Το θέμα της παρακολούθησης του κινητού Ανδρουλάκη εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις και θα απασχολήσει τη Βουλή η οποία θα ανοίξει νωρίτερα, καθώς η κυβέρνηση έκανε δεκτό σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η Βουλή αντί για τις 31 Αυγούστου θα ανοίξει στις 22 του μηνός προκειμένου να συζητήσει το θέμα των υποκλοπών.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του είχε επισημάνει ότι ήταν πολιτικά λάθος η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ.
«Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα έσπευσε να υποστηρίξει το κρίσιμο έργο της ΕΥΠ στον τομέα της εθνικής ασφάλειας σημειώνοντας πως «Η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα. Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αποστροφή Μητσοτάκη για ξένες σκοτεινές δυνάμεις. «Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη. Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Είμαστε όμως μια Δημοκρατική πολιτεία. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών», είπε χαρακτηριστικά.
Προειδοποίησε επίσης ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία συμφώνησε πάραυτα η κυβέρνηση «δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας».
Μάλιστα, προανήγγειλε δέσμη 4 μέτρων για την ενίσχυση ελέγχου και λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε δημιουργικές προτάσεις από τις πολιτικές δυνάμεις.
Ενίσχυση εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ
Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα
Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για ενίσχυση εσωτερικού ελέγχου, διαφάνειας, εξωστρέφειας και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επιπλέον δικλίδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, που αφορούν στην επαναφορά από της έγκρισης και από Εισαγγελέα Εφετών, εκτός του Εισαγγελέα της ΕΥΠ.
Η δήλωση Μητσοτάκη πάντως προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα και ζήτησε να διακόψει τις θερινές της διακοπές η Βουλή για να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αίτημα το οποίο έκανε αμέσως δεκτό η κυβέρνηση. «Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα ζητώντας να ανοίξει η Βουλή και να συζητήσει το θέμα των παρακολουθήσεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τον ενημέρωσε ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.
Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα «η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο» και «ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του λίγο αργότερα και αφού έκανε δεκτό το αίτημα η κυβέρνηση, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Βουλή δεν ανοίγει άμεσα όπως ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «κερδίζει χρόνο για να εξουδετερώσει τη βόμβα των παρακολουθήσεων».
Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε καυστικά η ΝΔ λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ευτυχώς δεν ζήτησε η συνεδρίαση να γίνει στις 14 Αυγούστου όπως έγινε επι των ημερών του. Ημερομηνία που η Βουλή ψήφιζε το 3ο αχρείαστο Μνημόνιο που έφερε».
Ανδρουλάκης: Να ανακοινωθεί ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού επεσήμανε πως δεν θα δεχτεί «καμία συγκάλυψη», ενώ ζήτησε να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ.
Με την σημερινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη και την ευθεία παραβίαση της συνταγματικής πρόνοιας για το βουλευτικό απόρρητο. Επιδίωξε, δε, απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις. Ήταν εμφανής η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να βρεθεί στο απυρόβλητο ο τέως Διοικητής της ΕΥΠ ενώ απέδωσε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποβαθμίζοντας την στο επίπεδο της αμέλειας.
Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη; Τη σκιά του Predator που ούτε καν αναφέρατε;
Ο Πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί. Το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ.
Και αν δεν υπήρχε η επίσημη έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν θα μαθαίναμε τίποτα για αυτές τις σκοτεινές πρακτικές.
Τα παραμύθια χωρίς κινεζικό δράκο περί εμπλοκής της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην παρακολούθηση μου, σας το απάντησαν οι πρεσβείες τους με τον πιο επίσημο και εξευτελιστικό για σας τρόπο .
Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής .
Δεν θα δεχτώ καμία συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψω να ευτελίσει ο κ.Μητσοτάκης μια υπόθεση κομβική για τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας.
Δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα όπως έχω πει πολλές φορές. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι η αγωνία κάθε πολίτη να ζει και να μεγαλώνει τα παιδιά του σε περιβάλλον δικαιοσύνης και απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Θα συνεχίσω τον αγώνα προκειμένου η Δικαιοσύνη, η ελληνική Βουλή και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να φέρουν στο φως όλη την αλήθεια.
Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Όμως ο χρόνος μετρά πια αντίστροφα για αυτόν. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια.
Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκράτη, να υπερασπιστούμε την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι σε αυτούς, που έκαναν τις συνταγματικές ελευθερίες κουρελόχαρτο εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα μας».
Οικονόμου: Ο Ανδρουλάκης αρνείται επίμονα να ενημερωθεί
Απαντώντας ο Γ. Οικονόμου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι η επισύνδεση στο κινητό Ανδρουλάκη ήταν λάθος, αλλά νόμιμη.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται επίμονα να ενημερωθεί από την κυβέρνησηα αλλά και από τα θεσμικά όργανα.
Αναλυτικά η δήλωση -απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Ν. Ανδρουλάκη:
«Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η Κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται.
Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή.
Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας.»