Μητσοτάκης: Δικαιοσύνη και θεσμοί διαλύονται από την κυβέρνηση
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Από το βήμα της γ.σ., ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν ισοπεδώνει μόνο οικονομικά τη χώρα, αλλά διαλύει τους θεσμούς και πλήττει τη δικαιοσύνη.
Κατά τον ίδιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκαλούν μεθοδεύσεις, δημιουργώντας κλίμα αναταραχής στους κόλπους της δικαιοσύνης και ανασφάλειας δικαίου στην ελληνική κοινωνία.
«Για πρώτη φορά», συνέχισε, «η δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακισθεί απέναντι στην συστηματική υπονόμευση του κύρους και της λειτουργίας της που συντελείται με ευθύνη της κυβέρνησης».
Χαιρετίζοντας τη στάση των λειτουργών της δικαιοσύνης, επισήμανε ότι αυτή λειτουργεί ως θεσμικό ανάχωμα στις επιδιώξεις μιας κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξουσίας ως «ένα σύστημα επιβολής της βούλησής της, πέρα και έξω από το θεσμοθετημένο σύστημα κανόνων και αρχών».
[irp posts=”88405″ name=”Διάγγελμα Τσίπρα: Παραβίαση των συμφωνιών και δικαίωση του Σόιμπλε”]
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε παράλληλα, πως «η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης κάθε δημοκρατικής κοινωνίας» και πρόσθεσε ότι «το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και της επιβολής του νόμου είναι βασικό αγαθό ενός Κράτους Δικαίου».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας μία σειρά θεσμικών αλλαγών, όπως:
Περιορισμό της άσκοπης καταπόνησης των δικαστών λόγω υπερφόρτωσης των πινακίων των ακροατηρίων. Απλοποίηση νομοθεσίας: Με κωδικοποίηση βασικών νομοθετημάτων.
Περιορισμό διαδικασίας Δικαστικών Συμβουλίων για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων.
Ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών: Με παροχή κινήτρων σε διαδίκους για προσφυγή σε Διαμεσολάβηση, Διαιτησία.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, θα πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα του τρόπου επιλογής των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτησή τους από τα κυβερνητικά όργανα.