Εξαιρετικά δύσκολα θα υπάρξει σήμερα μία συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους εταίρους όπως όλα δείχνουν.
Κι αυτό γιατί οι δύο πλευρές προσέρχονται στο Eurogroup με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στο τί πρέπει να γίνει για να υπάρξει ένα πρόγραμμα,«γέφυρα» το ονομάζει η Ελλάδα, μνημόνιο με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, που δεν υλοποιήθηκαν λόγω των εκλογών, το αναφέρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Πριν από λίγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος για μία συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, αλλά και από ελληνικής πλευράς το μήνυμα που στέλνεται είναι πως «δεν πρόκειται να υποκύψουμε και να υποχωρήσουμε στις θέσεις».
Αυτό καλούν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει και οι Έλληνες πολίτες. Οκτώ στους δέκα αποτιμούν θετικά τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση και στηρίζουν σαφώς την επιλογή της να μην υποκύψει στους εκβιασμούς που θέτουν οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών», στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο ή λάθος τρόπο, το 81,5% λέει «με σωστό (58%) και με μάλλον σωστό (23,5%)», ενώ το 14,2% απαντά «με μάλλον λάθος (6,8%) και με λάθος (7,4%)». Το 4,3% δεν απαντά.
Τη μεγαλύτερη διείσδυση («σωστό») η κυβέρνηση την έχει στις κατηγορίες: 68,8% στους άνεργους, 60% στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, 57,1% στους συνταξιούχους και με 56,1% στους απασχολούμενους με οικιακά. Είναι οι κοινωνικές ομάδες που στα χρόνια των μνημονίων τα έχουν χάσει όλα και θεωρούν πως αν δεν υπάρξει μία σύγκρουση δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα στην Ελλάδα.
Ως προς την κομματική τους τοποθέτηση, πλην των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (79,5%) και των ΑΝ.ΕΛΛ. (71,4%), υπέρ του σωστού τάσσονται: 60% Χρυσή Αυγή, 50% ΚΚΕ, 45,8% άλλο Κόμμα, 40,1% Ν.Δ., 39,3% ΠΑΣΟΚ και 36,8% Το Ποτάμι.
Το 55,2% θεωρούν ότι η κυβέρνηση στου ΣΥΡΙΖΑ τα πηγαίνει καλύτερα από τις αρχικές τους προσδοκίες πριν από τις εκλογές, ενώ το 67,7% εκτιμά ότι πρέπει να επιδιωχθεί ένας έντιμος συμβιβασμός, έναντι του 29,6% που πιστεύει ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη, έστω και εάν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή.
Η στήριξη λοιπόν που παρέχει ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευθεί μία λύση εξόδου από τη μέγγενη της λιτότητας, είναι αμέριστη και αυτό φαίνεται και από τις μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας.
Εκείνο που ζητούν είναι η Ελλάδα να πάει στο Eurogroup με ψηλά του κεφάλι και να φύγει ακριβώς έτσι χωρίς να υποκύψει στις απειλές και τους εκβιασμούς των Ευρωπαίων όπως συμβαίνει από το 2010 που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να «ανοίξει» την πόρτα στο ΔΝΤ και στους δανειστές-δυνάστες.