– Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και συνδέονται με τον κορονοϊό.

Άλλον λογαριασμό βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ μελετώντας το πακέτο των-κατά την κυβέρνηση 24 δισ. ευρώ- που παρουσίασε την Τετάρτη, 20 Μαΐου, ο πρωθυπουργός. Στην Κουμουνδούρου μιλούν για δημιουργική λογιστική του Μεγάρου Μαξίμου και υποστηρίζουν ότι το σύνολο των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί από την αρχή της πανδημίας μαζί με τα μέτρα 2,1 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο με ορίζοντα τον Οκτώβριο ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ!

Σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει πως τα 24 δισ. ευρώ στήριξης υπάρχουν μόνο στα όνειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και θυμίζουν ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14 για να έρθει ο σημερινός πρωθυπουργός και να πει 14+0=24.

Ένα ακόμη στοιχείο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι μισθοί δεν μειώνονται όμως στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως από τη στιγμή που στις επιχειρήσεις ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50% αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%. Στην Κουμουνδούρου λένε πως την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήριζε «σενάρια φαντασίας» τις μειώσεις μισθών 20% και την επιδότηση της αναστολής εργασίας που μονιμοποιούν τα μέτρα της κυβέρνησης, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας τίς παραδεχόταν επιβεβαιώνοντας τον «ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας, ενώ όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Μένουμε Όρθιοι».

Την ίδια ώρα ο τομεάρχης Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζει πως η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ιδιοκτησία των αντεργατικών και αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων καθώς από την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που προβλέπει ύφεση 9,7% προκύπτει ότι αντί για προστασία της πρώτης κατοικίας ετοιμάζει σχέδιο «Θα σάς πάρουμε το σπίτι αλλά μην φοβάστε, θα σάς επιτρέπουμε να μείνετε ως ενοικιαστές».

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναβάλει την αύξηση του κατώτατου μισού για το 2021 και να καταργήσει την ηλεκτρονική προδήλωση των υπερωριών που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγχρόνως, το κείμενο αναφέρει ότι το 25% των εργαζομένων βρέθηκαν σε αναστολή, δηλαδή έγιναν επιδοματούχοι άνεργοι καθώς και ότι ενώ τον Ιανουάριο υπήρχαν 1,3 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τα στοιχεία Μαρτίου του ΓΛΚ τις εμφανίζουν στα 1,8 δισ.