Λίγο μετά τις 21:30 αναχώρησε από το ο Μπάρακ μετά  το που παρέθεσε προς τιμήν του ο Προκόπης .

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε τον Οδυσσέα Ελύτη «μην λησμονείτε τη χώρα μου». Στην αντιφώνησή του ο Μπ. Ομπάμα είπε «καλησπέρα» και «στην υγειά σας» στα ελληνικά και αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-.

Εκατέρωθεν των Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, παρακάθονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που είναι μεταξύ των προσκεκλημένων στο δείπνο είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον αμερικανό προέδρο.

Παρόντες επίσης:

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τζακ Λιού και οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής κ ΜΜΕ Ν. Παππάς, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας, και ο γγ της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου.

Επίσης το παρών έδωσαν παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Εν συνεχεία ο κ. Παυλόπουλος συνόδευσε τον κ. Ομπάμα στην αίθουσα «Βυζαντινό» του Προεδρικού Μεγάρου, όπου βρίσκονται οι 130 προσκεκλημένοι οι οποίοι έχουν επιλεγεί με θεσμικά κριτήρια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε στο βιβλίο του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη συνεχεια μόλις μπήκε στην αίθουσα, παιάνισαν οι δύο εθνικοί ύμνοι των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την προσφώνηση προς τον υψηλό προσκεκλημένο.

Η προσφώνηση Παυλόπουλου στον Ομπάμα

Κύριε Πρόεδρε σας υποδέχομαι ως πρόεδρο των ΗΠΑ που υπηρέτησε τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Πρώτον, εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εμπνεόμαστε από τον θεσμό των θεσμικών αντιβάρων. Θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις όλων εκείνων των θεσμών που στην παγκοσμιοποίηση στερούνται οποιασδήποτε δημοκρατικής αναγνώρισης.

Δεύτερον, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που δεν είναι υπεύθυνος αλλά οφείλεται σε λάθος πολιτικές. Παρά το κόστος αυτό ο λαός παραμένει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε να επιστρέψει στις αρχές που ξεκίνησε η Ε.Ε.

Τρίτον, ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια σε ό,τι αφορά το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα το οποίο έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους δικαιοσύνης, αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας.

Ελπίζω ότι η δική σας έκκληση θα είναι εκείνη που θα ανοίξει τις συνειδήσεις. Η προστασία των προσφύγων κατάγεται από τον θεσμό του ικέτη και παραμένουμε πιστοί. Για να αντιμετωπίσουμε τη βάρβαρη τρομοκρατία. Πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία.

Να συνεργαστούν αρμονικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Το συνειδητοποιήσατε εγκαίρως. Καιρός να αγωνιστούμε όλοι για να τελειώσει η χειρότερη πληγή.

Από την Αθήνα που έχει ως σύμβολο τον Παρθενώνα σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα ίδια ιδανικά. Πάρτε μαζί σας και την Ελλάδα σε αυτό σας το οδοιπορικό. Εκ μέρους του ελληνικού λαού σας κάνω ένα συμβολικό δώρο, σας προσφέρουμε την «κρυφή Ελλάδα» ως δώρο – όπως είχε πει ο Μαλρό «όλοι οι άνθρωποι στη Δύση κουβαλάμε μία κρυφή Ελλάδα στην καρδιά μας».

Η αντιφώνηση Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι η ελληνική φιλοξενία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως επισήμανε, επικαλούμενος λόγια του Περικλέους, «και προς την ευγένεια ακόμα των αισθημάτων μας απέναντι των άλλων, βρισκόμαστε σε αντίθεση με πολλούς, διότι τους φίλους μας επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όχι ευεργετούμενοι από αυτούς, αλλά ευεργετούντες αυτούς.»

«Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεγερσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε» τόνισε ο κ. Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην αυριανή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι» πρόσθεσε.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι «πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό.»

«Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε «μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας», καθώς «το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: «Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας.» Και πρόσθεσε: «Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς.»

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήγειρε την πρόποσή του λέγοντας «στις αρετές και στις αξίες που μας ενώνουν από τις δύο άκρες μιας πλατιάς θάλασσας, είθε οι Έλληνες και οι Αμερικανοί να είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, σαν φίλοι, σαν συμπατριώτες, σαν αδελφοί και αδελφές» ενώ ολοκλήρωσε την πρόποσή του, λέγοντας στα ελληνικά «Στην υγειά σας».

Η παιδική χορωδία έκπληξη

Στη συνέχεια η παιδική χορωδία της Λυρικής Σκηνής και η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας ερμήνευσαν δύο τραγούδια στα ελληνικά («Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», και «Χρυσοπράσινο Φύλλο» του Μ. Θεοδωράκη) και δύο τραγούδια στα αγγλικά («Imagine» και «Sound of Silence»)

Το δείπνο περιελάμβανε γαρίδες με ριζότο, σφυρίδα Λευκάδας με βραστά λαχανικά, γλυκό με κάστανο, λευκό κρασί και στο τέλος, τσάι ή καφέ.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το δείπνο ολοκληρώθηκε στις 21:30 και ο Μπάρακ Ομπάμα κατευθύνθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην προεδρική σουίτα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

deipno1

Őɓʅ؇ όЁ́ ӔǍ HǍn. ąɐ͏ ӔϠБυđɊϠ̅Áя (ICONPRESS/בǓԏӠ͔ϕ͔ϕ̇Ӡ)όЁ́ ԓɐсӠ

deipno4

deipno5

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) παρακολουθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα (Α) να υπογράφει το βιβλίο Υψηλών Επισκεπτών, πριν το επίσημο δείπνο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

deipno7

deipno8