφιστεί η συμφωνία μέχρι το Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι ευθύνη για την καθυστέρηση φέρει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η πρόεδρος της Βουλής. «Πρώτη φορά, εδώ και 11 χρόνια που είμαι βουλευτής, που η συνεδρίαση της Βουλής ξεκινάει τέτοια ώρα», τόνισε.
Φραστικές αντεγκλήσεις Ζωής – Βενιζέλου
Μίνι λογομαχία είχε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όταν αυτός ζήτησε το λόγο στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για παρεμπίπτον ζήτημα σε σχέση με τη συμφωνία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ταλαιπωρείται το Σώμα επί μέρες, για να του απαντήσει η Πρόεδρος της Βουλής ότι με ευθύνες του ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός επί χρόνια.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για μια εικόνα θλιβερή της κυβέρνησης που παρακολουθεί ο ελληνικός λαός. Ζήτησε επίσης να ζητήσει συγνώμη ο κ. Τσακαλώτος εκ μέρους του κ. Τσίπρα για την κριτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. Κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου το τρίτο μνημόνιο δεν είναι μόνο το χειρότερο, είναι και αυτό που θα έχει και αυξημένη τυπική ισχύ. Σημείωσε, δε, ότι ο ελληνικός λαός θα θυμάται τον κ. Τσακαλώτο, όχι μόνο τον κ. Βαρουφάκη. Τότε η κα Κωνσταντοπούλου του απάντησε πως ο ελληνικός λαός θα θυμάται πολλά και ότι η Ιστορία δεν θα τον ξεχάσει.
Η συζήτηση στην Διάσκεψη των προέδρων
Η Ολομέλεια είχε οριστεί για τις 01:32 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από συζήτηση-θρίλερ στην Διάσκεψη των προέδρων. Κατά την συζήτηση διατυπώθηκαν και μπήκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: Η μία του κυρίου Φίλη ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία άμεσα και η άλλη της κυρίας Κωνσταντοπούλου αύριο το πρωί. Τελικά, επί παρόντων 20 βουλευτών, η πρόταση του κυρίου Φίλη πήρε 10 ψήφους, της κυρίας Κωνσταντοπούλου 8, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν παρών. Κατόπιν, δεν θεωρήθηκε ότι η πλειοψηφούσα πρόταση είχε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτεί ο κανονισμός και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις, ενώ απαιτήθηκε και μικρή διακοπή, ώστε να αποφανθεί επί του θέματος ο επιστημονικός σύμβουλος κύριος Μπαριάς.
Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αρνήθηκαν να αλλάξουν την ψήφο τους, ενώ ο κύριος Μπαλάφας πρότεινε να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια και να γίνει εκεί ψηφοφορία. Προ του αδιεξόδου, άλλαξε τελικά την ψήφο του ο Αλέξης Μητρόπουλος, που αρχικά είχε συνταχθεί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τελικώς η πρόταση του Νίκου Φίλη πέρασε με ψήφους 11 υπερ, 7 ψήφισαν την πρόταση της προέδρου της Βουλής και δύο παρών.
Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30, με σκοπό να καθορίσει την ώρα έναρξης της συζήτησης του Μνημονίου στην Ολομέλεια, ώστε αυτό να ψηφιστεί, πιθανότατα τα ξημερώματα της Παρασκευής. Για αρκετή ώρα την συζήτηση μονοπώλησε το εάν η Διάσκεψη θα προτείνει στην Ολομέλεια την συζήτηση ή όχι των δύο τροπολογιών που κατέθεσε το απόγευμα η κυβέρνηση. Στην Διάσκεψη κλήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στον οποίο η κυρία Κωνσταντοπούλου έθεσε απανωτά ερωτήματα για το κατεπείγον της διαδικασίας για να καταλήξει πως τελικά δεν διαφωτίστηκε από τις απαντήσεις, ενώ ο κύριος Σταθάκης απηυδισμένος κατέληξε «δεν μπορώ να σας απαντήσω»!
Κατόπιν αυτών, η πρόταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής και να διαρκέσει δέκα ώρες. Αντίθετη πρόταση διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, που ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση και να ολοκληρωθεί 3 ώρες μετά.
Η πρόταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου πήρε 8 ψήφους, καθώς ψήφισαν, εκτός από την πρόεδρο, όλοι οι βουλευτές που έως τώρα ψήφισαν όχι στις προηγούμενες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα (Αμανατίδου, Χαραλαμπίδου, Σαμοΐλης, Ζερδέλης), ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός.
Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών». Κατόπιν ζητήθηκε σύντομη διακοπή ώστε να αποφανθούν για το θέμα οι νομικές υπηρεσίες.
Νωρίτερα, περί τις 20:00, η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ενέκρινε την διαδικασία του κατεπείγοντος και τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε κατά κύριο λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Εξάλλου, από το πρωί στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση, καθώς 83 βουλευτές θέλησαν να πάρουν το λόγο, δημιουργώντας φόβους ότι η διάρκεια θα εκτροχιαστεί.
Επί ώρες οι βουλευτές συζητούσαν επί της διαδικασίας και για το αν πρέπει ή όχι να οριστεί ώρα λήξης της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να περιοριστεί είτε ο αριθμός των ομιλητών είτε ο χρόνος των τεσσάρων λεπτών που είχε ο καθένας στη διάθεσή του. «Φτάνει το θέατρο σας, και τα καραγκιοζιλίκια σε αυτή την αίθουσα» φώναξε σχετικά η Ντόρα Μπακογιάννη με την προεδρεύουσα κ. Αμανατίδου να της λέει: Αν θέλετε ας αποχωρήσει η ΝΔ από την αίθουσα, δεν μπορείτε να λέτε ότι εγώ ξεφτιλίζω τη διαδικασία. Και ο κ. Μπαργιώτας από το Ποτάμι φώναξε: «Τελειώνετε να ψηφίσουμε. Αυτό είναι η δημοκρατία, τελειώνετε» με την κ. Αμανατίδου να απαντά ότι «δεν μπορείτε να λέτε τελειώνετε στη Δημοκρατία».
Στις 15:30 ακολούθησε νέος γύρος έντασης όταν υπήρξε νέα παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών προς τον προεδρεύοντα κ. Ζερδελή για την επιτάχυνση της διαδικασίας στην Επιτροπή για να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια υπενθυμίζοντας τη σημασία που έχει να είναι επικυρωμένη η συμφωνία πριν το αυριανό Eurogroup. «Είστε πρόεδρος και ακούτε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με την Ολομέλεια, έχετε ακούσει τα επιχειρήματα ότι πρέπει να είμαστε στο Eurogroup αύριο. Πρέπει να έχετε μία αίσθηση επείγοντος ότι πρέπει να τελειώσει τώρα στις 4 η ωρα. Δεν ξέρω τι λέει το καταστατικό αλλά δεν θα σας τιμήσει αν δεν ακούστε αυτές τις φωνές» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο προεδρεύων απάντησε πάλι ότι δεν μπορεί να διακόψει ομιλίες που έχουν γραφτεί και πρότεινε ότι όσοι έχουν καλυφθεί από αυτούς που έχουν μιλήσει να παραιτηθούν και οι ομιλίες να μειωθούν στα τρία λεπτά, κάτι που έβαλε σε ψηφοφορία. Υπήρξαν κάποιες προτάσεις να τελειώσει η διαδικασία στις 4.30, όπως του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και τελικά υπερψηφίστηκε
Στην πρόταση αυτή αντέδρασε η παριστάμενη Πρόεδρος της Βουλής προκαλώντας πάλι τις αντιδράσεις των παρευρισκόμενων, που φώναζαν “πάλι μπούκαρε μέσα”. «Είναι εξόχως ασυνήθιστο και σίγουρα προβληματικό βουλευτές που έχουν μία προνομιακή ανάληψη για τα προνόμια της βουλής διεκδικούν να μιλήσουν δυο και τρεις φορές χωρίς σειρά και ζητούν να μην μιλήσουν άλλοι βουλευτές. Δεν μπορεί κανείς εξ αυτών οι οποίοι σήμερα έρχονται να υπερασπιστούν ένα τρομακτικό μνημόνιο και τερατώδης διαδικασία να διεκδικούν να φιμωθούν όσοι αντιλέγουν σε αυτή τη διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να στερηθεί το λόγο και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης κανείς βουλευτής από υπουργούς που λένε ότι όσοι αντιδρούν οι σύμμαχοι εξωτερικών δυνάμεων. Είναι υποχρέωση μου ως προέδρου να εγγυηθώ αυτό το δικαίωμα. Το γεγονός ότι εγράφησαν 83 συνάδελφοι δείχνει τη σημασία και έπρεπε να εγγυηθεί η βουλή τη διαδικασία», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται με ψηφοφορία να εμποδιστεί κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί».
Στη διένεξη συμμετείχε και ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος είπε ότι «δεν μπορεί να το κάνετε αυτό για τέταρτη φορά κύριε υπουργέ η Πρόεδρος έχει δίκιο, δεν μπορεί να λέτε ή το ψηφίζετε ή χρεοκοπούμε Δεν γίνεται να κλείσει η Βουλή επειδή το θέλει ο Τσακαλώτος».
Τσακαλώτος: Όσοι δεν θέλουν το κατεπείγον οδηγούν τη χώρα σε δάνειο-γέφυρα
Στη συζήτηση για το κατεπείγον της διαδικασίας ψήφισης του τρίτου Μνημονίου πρώτος έλαβε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος υποστηρίξε ότι όσοι τάσσονται κατά του αιτήματος για το κατεπείγον οδηγούν τη χώρα σε δάνειο-γέφυρα.
Χρειάζεται να πάω την Παρασκευή στο Eurogroup καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την ελληνική συμφωνία με πρώτη τη Φινλανδία, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ρωτήσαμε τον ESM αν υπάρχει δυνατότητα για δάνειο-γέφυρα και μας είπαν ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. «Το μόνο που έχουμε, είπε, είναι το σχέδιο με τα 19 βήματα ώστε να πληρωθεί το δάνειο προς της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου».
«Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν εδω μέσα άτομα που θέλουνε να πανε σε δάνειο-γέφυρα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι «εμείς έχουμε κάνει αυτό το σχέδιο, αυτό που είχαμε εντολή». Τόνισε, δε, ότι άσχετα με το αν είναι κακή ή καλή συμφωνία δεν πρέπει να υπάρχει κανείς που να εργάζεται προς ένα δάνειο-γέφυρα.
Ο Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για δυνάμεις που θέλουν το δάνειο – γέφυρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πετώντας βολές κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Πως γίνεται να είστε κ.. Τσακαλώτε τόσο εύπιστος, είπατε πως δεν γίνεται να υπάρχουν άτομα που να θέλουν δάνειο-γέφυρα, μα την είδαμε, είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι οι σύμμαχοι του κ. Σόιμπλε. Παλεύετε ενάντια στο ίδιο σας το κόμμα. Είστε η μόνη εξαγωγική εταιρεία που λειτουργεί ομαλά στην Ελλάδα, εξάγετε τα προβλήματα σας».
Από πλευράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Δημήτρης Καμμένος είπε ότι θα στηρίξουμε το κατεπείγον να υπάρξει μία ομαλότητα στις τράπεζες. «Το επισυναπτόμενο μνημόνιο είναι μέτρα 3 ετών που θα ψήφιζε η κάθε κυβέρνηση, άρα δεν είναι το μνημόνιο κατεπείγον, είναι να επιστρέψει η ομαλότητα», τόνισε. Από τη Νέα Δημοκρατία ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι αν η κυβέρνηση εκμεταλλευόταν καλύτερα το χρόνο θα μπορούσαμε να έχουμε δύο τρεις μέρες να συνεχίζουμε. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και αυτό καταντά βαρετό. «Σε συνέπεια και σταθερότητα το ΚΚΕ χωρίς να χαϊδεύουμε αυτιά αναδεικνύουμε τον ταξικό χαρακτήρα των μνημονίων. Καταγγείλαμε τη διαδικασία κατεπείγοντος και σήμερα αυτό θα κάνουμε».
Με το κατεπείγον η διαδικασία-Ένταση για τη διάρκεια της συνεδρίασης
Τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά ακολούθησε ένταση για τη διάρκεια της συζήτησης των δύο επιτροπών με τον προεδρεύοντα να προτείνει να υπάρξει ολοκλήρωση στις 3-4 μετά το μεσημέρι. Για περίπου 50 λεπτά ο προεδρεύων της διαδικασίας Στέφανος Σαμοΐληςκαι βουλευτές με προεξάρχοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη διαφωνούσαν για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ο κ Φιλης πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένη ώρα και ο προεδρεύων επέμενε ότι αυτό δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Διαφορετική ήταν η στάση του Θανάση Πετράκου από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε να μιλήσουν όλοι οι εγγεγραμμένοι βουλευτές χωρίς να θέτει ώρα λήξης της συνεδρίασης των επιτροπών.
«Να ψηφίσουμε χρόνο λήξης της συνεδρίασης», τόνισε ο κ. Φίλης και πρότεινε να λήξει στις 4 το μεσημέρι, ωστόσο ο κ Σαμοΐλης απέρριπτε την πρόταση, στηριζόμενος στον Κανονισμό της Βουλής, κάνοντας τον κ. Φίλη έξαλλο.
Ο κ. Φίλης είπε να διεξαχθεί η διαδικασία με καθαρό τρόπο, χωρίς αναβλητικότητα, να είναι σαφής. «Ο πρώτος κανόνας είναι το πότε τελειώνει μία διαδικασία ώστε να μοιραστεί ο χρόνος και να μιλήσουν όλοι, αλλά το θέμα είναι πότε τελειώνει η διαδικασία. Γιατί έτσι παρακάμπτεται δια της πλαγίου το κατεπείγον» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης προκαλώντας την αντίδραση του κ. Σαμοΐλη. «Κάνετε πρόταση μομφής στο προεδρείο;» αναρωτήθηκε με τον κ. Φίλη ανταπαντά πως «αν δεν βάλετε ώρα θα δουμε πράγματα για γέλια το βράδυ».
Ο κ. Τσακαλώτος, επίσης, πρότεινε να οριστεί μία ώρα που να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις Επιτροπές, ώστε να μην… το ξενυχτίσει αργότερα η Ολομέλεια. Χαρακτηριστικό ήταν ότι απευθυνόμενος στους προέδρους των επιτροπών είπε ότι «αυτό που κάνετε είναι εσκεμμένο και με δόλο». «Να τηρήσετε ότι ώρα πούμε τώρα, όχι όπως γίνεται κάθε φορά, όχι να κωλυσιεργούμε, δεν τιμά το Κοινοβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Με μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση
Η κοινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί – όπως αποφασίστηκε μεταμεσονύχτια από τη Διάσκεψη των Προέδρων – και τελικά ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30.
Η απόφαση για την έναρξη της συζήτησης στις 9:30 το πρωί ελήφθη μετά από τρεις ώρες συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων και αφού τα μέλη της και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έβγαλαν τα… εσώψυχα προκειμένου να ανοίξει η Βουλή και να ξεκινήσει η διαδικασία για να τεθεί σε ψηφοφορία η περιβόητη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν η Βουλή να ανοίξει άμεσα την Τετάρτη και να εισαχθεί στις Επιτροπές την ίδια ημέρα και να ψηφιστεί νωρίς την Πέμπτη η Πρόεδρος της Βουλής τον εμπόδισε, αγνοώντας και το αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος απέστειλε επιστολή την Τρίτη. Η πρόεδρος της Βουλής επικαλούμενη τον κανονισμό της Βουλής όρισε την συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσει το άνοιγμα του Κοινοβουλίου. Προηγήθηκε μπέρδεμα με τις ημερομηνίες κατάθεσης του νομοσχεδίου την Τρίτη… «τρολάρισμα» βουλευτών που ζήτησαν να ορισθεί νωρίτερα μέσα στην ημέρα η διάσκεψη.
Εν τω μεταξύ, για τροπολογίες 82 σελίδων έκανε λόγο Χάρης Θεοχάρης, οι οποίες κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και που αφορούν κυρίως στα «κόκκινα» δάνεια και τον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Επιτροπής, τελικά αποσύρθηκαν -έπειτα από αντιδράσεις -και θα επανακατατεθούν κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Έπειτα, λοιπόν, από την πολύωρη συνεδρίαση, που διεξήχθη σε εκρηκτικό κλίμα, η Βουλή ανοίγει σήμερα το πρωί με τη σύγκληση των αρμόδιων διαρκών Επιτροπών (Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου).
Οι περίπου 200 βουλευτές που μετέχουν στις επιτροπές ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν να συνεδριάζουν στις 9.30 το πρωί για να αποφασίσουν, αρχικά, αν θα γίνει η ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Στόχος, όπως πρότεινε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, είναι το νομοσχέδιο να εισαχθεί νωρίς το μεσημέρι στην Ολομέλεια προς συζήτηση και στη συνέχεια προς ψήφιση, αλλά δεν φαίνεται να αποφεύγεται νέο… ξενύχτι και μία εκρηκτική διαδικασία.
Με αφορμή την πρωτοφανή απόφαση για ανοιχτή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων το βράδυ της Τετάρτης, τέθηκε σε ψηφοφορία και “πέρασε” η πρόταση να είναι ανοιχτές οι επόμενες συνεδριάσεις εκτός και αν τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων. Υπέρ τάχθηκαν αρκετά μέλη της Διάσκεψης, αν και από τη αρχή υπήρξαν αντιδράσεις για την «a la carte» δημοσιότητα της Διάσκεψης των Προέδρων, ιδιαίτερα από τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπέρ της δημόσιας μετάδοσης της Διάσκεψης των Προέδρων τάχθηκε ακολούθως ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Γρηγοράκο για να συγκληθεί την Τετάρτη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του να συγκληθεί νωρίς την Τετάρτη η διάσκεψη και συμπλήρωσε ότι θεωρεί πολύ κακό και αρνητικό αυτό που έγινε τελικά. Ο κ. Λοβέρδος διέψευσε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για να προσδιορίσει την ώρα της σύγκλησης της Διάσκεψης των Προέδρων.
Η απόφαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου να ορίσει την διάσκεψη των προέδρων στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης, θεωρήθηκε ενδεικτική των προθέσεών της. Μάλιστα, όταν παρέλαβαν οι υπηρεσίες της Βουλής το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνέβη το εξής: Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, κατέθεσε το έγγραφο στη Βουλή με ημερομηνία 11 Αυγούστου. Η σφραγίδα του πρωτοκόλλου των αρμοδίων υπηρεσιών όμως, έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου, δηλαδή μια μέρα μετά, καθώς θεωρήθηκε ότι το μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα, άρα την επομένη.
Ακολούθησε και το «τρολάρισμα» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τα 12 μέλη της Διάσκεψης των προέδρων που με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, συνέταξαν επιστολή και ζητούσαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης την σύγκληση της συνεδρίασης κατά το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες επιτροπές να συνεδριάσουν επίσης την Τετάρτη. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μετά από έξι ώρες σιωπής, αποφάσισε να απαντήσει στο αίτημα επίσης με επιστολή, ρωτώντας τους συναδέλφους της… τι ώρα θέλουν εκείνοι να ορισθεί η συνεδρίαση!
Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να επικοινωνήσει την Τρίτη με την κ. Ζωή Κωνσταντόπουλου τηλεφωνικά – πέρα από την επιστολή – χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Τσίπρας με επιστολή του στην πρόεδρο της Βουλής ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής – που βρίσκεται σε καλοκαιρινή αργία- ώστε να ψηφιστεί η νέα συμφωνία την Πέμπτη. Στη επιστολή μάλιστα σημείωσε ότι προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου. Ωστόσο, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι Επιτροπές την Τετάρτη, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Να σημειωθεί ότι έμπειρες κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν ότι θα μπορούσε η Βουλή να ανοίξει με απόφαση της ίδιας της προέδρου, χωρίς να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη.