Στο εχθρικό Νταβός μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την ίδια ώρα που φουντώνουν οι κοινωνικές αντιδράσεις, το πολιτικό τοπίο είναι θολό και η πρώτη αξιολόγηση θα καθυστερήσει λόγω του Ασφαλιστικού.
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έξι χρόνια μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, που είχε συμμετάσχει το 2010 και ύστερα από τρία Μνημόνια. Στόχος της κυβέρνησης, που έχει ξεκινήσει πυρετώδεις προετοιμασίες, είναι να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού παγκόσμιο φόρουμ.
Στο Νταβός ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές υψηλού επιπέδου και κρίσιμα ραντεβού, ενώ ο πρωθυπουργός θέλει προετοιμάζεται για τρεις παράλληλες μάχες πολιτικής διαπραγμάτευσης στις διεθνείς επαφές κορυφής που θα έχει στο Νταβός, οι οποίες ουδόλως άσχετες είναι μεταξύ τους. Σε πρώτη γραμμή μπαίνει ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις του Ταμείου για το Ασφαλιστικο, προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ο δεύτερος στόχος που είναι η διευθέτηση του χρέους. Το τρίτο ζήτημα που θα απασχολήσει τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει στο Νταβός ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και στενοί του συνεργάτες. Τα τετ α τετ που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζονται υψίστης σημασίας προκειμένου να εξομαλυνθεί σε πολιτικό επίπεδο το έδαφος ενόψει της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των δανειστών.
Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν διαπιστώσει ότι η πλευρά των δανειστών επιχειρεί με προσκόμματα να πάει πίσω όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και άμεση έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι στο Μαξίμου θέλουν να έχει ψηφιστεί το Ασφαλιστικό μέχρι τις 10 Φλεβάρη, με τις συζητήσεις ωστόσο να έχουν κολλήσει και τους θεσμούς να δείχνουν τα δόντια τους για βαθύτερες τομές και στις κύριες συντάξεις.
Στις συναντήσεις του στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τους ενημερώσει αναλυτικά για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεσθεί από τον Σεπτέμβριο, τη μάχη ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, την εκπεφρασμένη και στην πράξη πλέον μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή, η οποία επισφραγίστηκε με το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφηκε από την κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών της Ρηνανίας Βεστφαλίας για τη λίστα Μπόργιανς και τέλος τα τελευταία στοιχεία για τις δημοσιονομικές εξελίξεις του 2015 τα οποία δείχνουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2015 και μικρότερη ύφεση 0,5 αντί της πρόβλεψης για 2,5%.
Ο κύκλος επαφών του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από την ημέρα αναχώρησής του για το χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας την Τετάρτη, όπου θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αλλά και τον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Την επόμενη μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσει τα ξίφη του σε μία σύγκρουση κορυφής με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα δημόσιο ντιμπέιτ για το μέλλον της Ευρώπης.
Την ίδια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και το κρισιμότερο τετ α τετ με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τρεις βασικές παράμετροι που εν πολλοίς θα κρίνουν και το μέλλον τόσο του ελληνικού προγράμματος αλλά και του ίδιου του κυβερνητικού σχεδιασμού. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι όροι υπό τους οποίους το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει και με χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα, ο τρόπος διευθέτησης του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, αλλά και οι παρεμβάσεις και το «λίφτινγκ» στο Ασφαλιστικό, ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον οποία θα επαναλάβει την υποχρέωσή της γείτονος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και τη δημιουργία hot spots στα τουρκικά παράλια, καθώς έχει καταστεί πλέον εμφανές σε όλη την Ευρώπη ότι η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της.
Υψηλής σημασίας είναι και η συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στον απόηχο των δηλώσεών του για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι στη βάση των αμοιβαίων υποχωρήσεων θα μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή για το Ασφαλιστικό, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους της χώρας. Την ίδια ώρα ξορκίζουν κάθε καθυστέρηση, καθώς όσο «σέρνεται» το Ασφαλιστικό και σωρεύονται νέες απαιτήσεις των δανειστών και πηγαίνει πίσω η διευθέτηση του χρέους, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνεται φθορά στο κυβερνητικό επιτελείο, η οποία εντείνεται και από τις εσωτερικές πιέσεις, τόσο στο επίπεδο των κοινωνικών αντιδράσεων, όσο και από τη συγκρουσιακή διάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τη νέα ηγεσία της.