Μητσοτάκης για συμφωνία με Γαλλία: Θωρακίζει τα σύνορά μας

Με σφοδρή επίθεση στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Αμυνας της χώρας ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας με τη Γαλλία.

Στη συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του είπε:

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την αμηχανία του κ. Τσίπρα κάθε φορά που ο κ. Βαρουφάκης του θυμίζει την κωλοτούμπα του 2015. Όμως το 2021 δεν είναι 2015.

Είναι μια Ελλάδα που μειώνει την ανεργία, προσελκύει επενδύσεις. Ολοι οι φόροι για όλους τους έλληνες μειώνονται όπως υποσχεθήκαμε. Ελλάδα υπερήφανη και ανταγωνιστική που ξέρει από που έρχεται και που θέλει να καταλαλήξει. Και είναι μια Ελλάδα που έχει την οικονομική δυνατότητα να κάνει τις επενδύσεις στις ΕΔ που επί μια δεκαετία δεν μπορούσε να κάνει.

Ο κ. Βαρουφάκης είναι συνεπής στην γραμμή του. Και λέει ότι είμαστε χρεωκοπημένοι και να μην πάρουμε τα όπλα. Εχετε κ. Βαρουφάκη μια συνέπειεα. Δυσκολεύομαι όμως να πω το ίδιο για τον κ. Τσίπρα.

Δείτε τη δευτερολογία του κ.Μητσοτάκη

Δεν είπατε ότι έχουμε μια συμφωνία με ορισμένα προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν. Είπατε ότι η Συμφωνία είναι κακή.

Με βάση την Συμφωνία στο άρ 31 παρ 4 μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από κάθε μέρος. Σας ρωτώ λοιπόν θα την καταγγείλετε; Να το πείτε για να γνωρίζουν οι Ελληνες και οι Γάλλοι. Να γνωρίζουν δυστυχώς και οι Τούρκοι αν θα την καταγγείλετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι ακριβώς θα κάνετε; Οφείλετε τουλάχιστον στην φίλη Γαλλία μια ειλικρινή απάντηση για να ξέρουμε που στεκόμαστε και οι πολίτες να έχουν και αυτό το κριτήριο για το τι θα ψηφίσουν στο τέλος του 2023. Είπατε ότι αλλάζουμε το δόγμα το αμυντικό και της εξωτερικής πολιτικής.

Λοιπόν αν το δόγμα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει ε λοιπόν το αλλάζουμε αυτό το δόγμα. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιθάσει τα σύνορά μας στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες. Ε λοιπόν το δικό σας δόγμα το αλλάζουμε κ. Τσίπρα.

Αν κ. Τσίπρα το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με λίζινκ προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Αν κ. Τσίπρα το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα το αλλάζουμε γι αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.

Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα.

Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Αμυνας τον κ. Καμμένο που ήταν συνδυασμός κιτς και γελοιότητας, ε, τότε το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ.

Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά προγράμματα λες και κάνουμε ένα δικό μας πρόγραμμα. Εχω αγωνία κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλή με casus belli και φέρετε επιθετικά έχω αγωνία.

Το ερώτημα κ. Τσίπρα είναι αν είχατε εσείς αγωνία.

Πρώτο μου μέλημα είναι να ενισχύσω την αποτρεπτική μας ισχύ και αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις.

Πολλά άκουσα και από τον κ. Βαρουφάκη για το πού ήταν οι Γάλλοι την περίοδο της έντασης. Σας λεω ότι ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε πλοία όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πέρυσι τον Αύγουστο.

Δυσκολεύομαι με την μικρότητα και την σκοπιμότητα που προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη Συμφωνία.

Κάνατε μια αναφορά στο αν μπορούμε να αγοράσουμε και τις φρεγάτες, αν αντέχουμε να αγοράσουμε και τα Ραφάλ. Σας απαντώ πως ναι μπορούμε και τα 2. Τα Ραφάλ θα πληρωθούν 2021- 22 χωρίς να επιβαρύνουν το έλλειμμα μας ενώ οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από το 2025 και μετά. Το ερώτημα είναι αν αυτή η συμφωνία που συνδέει την απόκτηση των φρεγατών με την υπογραφή μιας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας είναι ικανοποιητική και αν την είχατε επιδιώξει και εσείς. Θυμάστε τι είχατε πει σε μια συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020 στο Μιλιτερ; Είπατε «δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα Ραφαλ γιατί η ηγεσία ΠΑ λέει ότι είναι πολύ κάλα. Ας είχα και μια διασφάλιση για τις φρεγάτες ότι θα συνοδευτεί από αμυντική συμφωνία» Αυτά λέγατε. Υποθέσατε ότι αν ανεβάσετε τον πήχη ψηλά δεν θα τον περάσουμε. Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για την πατρίδα τον περάσαμε. Γιατί όμως αυτό που προτείνατε το 2020 σήμερα το απορρίπτετε;

Για το Σαχέλ η Συμφωνία λέει ότι «μπορεί να λάβει» χώρα κ.α. Στο Σαχέλ υπάρχουν 2 επιχειρήσεις. Η μια αμιγώς στρατιωτική που εμπλέκεται με τρομοκρατικές οργανώσεις και ακόμα μια ακόμα στην οποία μετέχουν και άλλες χώρες όπως Βέλγιο, Ιταλία , Νορβηγία, Σουηδία, Τσεχία κα και μετέχουν υποστηρηκτικά χωρίς να έχουν υπογράψει συμφωνάι με την Γαλλία. Κρίνουν σκόπιμο να υπάρχει υποστηρικτικά μια παρουσία για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει να μετέχει αλλά αν το έκανε θα ήταν εντός αυτού του πλαισίου. Η αποστροφή σας με τα φέρετρα με ελληνικές σημαίες είναι ότι χειρότερο έχω ακούσει

Κλείνοντας, δεν πιστεύω ότι υπάρχει τίποτα πιο αστείο από το να αναφέρεστε στην φράση του ποιητή μας ότι το εθνικό είναι το αληθές. Καταλαβαίνετε την ειρωνία όταν εσείς μιλάτε για αλήθεια. Εχετε κατοχυρώσει στην συνείδηση του ελληνικού λαού αυτό που ο Μπερναντ Σο ότι η τομωρία του ψέυτη δεν είναι ότι δεν τον πιστεύουν αλλά ότι αυτός δεν μπορεί να πιστέψει κανέναν.

Με ενόχλησε και δεν ήμουν ο μόνος μια αποστροφή που κάνατε για την μιρκή Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση που έχει ρόλο στην Ευρώπη και σταθεροποιητικό ρόλο στην ΝΑ Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε να φέρουμε την Ελλάδα στο δικό σας μέγεθος.

Παίρνοντας το λόγο για την τριτολογία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα υποχρεώνεται σε αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να είναι ασφαλής. Μάλιστα, απαντώντας σε παρατηρήσεις της Φώφης Γεννημάτα δεσμεύθηκε για συζήτηση επί των προτάσεων που διατύπωσε. Ειδικότερα, στην τριτολογία του ο κ.Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων είπε: Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης των ανακατατάξεων για να καταλάβει ότι μετά τα όσα έγιναν με την Αυστραλία ήταν μια μοναδική ευκαιρία και την αρπάξαμε και πήραμε πιο φθηνά τα πλοία.

Οσο για την εγχώρια βιομηχανία να μην θυμίσω την κατάσταση που παραλάβαμε την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Ευτυχώς βρήκαμε μια λύση και έχει αναλάβει ένας πολύ γνωστός και ισχυρός επιχειρηματίας.

Θα μπορούσε ο Σκαραμαγκάς να εμπλακεί στην αναμόρφωση μέσης ζωής των ΜΕΚΟ

Θα κλείσω με μια αναφορά σε ένα ζήτημα που θίξατε και οι δύο (Τσίπρας – Γεννηματά). Στην διαγραφή του κ. Μπογδάνου. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός ανέλαβα μια δέσμευση να μην ξύνουμε πληγές του παρελθόντος και να τις επουλωσουμε. Όποιος υπερβαίνει αυτά τα όρια που θέτουμε ως παράταξη να γνωρίζει ότι δεν έχει θέση στην ΝΔ.

Η αρχική ομιλία Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως το κείμενο της συμφωνίας είναι ιστορικό και καθιστά την σημερινή συνεδρίαση ιστορική. Διασφαλίζει, είπε την θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη περιοχή μας, ενώ συμβάλλει και στην ενδυνάμωση του νότιου σκέλους του ΝΑΤΟ.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Και όλοι ξέρουμε ποια χώρα απειλείται με casus beli», σημείωσε. Η χώρα μας συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, διαπραγματευόταν μία τέτοια συμφωνία και σήμερα γίνεται πραγματικότητα πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Αυτή η νέα εταιρική σχέση μας με την Γαλλία πλαισιώνεται με την προσθήκη στον στόλο μας τριών υπερσύγχρονων φρεγατών [email protected]», είπε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως αποτελούσαν διακαή πόθο του Πολεμικού μας Ναυτικού. «Η Ελλάδα διαθέτει σκάφη επιφανείας αντάξια των ικανοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μαζί με τα 24 Rafalle για την Πολεμική Αεροπορία τα πρώτα εκ των οποίων θα φτάσουν Τανάγρα πριν τέλους έτους, είπε.

«Τα τελευταία γενιάς ελικόπτερα Romeo. Τις τορπίλες βαρέως τύπου των υποβρυχίων και τον νέο εξοπλισμό Λιμενικού και συνοριοφυλακής. Όπως υπάρχουν και οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις Θαλάσσιες ζώνες. Συμφωνίες με τα ΗΑΕ με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Υπάρχουν σχήματα κοινής δράσης με Ισραήλ και άλλες χώρες και η επικείμενη επέκταση αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ για μια 5ετία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις φρεγάτες ο πρωθυπουργός είπε πως τα πλοία μας θα είναι τα ίδια τα οποία θα έχει το γαλλικό ναυτικό. Όπως είπε δε, η συμφωνία αυτή είναι πρόπλασμα της ισχυρής και αυτοδύναμης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Σαφής είναι και ο ευρωατλαντικός χαρακτήρας της Συμφωνίας καθώς την υπογράφουν δύο μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κινείται και στην κατεύθυνση του Γαλλογερμανικού συμφώνου του Άαχεν» σημείωσε και πρόσθεσε πως κανείς δεν είχε λάβει τέτοιες εγγυήσεις που έχει η Αθήνα πλην Βερολίνου.

«Συμμερίζομαι την άποψη του Μακρόν που λέει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Πρέπει να αντιστοιχηθεί η οικονομική και η αμυντική μας ισχύς», είπε. Παράλληλα σημείωσε πως κοινά προβλήματα όπως δημογραφικό, πράσινη μετάβαση δεν θα βρούν απαντήσεις σε μονομερείς λύσεις.

«Σε ότι αφορά την Ελλάδα πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της Συμφωνίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία που την χρηματοδοτεί. Όμως ούτε οικονομία μπορεί να υπάρχει χωρίς ασφάλεια. Όποιος αμφισβητεί σήμερα την προμήθεια σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων. Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και για τον στρατό ξηρά. Η Ελλάδα αφήνει πίσω το δόγμα της αμυντικής αποδυνάμωσης που εφάρμοσαν κάποιοι με το σκεπτικό ότι θα το ρισκάρουμε».

Σε περίπτωση επίθεσης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, την μόνη πυρηνική δύναμη και την μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η τιμή των φρεγατών έφτασε πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς γιατί εκμεταλλευτήκαμε, είπε ο κ. Μητσοτάκης, την συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. «Η εξόφληση απλώνεται σε βάθος χρόνου, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής, καθώς συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί παίρνοντας την θέση παραγγελιών του γαλλικού ναυτικού της παραγωγής», σημείωσε.

«Το προπολεμικό δίλημμα ψωμί η κανόνια δεν ισχύει πια στην Ελλάδα. Η χώρα μας θα έχει και τα δύο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι σε νέα ρότα. Δεν απειλεί. Δεν απειλείται . Με συμφωνίες όπως η σημερινή η Ελλάδα γίνεται δυναμικός πάροχος ασφάλειας στην περιοχή», είπε ο πρωθυπουργός. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται τον αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα της Ελληνογαλλικής συμμαχίας, συνέχισε δεν μπορεί να μιλά από την θέση επιτιθέμενου.

«Δεν μπορεί να ακούγονται και υπερβολές περι προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Τι είναι αυτό; Καταγγελία; Ναι η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Το λέει η γεωγραφία το δείχνει η Ιστορία. Εκτός αν θέλετε να μας αλλάξετε θέση και να μας πάτε στην Δανία. Μια τέτοια πολιτική υπερβαίνει τα χρονικά όρια των Συνταγματικού πλαισίου. Η επιτυχία είναι της χώρας και όχι μόνο της κυβέρνησης. Μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Αν είναι ιστορική η σημασία της Συμφωνίας, ιστορική πρέπει να είναι και η ευθύνη της υποδοχής της. Οι πολίτες και οι ΕΔ έχουν απαντήσει με υπερήφανο “ΝΑΙ”. Κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι όχι στην δική τους βούληση», είπε.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός είπε: «Πληροφορήθηκα την αρνητική σας πρόθεση και σας καλώ ευθέως σήμερα, Την κάθε μια και καθένα σήμερα να αναθεωρήσετε. Μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε στην Συμφωνία με την Αίγυπτο. Μην μας ξαναπείτε σήμερα ότι θέλατε αλλά δεν προλάβατε. Όπως και στην συμφωνία με την Ιταλία. Μην οχυρωθείτε πίσω από τα αμήχανο παρών που δηλώσατε στην Συμφωνία με τα ΗΑΕ».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Θα επαναλάβω ότι το παρών σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο. Το συμφέρον χώρας μας θέλει όλους παρόντες. Κ. Κατρούγκαλε στην αρχική σας τοποθέτηση χαρακτηρίζατε ορθές τις επιλογές για συμμαχία με Γαλλία και ενίσχυση ΕΔ. Τι ακολούθησε και το ΝΑΙ έγινε Όχι; Ποιος αποφάσισε σήμερα να γίνετε εθνική εξαίρεση; Ακουσα ότι ζητάτε να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι η Γαλλική Συνδρομή θα αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Γνωρίζετε ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις δεν μπορούν να προστεθούν. Γνωρίζετε ότι ο όρος επικράτεια που ρητά προστατεύει η σχέση προστατεύει όχι μόνο το έδαφος αλλά την θάλασσα λκαι τον αέρα. Και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας. Προσθέτω ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει γενική δέσμευση αμυντικής συνδρομής στην περίπτωση επίθεσης ανεξάρτητα από τόπο ή αφορμή.

»Γι αυτό και η αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση δεν είναι μόνο εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών δυνάμεων ακόμα και εκτός επικράτειας. Γι αυτό και σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν είναι κ. Τσίπρα και κ. Κατρούγκαλε; Όλα αυτά κ. Τσίπρα εσείς που έχετε διατελέσει και πρωθυπουργός θα έπρεπε να τα ξέρετε. Μην τα ξεπερνάτε μηδενίζοντας επιχειρήματα που για πρώτη φορά αποκτά η Ελλάδα Για πρώτη φορά μια τόση ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε δίπλα στην πατρίδα μας για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας επι του πεδίου και αν χρειαστεί εν όπλοις»

«Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες. Η δεύτερη προϋπόθεση που αφορά στο άρ 18 είναι έωλη. Τι μας λέτε δηλαδή; Να μας συνδράμουν οι Γάλλοι αλλά να μην τους συμβάλλουμε εμείς. Είναι σοβαρή αυτή η θέση; Επιτέλους σταματήστε να διακινείτε ψέματα. Μιλάτε για πιθανές μάχες και εμπλοκή στρατιωτών μας στην Αφρική όταν ένοπλη εμπλοκή προβλέπετε μόνο στο άρθρο 2 που μιλά για επικράτεια».

«Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα ότι στο Σαχέλ σήμερα συνδράμουν 8 ευρωπαϊκές χώρες χωρίς καμία να έχει υπογράψει Συμφωνία με την Γαλλία. Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα όταν συμμετείχατε στα ευρωπαϊκά συμβούλια ότι η ΕΕ αναγνώρισε την στρατηγική συμμαχία του Σαχέλ; Σε μια από αυτές τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λοιπόν βγάλατε ένα tweet με άλλους Αφρικανούς ηγέτες. «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς χώρες Αφρικής που δοκιμάζονται και δοκιμάζουν προκλήσεις σε ζητήματα ασφάλειας και τρομοκρατίας και φτώχειας» αυτά γράφατε κ. Τσίπρα. Πόση άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Χρησιμοποιήσατε, είπε ο πρωθυπουργός, τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου για την Συμφωνία. «Τον επικαλείστε σήμερα αν και τον θέλατε φυλακή πριν λίγα χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα που να αμφισβητεί την σημασία Ελλάδας Γαλλίας για την εγκαθίδρυση αμυντικής συμφωνίας. Πρόκειται για ασπίδα προστασίας της ακεραιότητάς μας απέναντι σε απειλές που προέρχονται από χώρες που τύποις είναι σύμμαχές μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

«Κλείνω επισημαίνοντας την ισχυρή παράδοση που έχει κατακτήσει η πατρίδα μας τα κόμματα και κυρίως εξουσίας να συμφωνούν σε θέματα εθνικά κρίσιμα. Για τα θέματα εθνικής άμυνας μιλά μόνο η πατρίδα. Στο όνομα αυτής της παράδοσης θα καλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν την στάση τους. Ειδικά σε αυτή την συγκυρία που η Τουρκία προχωρά στο πρωτοφανές βήμα να αμφισβητήσει την κυριαρχία των νησιών/ Το μήνυμα που πρέπει να εκπεμφθεί σήμερα είναι ενότητας και εθνικής ομοψυχίας. Ο καθένας και καθεμία καλείται να στηρίξει την ψήφο του ως προσωπική του υπογραφή στην θωράκιση της πατρίδας μας και την αυτοδυναμία της ΕΕ. Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στην μνήμη όλων των Ελλήνων και θα αποτελέσουν κατάλογο πατριωτικού χρέους. Από τον κατάλογο αυτό δεν πρέπει να λείψει κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή. Η Ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι η ετυμηγορία της ιστορίας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υπερ του νομοσχεδίου αναμένεται να ψηφίσουν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση και να καταψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει το αίτημα για την ύπαρξη επίσημων διπλωματικών τοποθετήσεων που θα διευκρινίζουν πως η αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες ζώνες κυριαρχικών δικαιωμάτων (και όχι μόνο την επικράτεια) προκειμένου το κόμμα του να υπερψηφίσει. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να ισορροπήσει την σφοδρή κριτική που θα δεχθεί από την κυβέρνηση για το «όχι» στην Συμφωνία σχολιάζοντας την πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Πάντως, για ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει και ο επιπροσθέτως πονοκέφαλος των εσωκομματικών ενστάσεων για την γραμμή που ακολουθεί το κόμμα καθώς στελέχη όπως ο κ. Νίκος Φίλης, φέρονται να διαφωνούν επι της αρχής με την Συμφωνία αλλά και με την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και να ζητούν την καταψήφισή της σε κάθε περίπτωση.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, την περασμένη Τρίτη, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, συνυπογράψαμε μαζί με τον Πρόεδρο Macron τη Συμφωνία για τη νέα Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδος – Γαλλίας. Είναι μία συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.

Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται σήμερα ενώπιον της Βουλής, καθιστώντας έτσι και τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική. Γιατί η ψήφισή του θα σημαίνει πολλά και κρίσιμα. Τη θωράκιση της πατρίδας μας στην ταραγμένη Μεσόγειο και ταυτόχρονα το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Την ενδυνάμωση, επίσης, της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ μέσω της σημαντικής ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αλλά και τη θεμελίωση, παράλληλα, ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης με ευρύτερη ακτινοβολία.
Αυτή η πολυεπίπεδη διάσταση της Ελληνογαλλικής σύμπραξης την κάνει πρωτοπόρα. Γιατί τα εθνικά της πλεονεκτήματα πιστεύω ότι είναι σε όλες και σε όλους σαφή.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε -όπως υπενθύμισε και ο κ. Υπουργός χθες- ποιος απειλεί ποιόν με casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι μία πολύ ισχυρή, νομική αμυντική δικλίδα, με ρητή αναφορά στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η χώρα μας, άλλωστε, διαπραγματευόταν από το 1974, από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μία τέτοια συμφωνία. Και να που σήμερα γίνεται χειροπιαστή πραγματικότητα πάλι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως πραγματικότητα είναι επίσης ότι αυτή η νέα εταιρική σχέση μας με την Γαλλία πλαισιώνεται και με την προσθήκη στο στόλο μας τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra. Είναι πλοία τα οποία, όπως καλά γνωρίζετε, αποτελούσαν διακαή πόθο του Ναυτικού μας. Και με ανοιχτή την προοπτική απόκτησης ενός ακόμα αριθμού κορβετών η Ελλάδα θα διαθέτει σκάφη επιφανείας αντάξια των δυνατοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια.

Όλα αυτά δεν υπήρχαν μέχρι χθες όπως υπάρχουν τώρα. Μαζί με τα 24 Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα πρώτα εκ των οποίων θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους, τα τελευταίας γενιάς ελικόπτερα Romeo -για αυτούς που γνωρίζουν τα καλύτερα στον κόσμο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο- τις τορπίλες βαρέως τύπου των υποβρυχίων μας και τον νέο εξοπλισμό του Λιμενικού και της συνοριοφυλακής.

Όπως επίσης σήμερα υπάρχουν και οι Συμφωνίες μας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει μία συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Υπάρχουν σχήματα κοινής δράσης με το Ισραήλ και με πολλές γειτονικές χώρες. Και, ασφαλώς, η επικείμενη επέκταση της αμυντικής συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για μία πενταετία.

Έχω πει εξάλλου ότι για αυτή την κυβέρνηση άμυνα και διπλωματία είναι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας.

Σαφής ωστόσο είναι και ο ευρωατλαντικός χαρακτήρας αυτής της νέας εταιρικής σχέσης, καθώς την υπογράφουν δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία ταυτόχρονα είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Κινείται άλλωστε και στην ίδια λογική, στην κατεύθυνση, και του Γαλλογερμανικού Συμφώνου του Άαχεν που είχε προηγηθεί. Και αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα τέτοιες εγγυήσεις από το Παρίσι δεν είχαν λάβει άλλες πρωτεύουσες με εξαίρεση το Βερολίνο. Στο εξής, λοιπόν, θα τις έχει και η Αθήνα.

Εμβαθύνεται έτσι η συνεργασία των χωρών του νότου της ηπείρου μας και αποκτά νέο περιεχόμενο η προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Μεσόγειο. Ενώ ταυτόχρονα οικοδομείται και η κοινή διαλειτουργική μας άμυνα, καθώς Rafale θα πετούν σε λίγο όχι μόνο στις γαλλικές και στις ελληνικές αλλά και στις κροατικές μοίρες. Και τα πλοία τα οποία αποκτούμε είναι ουσιαστικά τα ίδια πλοία με αυτά τα οποία αποκτά και το Γαλλικό Ναυτικό.

Όμως ταυτόχρονα θα συγκροτείται και μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική. Παντού όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα.

Τα παραπάνω είναι προπλάσματα της ισχυρής, αυτόνομης και αυτοδύναμης Ευρωπαϊκής Ένωσης του αύριο. Γιατί συμμερίζομαι και εγώ την άποψη του Προέδρου Macron ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Πράγματι, είναι καιρός να αντιστοιχηθεί η οικονομική μας ισχύ με την αμυντική μας ικανότητα. Η ήπειρός μας, άλλωστε, δεν διαθέτει μόνο Ιστορία και πολιτισμό, αλλά πλουτοπαραγωγικές πηγές, τεχνογνωσία, επιστημονικά μυαλά, άξια εργατικά χέρια, δυνάμεις που, αν τεθούν όλες στην ίδια τροχιά, από παθητικό παρατηρητή θα την ξανακάνουν ενεργό πρωταγωνιστή.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους λαούς μας από την ένωσή τους», υπογράμμιζε ένας από τους πατέρες της ενωμένης Ευρώπης, ο Jean Monnet. Και τα λόγια του παίρνουν σήμερα άλλη διάσταση μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Κοινά προβλήματα όπως το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, η ασφάλεια απέναντι στην τρομοκρατία, η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση δεν θα βρουν απαντήσεις σε μεμονωμένες λύσεις. Συνεπώς, οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίοι πραγματιστές, χαράσσοντας με θάρρος το δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσής μας, που πιστεύω ακράδαντα ότι είναι μονόδρομος για το μέλλον της.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης με την Γαλλία. Γιατί -θα το ξαναπώ- είναι η πρώτη τέτοια διευρωπαϊκή συμφωνία που διατυπώνει ρητά την πρόβλεψη αμοιβαίας ένοπλης συνδρομής εάν απειληθεί η επικράτεια ενός από τους δύο συμβαλλόμενους. Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, τη μόνη ευρωπαϊκή πυρηνική δύναμη. Και τη μόνη χώρα της Ένωσης που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτόχρονα, ο εθνικός μας στόλος αποκτά τρεις φρεγάτες τελευταίας γενιάς στο πλαίσιο ενός μελετημένου σχεδίου αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και εδώ θέλω να τονίσω κάτι σημαντικό: αν και η θωράκιση της πατρίδας μας αξίζει πάντα περισσότερα από όσα κοστίζει ο σχεδιασμός μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος, δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες.
Η τιμή των φρεγατών έφτασε τελικά πολύ χαμηλότερα της αρχικής προσφοράς, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση του τιμήματος απλώνεται σε βάθος χρόνου αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής, καθώς ουσιαστικά συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί, παίρνοντας τη θέση παραγγελιών του Γαλλικού Ναυτικού στη γραμμή παραγωγής των ναυπηγείων της Γαλλίας.

Γιατί, ξέρετε κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, το προπολεμικό δίλημμα «ψωμί ή κανόνια», δεν ισχύει πια στις μέρες μας. Η χώρα μας σε αυτή την συγκυρία και σε αυτή τη χρειάζεται, και μπορεί, και θα έχει και τα δυο. Άλλωστε, δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία που να την χρηματοδοτεί. Αλλά ούτε και η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την ασφάλεια που οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ενεργητική διπλωματία μπορούν να εξασφαλίσουν.

Συνεπώς, όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων.
Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται, βεβαίως, και για τον Στρατό Ξηράς. Γιατί η χώρα μας έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την εποχή της αμυντικής εγκατάλειψης υπό το ανόητο δόγμα ότι «θα το ρισκάρουμε» με τους γείτονες χωρίς να προστατευόμαστε.
Η πρώτη φρεγάτα μας θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025. Εκεί όπου κάποιοι συνοδοιπόροι σας άπλωναν κόκκινα χαλιά και προσκυνούσαν τα νερά σε κιτς τελετές για τους Σαλαμινομάχους.

Όλα αυτά γιατί πρέπει να κρινόμαστε αλλά δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Γιατί μόνο έτσι τελικά συγκρινόμαστε.
Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι πλέον σε νέα ρότα. Δεν απειλεί, ούτε όμως και απειλείται. Αντίθετα, διευρύνει τις συμμαχίες της. Πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Και με Συμφωνίες όπως η σημερινή γίνεται από απλός δέκτης, δυναμικός πάροχος ασφάλειας, στη Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Με άλλα λόγια, εντάσσει την άμυνά της στη στρατηγική της αντίληψη και την γεωπολιτική της θεώρηση. Δίπλα, πάντα, στα ισχυρά διπλωματικά και νομικά μας επιχειρήματα. Πιστεύω ότι αυτή είναι η εθνική αντίληψη ενός ισχυρού, ενός σύγχρονου κράτους. Γι’ αυτό και όποιος δεν αντιλαμβάνεται τον αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας δεν μπορεί παρά να μιλά ουσιαστικά από τη θέση του επιτιθέμενου.

Ταυτόχρονα όμως δεν μπορεί να ακούγονται και υπερβολές περί «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης. Τι είναι αυτό άραγε; Δεν καταλαβαίνω. Καταγγελία; Γιατί σε όποιον το ισχυρίζεται του απαντώ: ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Το λέει η γεωγραφία, το επιβεβαιώνει η Ιστορία και το σφραγίζει ο πολιτισμός. Εκτός αν θέλετε να αλλάξετε τη θέση της Ελλάδος στο χάρτη και να μας μεταφέρετε εκεί όπου είναι η Δανία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία τέτοια πολιτική αντιλαμβάνεστε ότι υπερβαίνει τα χρονικά όρια των συνταγματικών θητειών. Και η επιτυχία αυτή δεν είναι επιτυχία μόνο της κυβέρνησης, είναι πρωτίστως επιτυχία της χώρας. Μια παρακαταθήκη για τον τόπο που θα διατρέχει τις επόμενες γενιές. Αν λοιπόν είναι ιστορική η σημασία της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – Γαλλίας, ιστορική πρέπει να είναι και η ευθύνη της υποδοχής της.

Οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη απαντήσει με ένα υπερήφανο «ναι». Κάθε «όχι» λοιπόν που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα «όχι» στη δική τους βούληση.

Κύριε Τσίπρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνομαι σε εσάς διότι έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας πρόθεση, παρακολουθώντας και τη συζήτηση στην Επιτροπή, και σας καλώ ευθέως σήμερα, την κάθε μία και τον κάθε έναν ξεχωριστά να την αναθεωρήσετε.

Μην επαναλάβετε το λάθος το οποίο κάνατε στη Συμφωνία με την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όπου ψηφίσατε «παρών». Μη μας ξαναπείτε πάλι ότι θέλατε αλλά «δεν προκάνατε», όπως στη Συνθήκη με την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

Και μην οχυρωθείτε πάλι πίσω από το αμήχανο «παρών» που ψηφίσατε στη Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής αρωγής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως σας είπα, είναι μία Συμφωνία με πολλές ομοιότητες με την Ελληνογαλλική. Θα επαναλάβω και σήμερα ότι το «παρών» σημαίνει «απών» από το Εθνικό Μέτωπο, ενώ το συμφέρον της χώρας μας θέλει σήμερα όλους παρόντες.

Άλλωστε, κ. Κατρούγκαλε, στην αρχική σας ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε ορθές επιλογές τόσο την αμυντική σύμπραξη με την Γαλλία όσο και την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού. Τι μεσολάβησε ακριβώς και μέσα σε λίγα 24ωρα αυτό το «ναι» έγινε «ίσως» και μετά -από ό,τι αντιλαμβάνομαι- γίνεται «όχι». Αλήθεια, τι φωνές ακούστηκαν στις κομματικές σας συνάξεις και στις συνεδριάσεις των βουλευτών σας; Και ποιος τελικά αποφάσισε να εμφανιστείτε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση;

Άκουσα ότι προβάλετε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι να υπάρξουν -λέτε- δεσμεύσεις ότι η γαλλική συνδρομή θα αφορά τις θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και την υφαλοκρηπίδα των δύο κρατών. Απαντώ: γνωρίζετε πολύ καλά ότι εκ των υστέρων δεσμεύσεις σε μία διεθνή Συνθήκη δεν μπορούν να προστεθούν. Δεύτερον, γνωρίζετε -φαντάζομαι- πολύ καλά ή θα σας τα έχει εξηγήσει ο κ. Κατρούγκαλος, κ. Τσίπρα, ότι ο όρος «επικράτεια», την οποία ρητά προστατεύει η εταιρική σχέση, περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα.

Και τρίτον, η Συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, που καλύπτουν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα προσθέσω επίσης ότι η Συμφωνία περιλαμβάνει μία γενική δέσμευση αμυντικής συνδρομής στην περίπτωση επίθεσης, ανεξάρτητα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, από τόπο ή αφορμή. Γι’ αυτό και η αναφορά στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι τόσο σημαντική.

Και φαντάζομαι ότι γνωρίζετε -θα σας τα έχει εξηγήσει ο κ. Κατρούγκαλος- ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας. Έτσι δεν είναι, κ. Κατρούγκαλε; Γι’ αυτό άλλωστε σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν είναι κ. Κατρούγκαλε και κ. Τσίπρα;

Όλα αυτά, κ. Τσίπρα, εσείς που έχετε διατελέσει και Πρωθυπουργός θα έπρεπε να τα ξέρετε. Δεν μπορείτε λοιπόν να τα ξεπερνάτε μηδενίζοντας πλεονεκτήματα που για πρώτη φορά αποκτά η Ελλάδα. Διότι ποτέ άλλοτε μια τόσο ισχυρή σύμμαχος δεν βρέθηκε δίπλα στην πατρίδα μας ως εγγυητής της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και αν χρειαστεί και εν όπλοις. Και μάλιστα υπό ένα διεθνές νομικό καθεστώς που, όπως σας εξήγησα, ευνοεί τις ελληνικές θέσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι το παρελθόν σας, σας εκδικείται. Από το χθεσινό «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες. Είναι πραγματικά κρίμα.

Αλλά και η δεύτερη προϋπόθεση που αφορά στο άρθρο 18 της συμφωνίας είναι έωλη. Τι μας λέτε δηλαδή; Ότι εμείς πρέπει να ζητάμε από τους Γάλλους να μας συνδράμουν αλλά εμείς δεν πρέπει να συνδράμουμε εάν αυτό ζητηθεί από τη Γαλλία. Να ψηφιστεί δηλαδή μια ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής χωρίς αυτή να είναι καν αμοιβαία. Συγγνώμη, είναι σοβαρή αυτή θέση υπεύθυνου κόμματος, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Και, επιτέλους, σταματήστε να διακινείτε σε αυτή την αίθουσα ψέματα. Γιατί μιλάτε για δήθεν μάχες, πιθανές μάχες, εμπλοκή των στρατιωτών μας στην Αφρική, όταν ένοπλη -το τονίζω- εμπλοκή προβλέπεται μόνο στο άρθρο 2, εάν απειληθεί η επικράτεια μιας εκ των δύο χωρών. Ενώ άλλα σημεία πράγματι κάνουν λόγο για συνεργασία σε προβλήματα όπως είναι το μεταναστευτικό σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος.

Και για να μιλήσουμε, λοιπόν, κ. Τσίπρα λίγο για την περιοχή του Σαχέλ. Δεν γνωρίζετε, κ. Τσίπρα, ότι στο Σαχέλ σήμερα δραστηριοποιούνται, στα πλαίσια της επιχείρησης Takuba, οκτώ ευρωπαϊκές χώρες; Εξ όσων γνωρίζω καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία. Δεν γνωρίζετε, κ. Τσίπρα, και δεν ήσασταν στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια όταν μετ’ επιτάσεως στα Συμπεράσματα γινόταν αναφορά στην περιοχή του Σαχέλ, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πού ήσασταν εσείς, κ. Τσίπρα, τότε;

Θα σας πω πού ήσασταν. Μιλούσατε εκ του ασφαλούς, διότι ως συνέχεια μίας από αυτές τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέτρεξα λίγο στα πρακτικά μου και για να δείτε τι βρήκα. Τι βρήκα, λοιπόν; Ένα tweet σας μαζί με διάφορους Αφρικανούς ηγέτες που τι λέει; «Η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες της Αφρικής οι οποίες δοκιμάζονται, αντιμετωπίζουν προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, της φτώχειας και της τρομοκρατίας». Πόσο άλλη υποκρισία, κ. Τσίπρα;

Το τελευταίο καταφύγιο το οποίο αναζητάτε, κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου ο οποίος προτείνει να ενισχυθεί η Συμφωνία με ορισμένες πρόσθετες δηλώσεις. Ευτυχώς, βέβαια, που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και το έκανε, γιατί αν και τον επικαλείται συχνά τελευταία ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμάμαι ότι τον θέλατε στη φυλακή για τη Novartis. Λοιπόν, μέχρι και αυτή η επίκλησή σας δυστυχώς κατέρρευσε υπό το βάρος της ιστορικής σημασίας της σημερινής συζήτησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιχείρημα που να αμφισβητεί την ιστορική σημασία της νέας Συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια. Πρόκειται για μία ασπίδα προστασίας μας, προστασίας της ακεραιότητάς μας απέναντι σε απειλές που προέρχονται δυστυχώς από χώρες που τύποις, στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είναι σύμμαχοί μας.

Αποτελεί όμως, και όπως σας εξήγησα, και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Είναι μία προβολή σταθερότητας και ειρήνης στην Μεσόγειο. Ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδη αναφορά.

Δεν έχω λοιπόν σήμερα να πω πολλά περισσότερα εδώ, στη Βουλή. Εξάλλου η συζήτηση υπήρξε ευρεία και στο κοινοβούλιο και στη δημόσια σφαίρα. Θα κλείσω επισημαίνοντας τη σοβαρή παράδοση που έχει κατακτήσει η Δημοκρατία μας, τα κόμματα, τουλάχιστον τα κόμματα εξουσίας, να συμφωνούν όταν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφάλειας. Και θα χαιρετίσω τη στάση του Κινήματος Αλλαγής που, παρά τις επιφυλάξεις του, φαντάζομαι θα μας τις παρουσιάσει στη συνέχεια και η Πρόεδρός του, στηρίζει επί της αρχής τη Συμφωνία.

Γι’ αυτά ακριβώς, για τα θέματα εθνικής άμυνας, μιλάει μόνο η πατρίδα και κανένα κόμμα. Και στο όνομα αυτής ακριβώς της παράδοσης θα καλέσω και πάλι τους βουλευτές, ιδίως τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναθεωρήσουν τη στάση τους στην ψηφοφορία που ακολουθεί. Ειδικά σε αυτήν την συγκυρία, που η Τουρκία προχωρά στο πρωτοφανές βήμα να αμφισβητήσει ανοιχτά την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή, δήθεν, δεν είναι αποστρατικοποιημένα.

Το μήνυμα, λοιπόν, το οποίο πρέπει να εκπέμψει σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. Γι’ αυτό και ο καθένας και η καθεμία μας καλείται να αντιμετωπίσει την ψήφο του ως τη δική του ατομική υπογραφή κάτω από μια Συμφωνία η οποία θωρακίζει την Ελλάδα. Και ως ένα δικό του «ναι» στην αυτόνομη, στην αυτοδύναμη Ευρώπη του μέλλοντος.
Αυτές οι υπογραφές θα μείνουν για πάντα στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Και θα αποτελέσουν για τους ιστορικούς του μέλλοντος έναν κατάλογο πατριωτικού χρέους. Και από αυτόν τον κατάλογο δεν πρέπει να λείψει κανένα όνομα. Κανένα όνομα Έλληνα βουλευτή. Η ευθύνη, λοιπόν, είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της Ιστορίας.
Σας ευχαριστώ.

LIVE ΒΟΥΛΗ ΕΔΩΔείτε επίσης.