Ο μεγαλύτερος εκβιασμός στην ιστορία της Συνόδου Κορυφής είναι αυτός που έκανε χθες Τρίτη στην ελληνική κυβέρνηση:

“Η θα αποδεχθείτε νέο μνημόνιο μέχρι την Κυριακή,οπότε συνέρχονται εκ νεόυ οι ηγέτες των 28 ή θα υπάρξει το χειρότερο σενάριο.”

Αυτή είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης και των μηνυμάτων αγάπης προς τον ελληνικό λαό που νομίζουν ότι υποκύπτει στα ψέυτικα τα λόγια τα μεγάλα λες και δεν ξέρουμε τι εστί ΕΕ.

Όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. από την Ανγκελα Μέρκελ μέχρι τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και από τον Ντόναλντ Τουσκ μέχρι τον Φρανσουά Ολάντ είχαν το ίδιο ύφος . Ήταν συννενοημένοι προκειμένου να φοβίσουν γι άλλη μια φορά τους Έλληνες αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός μπήκε στη Σύνοδο με αέρα και έφυγε αξιοπρεπώς δίχως να πτοηθεί από την καταιγίδα πιέσεων της Ευρώπης που θέλει : Η Αθήνα πρέπει να υποβάλει μέσα στις επόμενες ημέρες τις προτάσεις της, να είναι ακριβείς και να αποδεχθεί τους όρους για ένα πολυετές πρόγραμμα.

Το περιθώριο για την κατάθεση της ελληνικής πρότασης είναι μέχρι τις 8.30 το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν και μετά τι; Θα τραβήξει το οξυγόνο;
Κακό του κεφαλιού τους αν το κάνουν αυτό γιατί αμέσως μετά θα ξεκινήσει η κατάρευση του συστήματος. Η Ελλάδα είναι κόμβος και θα εξακολουθεί να είναι κόμβος και πάντα θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Τα τελεσίγραφα συνεχίστηκαν από τους δανειστές:
“Αν δεν υπάρξει λύση τότε η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο με «ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις» όπως είπε ανοικτά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλν Τουσκ.”

Η Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν συζητείται διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Στις αυστηρές δηλώσεις και στα τελεσίγραφα των εταίρων, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με χαμόγελο επαναλαμβάνοντα ότι έθεσε το ελληνικό αίτημα για συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιμένει για ένα πλαίσιο με μεταρρυθμίσεις, επενδυτικό πακέτο, συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους και την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, και διευκρινίζει ότι η διαδικασία θα είναι γρήγορη.
Μέσα κι έξω από την Σύνοδο Κορυφής άκουσε πολλούς εκβιασμούς και προσβολές από τους Ευρωπαίους ηγέτες της αλληλεγγύης αλλά τα πήρε ο άνεμος. Εκείνος επέμενε στις θέσεις του:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε, τόσο στο Eurogroup, όσο και στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, τις ελληνικές προτάσεις, έτσι όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική από το χθεσινό Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών.
Βασική κατεύθυνση μια συμφωνία κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει ως αντάλλαγμα τη δέσμευση για επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο, πακέτο επενδύσεων, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα κυρίως της ανεργίας, καθώς και έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι γρήγορη, θα είναι ταχύτατη. Ξεκινά από τις επόμενες ώρες με στόχο να έχουμε καταλήξει μέχρι τέλος της εβδομάδας, το αργότερο.
Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια, έχοντας ως ισχυρό όπλο την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που ήταν σαφής, τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη συμφωνία που θα τελειώνει αυτή τη συζήτηση, στην οποία αναφερθήκατε πριν από λίγο, μια και καλή και θα δίνει προοπτική οριστικής εξόδου από την κρίση.
Είμαι χαρούμενος να πω ότι στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μου συνειδητοποιώ ότι όλοι κατανοούν πως δεν έχουμε ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε όλοι μαζί με ευθύνη να δώσουμε λύση».