Tο ζήτημα της επιστροφής των Ελγινείων Μαρμάρων θα θέσει στη Λιζ Τρας κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σε μια εποχή που η Λιζ Τρας θα προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά κάποιο τρόπο στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία [της Βασίλισσας], θα είναι μια φανταστική χειρονομία και αυτό θα της πω», δήλωσε ο Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Matthew Campbell την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα που φιλοξενείται σήμερα στους Sunday Times.
«Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι και ο βασιλιάς Κάρολος θα είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα αυτό, πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που βασίζεται στα όσα έχουν συζητήσει οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας.
Γράφουν οι Sunday Times:
«Ένθερμος υποστηρικτής της καθαρής ενέργειας – ”ένα πάθος μου΄΄- ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει “καλή προσωπική σχέση” με τον βασιλιά Κάρολο. Αν και αποδέχεται ότι “θα είναι ουδέτερος [σσ ως βασιλιάς δεν έχει δικαίωμα να εκφράζει άποψη]”, πιστεύει ότι ο βασιλιάς είναι υποστηρικτικός με βάση τις συζητήσεις “υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως πρίγκιπας της Ουαλίας”, όταν συναντήθηκαν στο Dumfries House, πριν από έξι μήνες, ετά από πρόσκληση του Καρόλου. «Οι δυο τους», γράφουν οι Sunday Times, «λέγεται ότι έχει καλή προσωπική σχέση».
Ο βασιλιάς, σημείωσε ο Κ.Μητσοτάκης, έχει “ελληνική κληρονομιά την οποία εκτιμά και αγαπάει πολύ”. Κάποτε συχνός επισκέπτης στο Άγιο Όρος, την αρχαία ορθόδοξη μοναστική κοινότητα, είπε σε μια κρατική συγκέντρωση στην Αθήνα πέρυσι: “Η Ελλάδα κατέχει εδώ και καιρό την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, άλλωστε, η Ελλάδα είναι η χώρα του παππού μου και της γέννησης του πατέρα μου”».
Οι Sunday Times προσθέτουν ότι οι «συνομιλίες φέτος μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων αξιωματούχων έχουν αναζωπυρώσει τις προσδοκίες για μια σημαντική εξέλιξη στο θέμα των μαρμάρων.
«Νομίζω ότι το κλίμα αλλάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι, μετά από δεκαετίες αμυντικότητας, το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να είναι έτοιμο να κάνει μια συμφωνία.
Σε ότι αφορά την συνάντησή του τον προκάτοχο της Λιζ Τρας ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών αλλά στη συνέχεια συντάχθηκε με την επίσημη γραμμή της Βρετανίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».
«Εξετάζουμε ενεργά τις επιλογές μας και θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί και με το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Λονδίνο στα τέλη του επόμενου μήνα.
Και προσθέτουν οι Sunday Times: «Είναι κατανοητό ότι επιδιώκεται μια συμφωνία που θα τερματίσει το πικρό, 200 ετών αδιέξοδο για το ζήτημα της ιδιοκτησίας, θεωρώντας ότι τα γλυπτά, τα οποία η Ελλάδα πάντα ισχυριζόταν ότι είχαν κλαπεί, δεν ανήκουν σε μία μόνο χώρα ή μουσείο αλλά στον κόσμο. Απλώς θα τύχαινε να κατοικούν στην Αθήνα».
Και συμπληρώνουν: «Ένα “Σχέδιο Παρθενώνας”, εν τω μεταξύ, που υποστηρίζεται από Έλληνες και Βρετανούς ακτιβιστές, προωθεί την ιδέα μιας “πολιτιστικής σύμπραξης” που προβλέπει εκθέσεις στο Λονδίνο άλλων ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών με αντάλλαγμα την επιστροφή των μαρμάρων».
Το δημοσίευμα των Sunday Times αναφέρεται και στη δημοσκόπηση της YouGov τον περασμένο Νοέμβριο που έδειξε ότι το 59% των Βρετανών ερωτηθέντων πίστευε ότι τα μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα και μόνο το 18% ήθελε να παραμείνουν στη Βρετανία (οι υπόλοιποι δεν είχαν άποψη).
Το οικονομικό θαύμα της Ελλάδας
Γράφουν οι Sunday Times: «Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, ο Μητσοτάκης πιστώνεται τη μεθόδευση ενός οικονομικού θαύματος στην Ελλάδα.
Πριν από μια δεκαετία ήταν μία από τις PIGS, ένα υποτιμητικό ακρωνύμιο για την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, των οποίων οι οικονομίες αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες.
Οι επικυρίαρχοι της ΕΕ στον βορρά υπέβαλλαν την Ελλάδα σε συνεχή κριτική ως οικονομικό παρία. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί σε ίνδαλμα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, αφού απέκρουσε τους λαϊκιστές και την πανδημία και έκανε την Ελλάδα μαγνήτη για ξένες επενδύσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξής της – πάνω από 5% φέτος – είναι ο φθόνος των πρώην επικριτών της και η απόδειξη ότι ένα PIG (σσ γουρούνι) μπορεί να πετάξει.
Ο τουρισμός, ένα παραδοσιακό στήριγμα, ανθεί με το 2022 να αναμένεται να είναι το καλύτερο καλοκαίρι μέχρι σήμερα. Οι Αμερικανοί που ξοδεύουν πολλά χρήματα έκαναν τη «μεγάλη διαφορά», δήλωσε ο Μητσοτάκης.
Ο Μητσοτάκης, επίσης, είχε μια εξαιρετική εμπειρία φέτος, καθώς έγινε ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που μίλησε σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον, όπου κέρδισε το χειροκρότημα για την ευθεία υπεράσπιση της Ουκρανίας.
Στην είσοδο του γραφείου του βρισκόταν ένα μπολ με νερό και ένα κρεβάτι ενός σκύλου: Το πραγματικό αφεντικό του αρχοντικού [σσ του Μεγάρου Μαξίμου] είναι ο Peanut, ένας πρώην αδέσποτος σκύλος που τον περιποιήθηκαν πολύ. “Τον πήρα από το καταφύγιο“, είπε ο Μητσοτάκης, ταΐζοντας τον σκύλο με μια λιχουδιά. “Για την ακρίβεια, νομίζω ότι αυτός με διάλεξε”.
Tι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις
Στη συνεντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα επικαιρότητας όπως στο θέμα των υποκλοπών. «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα», λέει στο βρετανικό μέσο.
Προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης: «Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».
«Ο Ερντογάν κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα»
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στους Sunday Times αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, κατηγόρησε την Τουρκία για fake news και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται επίσης στην αμερικανική έκθεση περί ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι η «ιδέα» ήταν να χρηματοδοτηθεί ένα τηλεοπτικό δίκτυο φιλικό προς τη Μόσχα και τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι «έχει μία εφημερίδα που στήθηκε με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει εμένα και τη σύζυγό μου».
Κλείνοντας τη συζήτησή του με τον Βρετανό δημοσιογράφο, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία τόνισε ότι «πρέπει ακόμη να είμαστε προσεκτικοί». «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κλονιστεί αν κάνεις λάθος στην πολιτική, φανταστείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα».
Υπαινισσόμενος τα δημοσιονομικά προβλήματα της Βρετανίας υπό τη νέα διοίκηση Τρας, αστειεύτηκε, κλείνοντας: «Αν χρειάζεστε εμπειρία στην αντιμετώπιση του ΔΝΤ, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε».