Μακεδονικό: Αντίδραση σημειώθηκε από την πλευρά του Νίκου Κοτζιά ύστερα από τις δηλώσεις Νίμιτς από τα Σκόπια, που ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έχει θέμα με την «Μακεδονική» ταυτότητα του λαού της γειτονικής χώρας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Κοτζιάς τονίζει ότι είχε συνομιλία με τον κ. Νίμιτς, στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. Μάλιστα τον «άδειασε» ολοκληρωτικά, λέγοντάς του ότι εν είναι αρμόδιος να μιλά για τη στάση της Αθήνας, και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Παράλληλα χαιρέτισε τη στάση του Οικομενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

[irp posts=»172857″ name=»Τόσκας: Ο Ν.Κοτζιάς δέχθηκε απειλητική επιστολή: «Έχουμε τρεις σφαίρες για σένα»»]

Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.

Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».