Τις εναλλακτικές διεξόδους από το διπλό πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει εισέλθει – ένα χρόνο ακριβώς από την θριαμβευτική ανάδειξή του στην εξουσία – αναζητεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το στενό επιτελείο του.
Το πνεύμα αισιοδοξίας που θέλησε να εμφυσήσει στα στελέχη του με την ομιλία του στο γήπεδο του Τάε Κβο ντό επ’ ευκαιρία των πρώτων γενεθλίων της «πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς» πόρρω απέχει από όσα πραγματικά διαμείβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.
Η διπλή απόρριψη του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, από την κοινωνία που το θεωρεί «αβάστακτο» και από τους δανειστές που το θεωρούν «μη θαρραλέο» δημιουργεί για την κυβέρνηση Τσίπρα το απόλυτο αδιέξοδο.
Η αλλαγή των συσχετισμών που προκάλεσε, σχεδόν ακαριαία, η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, η «ακύρωση» πιθανολογούμενων κυβερνητικών ή κοινοβουλευτικών εφεδρειών εντείνει το αίσθημα εγκλωβισμού της κυβέρνησης και επιβάλει την αναζήτηση πιθανών διεξόδων.
Ακροβασία στη ζώνη της φθοράς
Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει μπει στη ζώνη της φθοράς με τη ΝΔ να εμφανίζεται σταδιακά ως κυβερνητική εναλλακτική καθώς παίρνει προβάδισμα και στον δείκτη της παράστασης νίκης όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Κάπα Recearch.
Ως εκ τούτου δύσκολα η Συγγρού θα βρεθεί αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υπερβεί σκοπέλους όπως η ψήφιση του ασφαλιστικού.
Από την άλλη η «υπεροψία» του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού την επομένη της εκλογικής νίκης του Σεπτεμβρίου με την επιλογή και πάλι των ΑΝ.ΕΛ ως κυβερνητικού εταίρου και του Βασίλη Λεβέντη ως «υποψήφιου πρόθυμου εταίρου» δεν αφήνει περιθώρια στον Τσίπρα να στραφεί τώρα στα δυο αυτά κόμματα.
Ανασχηματισμός, πρόωρες εκλογές και μετά τι;
Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προ των νέων δεδομένων προέβλεπε γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ανασχηματισμό για να ένα restart.
‘Ομως η αξιολόγηση μπήκε πάλι σε ναρκοπέδιο και από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα ολοκληρωθεί στον χρόνο και με τρόπο που η Αθήνα εκτιμούσε.
Αντιθέτως φαίνεται πως θα τραβήξει σε μάκρος όπως προεξοφλούσαν Βρυξέλλες και ΔΝΤ, με νέα δύσκολα κεφάλαια να ανοίγουν και κάποιους να προβλέπουν στο τέλος του δρόμου την υπογραφή και ενός τέταρτου μνημονίου.
Οι εισηγήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο ξεκινούν από την επίσπευση του ανασχηματισμού – στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφουν ως το πρώτο υποψήφιο θύμα τον Γ. Κατρούγκαλο – έως και έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.
Ο ανασχηματισμός, υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει κίνησης περιορισμένης πολιτικής απόδοσης και αποτελέσματος εκτός κι αν οδηγήσει στην πλήρη ανατροπή του κυβερνητικού σχήματος με είσοδο προσώπων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Προσώπων με μεταρρυθμιστικό προφίλ, τεχνοκρατών κλπ .
Μια επιλογή που δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς νέο ακρωτηριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες διακινήθηκαν ήδη από τις πρώτες μέρες εκλογής Μητσοτάκη στη ΝΔ για να μην προλάβει να κεφαλαιοποιήσει την δυσαρέσκεια από τα δύσκολα μέτρα της κυβέρνησης.
Τώρα όσοι τα συζητούν θεωρούν πως ο Τσίπρας θα πάει σε εκλογές είτε επειδή θα χάσει τη δεδηλωμένη είτε για να διαφύγει της αμείλικτης υποχρέωσης ψήφισης και εφαρμογής των σκληρών μέτρων που ήδη ζητούν οι εταίροι και «ανάθεσης» της καυτής πατάτας.