Νέα διάσταση στη δικαστική έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών δημιουργεί η…παρέμβαση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής διά του νομικού εκπροσώπου του κ. Αργύρη Καρρά, ο οποίος ήταν και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διακυβέρνηση 2004 – 2009.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει πανηγυρικά τις αποκαλύψεις του Rizopoulos Post ήδη από τον Σεπτέμβριο (αυτός λόκαρε τον Καραμανλή κατ’εντολή των Αμερικανών), αλλά ταυτοχρόνως νομιμοποιεί και την έρευνα που διεξάγει ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς κ. Δημήτρης Φούκας.
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής λίγο πριν κλείσει η δικογραφία, στο πλαίσιο της οποίας διενεργήθηκαν ανακρίσεις που κράτησαν από το 2010 ως σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός λύει τελικώς τη σιωπή του εφ’ όσον θα παρασταθεί προσωπικώς στη δίκη, την οποία αναμένεται να προσδιορίσει το Συμβούλιο Εφετών.
Όπως εξηγούν δικαστικές πηγές, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (αρθρ. 370Α’) παρέχει το δικαίωμα στον κ. Καραμανλή να παρίσταται ως πολιτική αγωγή, αφού κι ο ίδιος ήταν θύμα στην υπόθεση των υποκλοπών μέσω της εταιρείας Vodafone, συμφώνως προς το διαβιβαστικό. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτήν την υπόθεση έγινε παρακολούθηση 107 προσώπων (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν πρώην υπουργοί και πολίτες), τα ονοματεπώνυμα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία μαζί με τους τηλεφωνικούς αριθμούς που είχαν «παγιδευτεί». Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλούς αριθμούς συμπεριλαμβόνται οι αριθμοί 3,4,5 στις θέσεις των πέμπτου, έκτου και εβδόμου ψηφίου.
Ποιοι κρύβουν τον «Μίστερ Μπαζ»
Προσέξτε τώρα μια πτυχή που δίνουν καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν τι συνέβη κατά την αποκάλυψη της υπόθεσης: Όπως εξελίσσεται το θέμα μπορεί να λάβει και πολιτικές διαστάσεις που θα αγγίξουν όχι μόνο την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών στην τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την τότε κυβέρνηση, δηλαδή τον τότε υπουργό κ. Χρίστο Βερελή και τον τότε υφυπουργό κ. Μανώλη Στρατάκη, αλλά και άλλα πρόσωπα πολύ κοντά στο περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη ή και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών του με ανοικτούς και πολυεπίπεδους διαύλους επικοινωνίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Ίσως γι’ αυτό τον λόγο έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης εδώ κι ένα χρόνο ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, ο οποίος είναι γνωστός στις υπηρεσίες ως «Μίστερ Μπαζ». Πρόκειται για τον 66χρονο, σήμερα, ελληνοαμερικανικής καταγωγής πράκτορα της CIA Ουΐλλιαμ Μπαζ ή Μπάζιλ ο οποίος είχε «λοκάρει» τον κ. Καραμανλή.
Μετά την αποκάλυψή του αποσύρθηκε από τη CIA και διέμενε στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ με τη σύζυγό του Ειρήνη και ερχόταν κάθε καλοκαίρι για διακοπές στην Κάρπαθο.
Από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε ο κ. Φούκας κινήθηκε η διαδικασία πρόσκλησης του «Μίστερ Μπαζ» να καταθέσει σχετικά με τις υποκλοπές, «κάποιοι τρίτοι δεν επέτρεψαν στον Ουΐλλιαμ Μπαζ να ταξιδεύσει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας» λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Ο κ. Φούκας ζητεί από τον Εισαγγελία Εφετών να ολοκληρώσει τον καταλογισμό ευθυνών εναντίον του «Μίστερ Μπαζ» για κατασκοπεία.
Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί επίσης δύο στελέχη της ΕΥΠ, η κ. Παντελάκη και ο κ. Σπατιώτης, καθώς και πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
Η δράση του Αμερικανού πράκτορα
Ο «Μίστερ Μπαζ» πήρε φύλλο πορείας από τη CIA για την Αθήνα το χειμώνα του 1996, σύμφωνα με διπλωματικές και δικαστικές πηγές, μετά την εκτόνωση της κρίσης στα Ύμια κι ενώ πρέσβης των ΗΠΑ ήταν ο κ. Νίκολας Μπερνς. Εμφανιζόταν ως «επιχειρησιακός αναλυτής» του δεκαμελούς κλιμακίου της CIA στην Αθήνα (σ.σ. προσέξτε τη διατύπωση της ιδιότητάς του και ποιοι χρησιμοποιούν ανάλογες διατυπώσεις σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και επικοινωνία με δημοσιογράφους ως σήμερα).
Ο λόγος της άφιξής του στην Αθήνα ήταν οι καλές προσβάσεις και οι φιλίες που διατηρούσε με στελέχη της ΕΥΠ. Επίσης, μιλούσε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, διατηρούσε γνωριμίες με στελέχη που υπηρετούσαν στο κτήριο «Αστέρας» του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.
Στο ένα υπουργείο εμφανιζόταν ως «κύριος Μάρκου» και στο άλλο πήγαινε ως «Μάρκος Πέτρου», ψευδώνυμο το οποίο χρησιμοποίησε για να αγοράσει μέσω της συζύγου του από κατάστημα τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά το καρτοκινητό με το οποίο αποκαλύφθηκε. Προσέξτε μια λεπτομέρεια που έδωσε νέα διάσταση στη δικαστική έρευνα: Το κατάστημα τηλεφωνίας στον Πειραιά βρίσκεται πολύ κοντά σε σημείο όπου έγινε χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», λίγο πριν από τα μεσάνυκτα της Τετάρτης 5 Μαΐου 1999.
Είχε συμμετάσχει μάλιστα σε κοινές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις όπως αυτή που είχε τον κωδικό «Δίχτυ». Οι δικαστικές Αρχές έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία και τις πληροφορίες, ζήτησαν αντίγραφα εγγράφων από την ΕΥΠ, αλλά με το πρόσχημα των διαβαθμίσεων απορρήτου δεν τα έλαβαν ποτέ.
Οι πράκτορες και οι «επιχειρήσεις»
Άμεσοι συνεργάτες του ήταν ο Έρικ Π. που είχε πολυετή θητεία σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, καθώς και ο Ντέιβιντ Σπ., ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «Νο2» του κλιμακίου που διατηρούσε η CIA στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο «Μίστερ Μπαζ» ήταν πάντα ο 4ος ή ο 5ος στην ιεραρχία του κλιμακίου της CIA αλλά περιγραφόταν ως ο υπ” αριθμόν 1 στα επιχειρησιακά ζητήματα χάρη στις προσβάσεις που διατηρούσε στην Αθήνα.
Επίσης επιβεβαιώθηκε η πληροφορία που είχαμε γράψει πέρυσι τον Σεπτέμβριο ότι ο «Μίστερ Μπαζ» είχε χρησιμοποιήσει την Αθήνα ως σταθμό για αποστολές στη Μέση Ανατολή ενώ θήτευσε για σειρά ετών στο Αφγανιστάν. Κατά την παραμονή του στην Αθήνα έψαξε τα πάντα που αφορούσαν στη δράση, την εργασία και τις επαφές του κ. Άλεξ Ρόντου (στενού φίλου και συνεργάτη του κ. Γιώργου Παπανδρέου).
Ύστερα από μια δήλωση που έκανε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος ενδιαφέρθηκε πολύ για το δυστύχημα του πρωθυπουργικού αεροσκάφους Φάλκον, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Ζητούσε μάλιστα από δημοσιογράφους να ερευνήσουν αν ήταν τυχαίο περιστατικό ή επιβεβαιωνόταν η αίσθηση που καλλιεργούσαν ορισμένοι πολιτικοί εκείνη την εποχή, το 1999, πως επρόκειτο για «πολιτική δολοφονία» στο πλαίσιο διαφόρων περίεργων σχεδιασμών περί το Κυπριακό.
Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος στην έρευνα για το αποκαλούμενο «Σχέδιο Πυθία» το οποίο προέβλεπε αποσταθεροποίηση της χώρας και δολοφονική απόπειρα εναντίον του κ. Κώστα Καραμανλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ήδη κι έχουν δημοσιευθεί από το “RP” γίνεται λόγος για τα τηλεγραφήματα που βρέθηκαν στα Wikileaks, την άρση τηλεφωνικών απορρήτων και την εμπλοκή προσώπων, αλλά και για την κινηματογραφικής διάστασης καταδίωξη που έγινε για τον εντοπισμό ξένων πρακτόρων που είχαν στήσει ενέδρα στον πρώην πρωθυπουργό.